Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен / Екзамен_ЧИТАТЬ.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
19.12.2017
Размер:
108.39 Кб
Скачать

3. Коротка історія розвитку судової ветеринарної медицини.

Заснована у 1716 р. – заснування суд мед Петром І, прийнятий військовий устав, де були прописані пункти про здоров’я тв. і експертизу продуктів, харчів. Військовим уставом Петра І передбачалася обов’язкова експертиза трупів у випадках насильницької смерті і складання письмового висновку.

1805-1806 рр – організовані тваринно-лікувальні кафедри в складі медфакультетів

1828р – «Статут судової медицини» (Микола І); оформлено як науку.

1829 році надруковані „Правила для врачей при судебном осмотре и вскрытии мертвих тел”

Судова ветеринарія на терені Російської імперії бере свій початок з 1864 року, з моменту реформування судочинства, введення гласного суду і прийняття статуту.

1875 р. – остаточне розділення люд тв. суд мед (Олександр ІІ). «Циркуляр № 7184» дозвол. залучати до судових розслідувань лікарів вет.мед.

1880 р – введено курс «Суд вет мед» в ВУЗи на ветфакультетах.

1895 р. – Вийшов перший в Західній Європі та Російській Імперії підручник із суд.вет.мед. «Судебная экспертиза» Попова Ф.Т. (м. Харків)

1907 році – „Кратний курс судебной ветеринари для студентов и врачей” - перший самостійний посібник з судової ветеринарної медицини в нашій країні було надруковано професором Ф.Т. Поповим

1977 р – 1й радянський підручник «Основы судебной вет мед» Добин М.А.

1979 р – підручник Образцова, присвяч. Експертизы прод харч ы сиров твар пох

1994р – введено окремий курс в укр. ВУЗах.

4. Судова система України. Господарський суд, прокуратура України.

Судова система України становить сукупність усіх судів держави, основаних на єдиних засадах організації і діяльності, що здійснюють судову владу. Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та Конституційний Суд України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів, яка складається із загальних і спеціальних судів.

Судова система загальних судів складається з трьох ланок:

1) місцеві суди району, району в місті, міськрайонні, військові суди гарнізонів;

2) апеляційні суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя; апеляційні військові суди регіонів і Військово-Морських Сил; Апеляційний суд України;

3) Верховний Суд України.

Господарські та адміністративні суди є спеціалізованими судами в системі судів загальної юрисдикції. Система господарських судів складається з чотирьох ланок:

1) місцеві господарські суди;

2) апеляційні господарські суди;

3) Вищий господарський суд;

4) Верховний Суд України (Судова палата у господарських справах).

Завданням господарських судів є:

- захист прав і охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин;

- сприяння зміцненню законності в сфері господарських відносин;

- внесення пропозицій, спрямованих на вдосконалення правового регулювання господарської діяльності.

Прокуратура України - це єдина централізована система органів державної влади, які відповідно до Конституції та законів України здійснюють обвинувальну, представницьку, контрольно-наглядову та Інші функції в державі

формується і діє відповідно до загальних засад, визначених Конституцією та ЗУ. Основними принципами організації та діяльності органів прокуратури є принцип централізації системи органів прокуратури; принцип самостійності й незалежності прокуратури; принцип законності; принцип гласності; принцип колегіальності та єдиноначальства прокуратури тощо.

Систему органів прокуратури становлять: Генеральна прокуратура України, прокуратури АРК, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні, інші прирівняні до них прокуратури, а також військові, транспортні, природоохоронні та інші спеціалізовані прокуратури.