Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен / Екзамен_ЧИТАТЬ.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
19.12.2017
Размер:
108.39 Кб
Скачать

33. Симптоматична асфіксія. Механізм виникнення асфіксії у випадку закупорки стравоходу, набряків в ділянці голови та шиї, бронхіальної астми, бронхоектазії, серцево-судинної недостатності.

Симптоматична асфіксія – це стан, який виникає внаслідок впливу різних захворювань, що спричиняють симптоми чи ускладнення, які можуть зумовити перешкоджання повітря у передні дих шляхи та легені.

Закупорка глотки та стравоходу. У жуйних, м’ясоїдних -  під час прийому корму він не пережовується, а одразу проковтується, що пов’язане із особливостями фізіології травлення. Закупорка виникає за споживання великих шматків корму, які не в змозі вільно пройти крізь глотку та стравохід; за споживання мерзлого корму (під час проходження такого корму через стравохід внаслідок температурної різниці виникає спазм стінки органу). У м’ясоїдних - в глотці й стравоході можуть застрягати кістки або ж предмети, які собаки й коти здатні проковтувати, граючись із ними. Дуже рідко асфіксія може виникати внаслідок механічного тиску тілом, що застрягло в глотці чи стравоході, через їх стінку на трахею чи гортань. Значно частіше асфіксія виникає внаслідок подразнення під час закупорки гілки зворотного нерва (nervus recurrens – відгалудження блукаючого нерва), що інервує в ділянці шиї органи як травлення, так і дихання. Подразнення цього нерва викликає рефлекторний спазм і глотки зі стравоходом, і гортані з трахеєю, що веде до перекриття просвіту верхніх дихальних шляхів.

Набряки в ділянці голови та шиї виникають внаслідок алергічних реакцій, укусів отруйних тварин, можуть також бути ознакою інфекційних захворювань. Асфіксія може виникати внаслідок поширення набряку на гортань і трахею; слизова оболонка гортані набрякає, потовщується, просвіт передніх дихальних шляхів різко звужується, а то й повністю зникає.

Бронхіальна астма є алергічним захворюванням і хар. стійким звуженням просвіту бронхів, інколи – трахеї, гортані. Внаслідок нестачі повітря, спричиненої ↓пропускної здатності верхніх дихальних шляхів, розвивається гіпоксія та асфіксія.

Бронхоектатична хв хар. стійким розширенням бронхів (бронхоектазія), яке супроводжується проростанням їх стінки волокнистою сполучною тк (пневмосклероз). Стійке розширення бронхів унеможливлює їх скорочення, що веде до ↓вентиляції легень, а відтак – до розвитку гіпоксії та асфіксії.

Серцево-судинна недостатність може бути викликана найрізноманітнішими процесами як запального (ендокардит, міокардит, епіперикардит), так і незапального (пороки серця, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба) характеру. Механізм виникнення асфіксії за всіх цих хвороб однаковий: внаслідок патології серця виникає застій крові у  серцевих камерах, що веде до венозного застою в малому колі кровообігу та розвитку гіперемії й набряку легень.

34. Визначення, класифікація та загальні морфологічні ознаки механічної асфіксії.

Механічна асфіксія – вважають такий стан, за якого відбувається перешкоджання надходження повітря у органи дихання внаслідок дії механік чинників, які спричинюють здавлювання органів дих ззовні, перекриття просвітів орг. дих або отворів носа чи рота. Також відносять випадки асфікс внаслідок браку повітря (чи О2 в ньому) в обмеженому просторі.

Види: странгуляційна (Задушення руками, на прив’язі, Повішання, Защемлення шиї між деревами, в огорожі) компресійна (Асфіксія від стискання грудей чи живота) , асф в обмеж/замкненому просторі, обтураційна (Аспіраційна асфіксія рідинами, лік.речовинами, сипкими реч., блювотними масами, утоплення)

Загал морфол озн механік асф:

1. Трупні плями розлиті, забарвлені у синьо-фіалковий колір, виник через 1-1,5 год після смерті.

2. Ціаноз шкіри та видимих слиз обол

3. Крапкові крововиливи в склері та кон’юнктиві. Зрідка крововиливи можуть мути плямистими.

4. Забруднення шкіри навколо ануса та стат отворів сечею та фекаліями, яке настає внаслідок самовільного сечовиділення та дефекації під час агонії.

5. Кров темно-червоного кольору, рідка, не зсідається внаслідок гіперкапнії - «асфіктична кров»

6. Переповнення кров’Ю правої полов серця.

7. Гостра венозна гіперемія внутр. орг., особливо печ, селез, нирок.

8. Субплевральні та субепікардіальні крововиливи (плями Тард’Є). Вони чітко оконтуровані, діаметр = 1-3 мм, темно-червоні. Причиною їх появи є підвищена проникність стінок капілярів за гіпоксії та різкі зміни кров’яного тиску.

9. Крововиливи в суд головного мозку – вони дрібні (0,5-1 мм), але інколи їх виявляють лише гістологічним методом.