Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування дорог.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
16.16 Mб
Скачать

3. Машини для влаштування дорожнього одягу.

На дорогах місцевого значення переважне використання мають щебенево-гравійний і покращений ґрунтовий одяг, стабілізовані в'яжуючі (цемент, вапно і інше). В ряді випад­ків на дорогах місцевого призначення використовують полегшені і асфальтобетонні по­криття.

При веденні розподілі стабілізуючих домішок в ґрунт і їх перемішуванні можуть бути використані автогрейдери чи причіпні грейдери. Одначе при такій технології стабілі­зуюча добавка не може бути ретельно змішана з ґрунтом. Тому краще використовувати спеціальні машини.

Дорожні фрези призначені для розпушування, подрібнення і перемішування ґрунту з в’яжучими домішками безпосередньо на полотні дороги. Фрези бувають причіпні і наві­сні.

Найбільш поширена фреза Д – 530. Вона обладнана насосом для подачі води чи бі­туму в ґрунт. Бітум чи вода поступають в насос від бітумовоза, що рухається рядом. Фреза Д – 530 забезпечує ширину оброблюваної смуги 2500 мм, глибину обробки 250 мм.

Розподілювачі цементу призначені для прийому цементу із автоцементовозів або автосамоскидів і рівномірного його розподілу в ґрунті, попередньо підготовленого дорож­німи фрезами.

Автогудронатори призначені для транспортування бітумів, дьогтів, емульсій і ін­ших рідких матеріалів у гарячому і холодному стані при будівництві горних, гравійних і щебеневих покриттів за методом пропитки, напівпропитки чи поверхневої обробки, а та­кож для обезпилювання і стабілізації ґрунтів при улаштуванні покращених ґрунтових до­ріг.

Грунтозмішувальні машини призначені для будівництва основ і покриттів автомо­більних доріг методом стабілізації ґрунтів органічними і мінеральними в’яжучими за один хід.

Асфальтоукладники – для прийому асфальтобетонної суміші із кузовів автосамос­кидів і укладки її шарами певної товщини на підготовлену основу, розрівнювання повер­хні і попереднього ущільнення.

[12] с. 101-112

Лекція № 18

Утримання і ремонт доріг

1. Завдання дорожньої служби

Від сумісної дії природних факторів і транспортних засобів поступово погіршується дорога, порушуються безпечність і зручність руху, знижується швидкість і потужність автомобілів, збільшуються витрати палива і гуми, учащаються ремонти автомобілів і підвищується собівартість перевезень.

Щоб уникнути погіршення роботи автомобільного транспорту і забезпечити збереження доріг, організовують дорожню службу. В її завдання входять нагляд за дорогами і дорожніми спорудами, вивчення причин, що викликають їх пошкодження, систематичний нагляд, ремонт дороги.

2. Утримання і ремонт земельного полотна

Природні фактори найбільш сильно впливають на земельне полотно весною, коли від відтавання і зволоження ґрунтів суттєво знижується його міцність і стійкість. Одне із основних завдань весною – спучуванням. Воно виникає внаслідок накопичення вологи в земляному полотні, що відбувається в основному восени та взимку і нерівномірного відтавання полотна навесні. Особливо це проявляється на ділянках з утрудненим водовідведенням, в районах, де зимою характерні часті зміни температур з сильними змінами від позитивних до від'ємних величин. Внаслідок високої теплопровідності покриттів відтавання ґрунту під ним іде швидше, ніж під узбіччям.

Першими ознаками пучіння є поява в окремих місцях покриття повздовжніх і поперечних тріщин, вологих плям.

Заходи боротьби з пучинистистю є прокопка повітряних рівчаків (канавок) з обох сторін ушкодженої ділянки дорожнього покриття у шаховій послідовності на відстані 3-4 м одна від іншої. Їх глибина рівна товщині дорожнього одягу з підстильним піщаним шаром. Дну надається повздовжній ухил 40-50‰. Після повного відтавання і просихання земляного полотна канавки на узбіччях засипають.

Місця на покритті, що зруйнувалися, повинні бути відремонтовані. В кінці весни ремонтують пошкоджені ділянки земляного полотна: засипають промиті водою ділянки, підсипають і закріпляють зруйновані відкоси. Літом проводять систематичні роботи по ремонту і утриманню земляного полотна: підсипка, зрізка і планування узбіччя, прочистка бокових, нагірних і водовідвідних канав, закріплення відкосів насипів і виїмок. Можливе додаткове закріплення узбіччя цементом, чи органічними в'яжучими.

Соседние файлы в предмете Городские улицы и дороги