Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. проф. экзамен 1-40.docx
Скачиваний:
1072
Добавлен:
09.05.2018
Размер:
48.95 Mб
Скачать

4. Переклад і редагування термінів.

5. Організаційний напрям.Це видання спеціальних термінознавчих журналів («Науково-технічна термінологія», «Термін і слово», «Термін і текст»), проведення термінологічних конференцій державного та міжнародного рівнів, робота постійних семінарів.

  1. Термін і його ознаки. Термінологія як система. Загальнонаукова, міжгалузева та вузькоспеціалізована термінологія

Термін- це слово або словосполучення, яке позначає поняття певної галузі знань чи діяльності людини.

Основні ознаки терміна:

 ^ Системність: кожний термін входить до певної терміносистеми, у якій має термінологічне значення, а за межами своєї терміносистеми він може мати зовсім інше значення.

^ Точність: термін повинен якнайповніше й найточніше передавати зміст поняття, яке він позначає, неточний термін може бути джерелом непорозумінь між фахівцями.

^ Прагнення до однозначності у межах своєї терміносистеми: якщо більшість слів загальновживаної мови багатозначні, то більшість термінів - однозначні, це зумовлено їх призначенням, але повністю усунути багатозначність (найчастіше двозначність) не вдається.

^ Наявність дефініції: кожний науковий термін має дефініцію(означення), яка чітко окреслює, обмежує його значення.

Термінологія як система.

Термінологія це сукупність термінів певної мови або певної галузі. Термінологія - це не хаотична сукупність слів, а організована на логічному й мовному рівні система спеціальних назв.

Системність термінології зумовлена двома типами зв'язків:

o логічними (якщо між поняттями певної галузі науки існують системні логічні зв'язки - а вони є в кожній науці,- то терміни, які називають ці поняття, мають теж бути системно пов'язаними);

o мовними (хоча терміни позначають наукові поняття, вони залишаються одиницями природної людської мови, а відповідно їм властиві всі ті зв'язки, які характерні для загальновживаних слів - синонімічні, антонімічні, словотвірні, полісемічні, граматичні, родо-видові тощо}.

Відповідно термінології бувають двох видів:

  • Термінології окремих мов

  • Термінології окремих галузей зань(галузеві терміноолгіЇ) термінологічні системи (терміносистеми)

Загальнонаукова, міжгалузева та вузькоспеціалізована термінологія.

Залежно від ступеня спеціалізації значення терміни переділяються натри групи:

1. Загальнонаукові терміни,які вживаються майже в усіх галузевих термінологіях, наприклад:система, тенденція

2. Міжгалузеві терміни- це терміни, які використовуються в кількох галузях (економічна наука має термінологію, спільну з іншими соціальними, природничими науками, наприклад:амортизація, екологічні витрати

3. Вузькоспеціальні терміни- це слова чи словосполуки, які позначають поняття, що відображають специфіку конкретної галузі, наприклад: ретуш (художнє мистецтво)

  1. Поняття юридичного терміна. Класифікація юридичних термінів. Способи їх творення

Юридичний термін - слово або словосполучення, що виражає поняття правової сфери суспільного життя і має визначення в юридичній літературі (нормативно-правових актах, юридичних словниках, довідниках, енциклопедіях, наукових працях тощо).

За наявності визначення у НПА, юридичний термін вважається кодифікованим і стає еталоном для використання у всіх НПА

Класифікація юридичних термінів.

Відповідно до положень Енциклопедичного юридичного словникаюридичні терміни поділяються натри різновиди за ознакою "зрозумілості"тієї або іншої частини населення:

1. загальнозначущі терміни характеризуються тим, що вони вживаються в повсякденному змісті і зрозумілі усім, до цієї групи термінів відносяться, наприклад:біженець, свідок, працівник; .

2. спеціально-юридичнітерміни володіють особливим правовим змістом(зрозумілі далеко не всім, а лише фахівцям в області права), наприклад:необхідна оборона, задоволення позову;

3. спеціально-технічні термінивідбивають область спеціальних знань - техніки, економіки, медицини і т.д. ( ці терміни повинні бути зрозумілі юристові, що є ще і фахівцем в іншій області) наприклад:недоброякісна продукція, правила техніки безпеки)

Способи їх творення.

Усі терміни за способом творення поділяються на:

1. прості, які складаються із одного слова: - наказати;

2. складні, які складаються з двох слів і пишуться разом або через дефіс: - Високий суд;