Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен / Екзамен_ЧИТАТЬ.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
19.12.2017
Размер:
108.39 Кб
Скачать

17. Необережні дії, злочинна недбалість працівників ветеринарної медицини та відповідальність за них згідно кку, нещасні випадки.

Необережні дії – порушення, скоєні через необережність внаслідок дій або бездіяльності фахівця, який розумів можливість виникнення небезпечних наслідків, але легковажно розраховував нв їх уникнення або не передбачив, хоча міг і мав їх передбачити.

Ст. 367: Злочинна недбалість

Ст.: необережні дії

Нещасні випадки – випадки затвор і загибелі тв., з причини не залежної від вет фахівців та обслуговуючого персоналу

  • стихійні лиха

  • техногенні катастрофи

  • нещасний випадок

18. Класифікація лікарських помилок залежно від етапу діагностики та лікування, на якому вони були допущені.

Лікарські помилки. До лікарських помилок відносяться свідомі помилки лікаря, які базуються або на недосконалості сучасного стану ветеринарної науки і її методів дослідження, або обумовлені особливим перебігом захворювання тварини, нестачею знань, досвіду лікаря.

Лікарські помилки можуть відбуватися через:

• недостатню кваліфікацію та малий досвід ветеринарного спеціаліста;

• захворювання, що важко діагностуються і недосконалість методів дослідження;

• погані умови праці.

Класифікація лікарських помилок, запропонована в гуманітарній медицині М.І. Краковським та Ю.Я. Грицманом, яка удосконалена щодо специфіки роботи лікаря ветеринарної медицини І.С.Паньком.

А) Помилки в діагностиці хвороб:

  • Пропущений діагноз. Інколи лікар при обстеженні хворої тварини не знаходить якихось ознак хвороби, хоча вона й перестала вживати корм. Захворювання ще тільки починає розвиватися, розпізнати його поки складно. Але наявність хворобливого стану вимагає від лікаря детального обстеження тварини та проведення так званого превентивного, профілактичного лікування. Всяка хвороба перебігає двостадійно. На першій, патохімічній, стадії клінічні ознаки не характерні, але за ними лікар може і повинен передбачити розвиток тієї чи іншої хвороби. Лікар іноді просто чекає появи характерних клінічних ознак, не застосовуючи заходів їх недопущення.

  • Неповний діагноз. Інколи лікар правильно діагностує основне захворювання тварини, але при цьому він не звертає увагу на якісь ускладнення чи інші хвороби, що супроводжують основну. Лікування в такому випадку буде неповноцінним.

  • Помилковий діагноз. В таких випадках тваринний організм переносить на собі вантаж не тільки не розпізнаної лікарем хвороби, а й неправильно призначених лікарських препаратів.

Б) Помилки в тактиці лікування:

  • Помилка у виборі термінів лікування. Існує ряд хвороб, при яких тварині необхідна термінова допомога. Це випадіння кишок внаслідок проникаючих поранень, защемлення грижі, гострі тимпанії різного походження, отруєння та багато інших. Відкладати лікування при таких хворобах не можна, воно термінове.

  • Помилки у визначенні основних напрямів лікування. Вони, як правило, є наслідком неповного діагнозу.

  • Неповноцінне лікування (нехтування окремими методами чи напрямами лікування, а також ускладненнями основної хвороби).

  • Неправильне лікування (необґрунтоване використання різних лікарських препаратів, методів лікування, оперативне втручання без обґрунтування його необхідності і т. д.).

В) Помилки лікувально-технічні:

  • Помилки в техніці виконання діагностичних маніпуля­цій, інструментальних та спеціальних методів дослідження.

  • Помилки в техніці проведення лікувальних маніпуляцій. неправильне введення магнітного зонда, неправильне надання допомоги при тяжких пологах у корови і т.д.

Г) Помилки організаційного характеру,їх допускають спеціалісти ветеринарної медицини часто при плануванні та,, проведенні заходів по ліквідації чи профілактиці інфекційної хвороби в господарствах чи населених пунктах, :при організації роботи лікаря взагалі.

Д) Помилки в поведінці лікаря.Вони заслуговують найсерйознішої уваги. Заздрість, злорадство при помилці колеги – все це створює вкрай несприятливий клімат в колективі і негативно позначається на результатах його роботи.

Недопустиме "критиканство" свого попередника, який нібито неправильно діагностував хворобу чи проводив лікування.

Лікарі, особливо молоді, прагнучи до своєрідного самоствердження, часто зневажливо ставляться до своїх молодших колег-фельдшерів ветеринарної медицини.