Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи організації виробництва..docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
46.66 Кб
Скачать

5. Гибкие виробничі системи

Гнучка виробнича система (ДПС) — окрема одиниця технологічного устаткування чи сукупність таких одиниць, і навіть систем забезпечення їхніх функціонування автоматичному режимі. Гнучка виробнича система має здатність автоматизованої переналагодження під час випуску виробів виробничої номенклатури не більше технічних можливостей технологічного устаткування. По організаційну структуру виробництва гнучкі виробничі системи поділяються п'ять рівнів.

Перший рівень — гнучкі виробничі модулі (ГПМ), що є основою гнучкого виробництва. Це ДПС, що складається з одиниці технологічного устаткування, оснащена автоматизованим пристроєм програмного управління з урахуванням мікропроцесора мікро- чи мини-ЭВМ, і навіть засобами автоматизації технологічного процесу, автономно функціонуюча і спроможна вбудовуватися до системи вищого рівня. При модульної структурі виробництва, у ДПС крім обробній складової технологічного устаткування входить низку інших гнучких модулів:

  • гнучкий складської модуль (ПММ) — сукупність устаткування, покликаного забезпечити автоматизованої завантаження, зберігання, вивантаження заготовок, виробів тощо.;

  • гнучкий транспортний модуль (ГТМ) — сукупність устаткування, покликаного забезпечити автоматизованого транспортування заготовок, виробів тощо. п.;

  • гнучкий контрольно-вимірювальний модуль (ГКМ) — призначений для автоматизованого контролю за якістю виконуваних операцій;

  • гнучкий допоміжний модуль (ГВМ) — призначений для автоматизованого виконання допоміжних операцій;

  • гнучкий діагностичний модуль (ГДМ) — виробнича діагностика, котрий іноді пошук несправності ДПС.

  • Кожен із перелічених модулів працює за програмою автоматизованої системи управління гнучким модулем.

Другий рівень — гнучка автоматизована лінія (ГАЛ). Це гнучка виробнича система, що складається з кількох гнучких виробничих модулів, об'єднаних автоматизованої системою управління.

Третій рівень — гнучкий автоматизований ділянку (ГАУ). Це гнучка виробнича система, що складається з кількох гнучких виробничих модулів, об'єднаних АСУ, функціонуюча технологічного маршруту й передбачає можливість зміни послідовності використання технологічного устаткування.

Четвертий рівень — гнучкий автоматизований цех (ГАЦ). Це гнучка виробнича система як сукупності гнучких автоматизованих ліній чи ділянок, призначена виготовлення виробів заданої номенклатури.

П'ятий рівень — гнучкий автоматизований завод (ГАЗ). Це гнучка виробнича система, що є сукупність гнучких автоматизованих цехів і призначена для випуску готових виробів. Гнучкий автоматизований завод може мати у собі окремо функціонуючі неавтоматизированные ділянки і цехи.

За рівнем автоматизації ДПС поділяються на гнучкі виробничі комплекси і гнучкі автоматизовані виробництва. Гнучкий виробничий комплекс (ЦПК) — це гнучка виробнича система, що складається з кількох гнучких виробничих модулів, об'єднаних автоматизованої системою управління ДПС і автоматизованої транспортно-складской системою (АТСС), автономно яка у протягом заданого часу й має можливість вбудовуватися до системи вищого рівня. Гибкое автоматизоване виробництво (ГАП) — гнучка виробнича система, що складається з однієї чи кількох ЦПК, об'єднаних АСУ виробництвом і які автоматизованої транспортно-складской системою, яка виробляє автоматизований перехід на виготовлення нових виробів з допомогою системи автоматизованого проектування (САПР), автоматизованої системи наукових досліджень про (АСНИ), автоматизованої системи технологічної підготовки виробництва (АСТПП).

Гибкие виробничі системи дозволяють скоротити час виробничого циклу за 30 я раз. Коефіцієнт змінності устаткування підвищується до 2,5—2,7. Економія виробничих площ сягає 30—40%.

ВИСНОВОК

Процес взаємодії виробничих чинників для підприємства, направлений замінити перетворення вихідного сировини (матеріалів) в готової продукції, придатну до споживання або до подальшому опрацюванні, утворює виробничий процес чи промисловість.

Для нормальної організації виробничого процесу необхідно дотримуватися такі принципи: принцип спеціалізації, принцип безперервності, принцип пропорційності, принцип паралельності, принцип прямоточности, принцип ритмічності принцип гнучкості

Постоянство видів своєї продукції, і навіть сталість структури виробничого процесу визначають типи виробництва: одиничне, серійне і "масове.

Існує дві основні методи організації виробництва: поточное і непоточное виробництво.

Непоточное виробництво використовується переважно у одиничному і серійне виробництво. Його ознаки: робочі місця розміщуються однотипними технологічними групами без зв'язки й з послідовністю операцій, ними обробляються різні за конструкції і технології виготовлення предмети праці, які переміщаються у процесі опрацювання складними маршрутами, створюючи великі перерви між операціями.

Поточное виробництво забезпечує суворо узгоджене виконання всіх операцій технологічного процесу в часу й просторі

Список літератури

1. Берзинь Н.Э. Економіка фірми. — М.: Інститут міжнародного правничий та економіки, 2007.

2. Бухалков М.И. Внутрифирменное планування: Підручник. — 2-ге вид. - М.: ИНФРА-М, 2007.

3. Волков О.И., Скляренко В.К. Економіка підприємства: Курс лекцій. - М.: ИНФРА-М, 2008.

4. Ільїн А.І. Планування для підприємства: Підручник. — 2-ге вид. — Мн.: Нове знання, 2006.

5. Казанцев О.К., Сєрова М.С. Основи виробничого менеджменту: Учеб. посібник. — М.: ИНФРА-М, 2006.

6. Ковальова A.M., Лапуста М.Г., Скамай Л.Г. Фінанси фірми: Підручник. — 3-тє вид. — М.: ИНФРА-М, 2005.