Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_pfi_16pit.docx
Скачиваний:
153
Добавлен:
15.01.2017
Размер:
85.23 Кб
Скачать

15.Види маржі на ринку деривативів.Поясніть як маржа захищає інвестора від можливого дефолту контрагента

При укладанні угоди з ф’ючерсом повна конкретна ціна сторонами контракту не виплачується, замість цього покупець і продавець ф’ючерсу сплачують маржу.

Види маржі:

- початкова(сума коштів, яку вимагає клірингова установа для відкриття позиції за ф’ючерсом. Мінімальний розмір маржі встанов біржою, але брокери можуть робити надбавки. Її розмір залежить від волатильності ринку і рівня ризику.

-варіаційна маржа(результат переоцінки біржового деривативу, що розраховується фондовою біржою або кліриноговою установою за результатами кожного торговельного дня. Вона може бути позитивною, якщо від операцій з ф’ючерсом у поточний момент очікується дохід, або відємною – якщо збиток.

Оскільки вимагати внесення маржі однією із сторін і частково її повернути іншій при кожній зміні ціни неможливо у зв’язку зі значними матеріальними витратами, то використовують додатковий вид маржі – підтримуючу.

- підтримуюча – мінімальний рівень, до якого може знизитись залишок коштів на рахунку інвестора в результаті небажаного руху цін. Її розмір, як правило, складає 75-90% від початкової маржі. Якщо в результаті операції залишок коштів на рахунку клієнта буде меншим, ніж ПМ, то клієнт протягом 24 годин повинен внести додаткову маржу, інакше його позиція закриється. Така система підтримки маржі гарантує покриття збитків і отримання прибутків, а маржинальні платежі є забезпеченням виконання зобов’язань контракту сторонами.

Варіаційна маржа = (ціна контракту-розрахункова ціна)*кількість віде позицій*обсяг контракту

Розрахункова ціна розраховується біржею відповідно до специфікації ф’ючерсу.

Залежно від правил біржі, розрах ціною вважається ціна, що зафіксована в основному контракті торгового дня (ціна закриття), або середнє значення кількох контрактів перед закриттям торгівлі.

Похідні контракти, укладені на позабіржовому ринку, не є стандартизованими, а їх параметри фіксуються на основі побажань сторін. Вони характеризуються досить високим ризиком порівняно з біржовими деривативами. Це пов’язано з тим, що біржі або розрахунково-клірингові організації розробляють досить складну систему гарантування виконання угод. Зазвичай вона передбачає внесення початкової маржі, щоденну переоцінку контрактів з відповідним перерахуванням коштів, моніторинг позицій учасників торгів, перевірку фінансового стану клірингових членів, формування грошових фондів на випадок дефолту контрагента тощо. Це дозволяє швидко ліквідувати відкриті позиції учасника торгів у разі потреби. На позабіржовому ринку також можуть використовуватись деякі з елементів гарантійної системи (наприклад, внесення маржі сторонами угоди), проте в цілому учасники торгів є менш захищеними. Попри це, обсяги торгів на біржовому ринку є значно меншими.

16.Стан ринку деривативів в Україні

Дериватив – стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати у майбутньому цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених умовах. Фінансовий ринок умовно можна розділити на дві частини, між якими є суттєві відмінності і які, водночас, є дуже пов’язаними. Це ринок спот операцій і ринок строкових угод.

На сьогодні основним елементом розвитку механізмів ринкової економіки, зокрема фінансового ринку, є впровадження інновацій. Серед фінансових інструментів такими інноваціями є деривативи. Саме ринок деривативів може бути захисним бар’єром від ризиків, що виникають, а також основою для подальшого розвитку, розширення та зростання фінансового ринку України.

Наразі ринок деривативів є доволі молодим сегментом фінансового ринку.

Зростання обсягу випуску похідних цінних паперів протягом останніх років свідчить про інтерес учасників ринку до фінансових інструментів, які створюють можливість для хеджування ризиків, являючи собою елементи «квазі» – страхування. Так, у 2013 році Національною комісією з цінних

паперів та фондового ринку було зареєстровано операції з деривативами на суму 24,91 млрд грн. У порівнянні з 2010 (3,75 млрд.грн) роком вони значно зросли протягом 2011-2013 років майже на 84%.

Таким чином, ринок похідних фінансових інструментів за останні два роки почав більш активно функціонувати. Проте існує ще достатньо велика кількість невизначених питань та перешкод для того, щоб деривативи у повному обсягу виконували функції на ринку цінних паперів України, які покладені на них.

У випуску та торгівлі деривативами, варто звернути увагу на те, що обіг деривативів в Україні значною мірою визначається обмеженою групою емітентів. Це є свідченням не лише недосконалості застосування похідних фінансових інструментів, а й свідченням загальної недостатності економічного розвитку потенційних емітентів тих або інших різновидів деривативів. Ринок похідних фінансових інструментів (деривативів), який відіграє важливу роль в хеджуванні ризиків учасників не тільки фінансових, але й товарних ринків, ще не досить розвився в Україні через відсутність належного законодавчого забезпечення.

Тож, основними проблемами, які стримують розвиток ринку деривативів є:

- низька активність на ринку базових активів;

- складність або недоступність входу дрібних приватних інвесторів, які в зарубіжних країнах займають значне місце у формуванні ринку цінних

паперів;

- істотне переважання неорганізованого фондового ринку над організованим;

- низька ліквідність фінансового ринку, спричинена недостатнім рівнем платоспроможного попиту інвесторів, низькою прибутковістю інструментів фондового ринку і спекулятивним характером інвестицій.

- значна залежність від зовнішніх кон’юктурних коливань на світових фінансових і товарних ринках та інші.

Для вирішення даних проблем необхідно :

- підвищити рівень ліквідності та капіталізації організованого ринку похідних цінних паперів;

- здійснити консолідацію біржової системи фондового ринку;

- удосконалити законодавство України, що регулює сферу функціонування ринку деривативів;

- впровадити нові фінансові інструменти і технології в системі 80 хеджування ризиків з метою мінімізації витрат та ризиків в економіці;

- модернізувати депозитарну систему України та створити ефективну систему розрахунків за договорами щодо цінних паперів;

- підвищити вимоги до професійних учасників фондового ринку та якості послуг, що вони надають.

Висновки з проведеного дослі- дження. Таким чином, ринок похід- них фінансових інструментів (деривативів) в Україні наразі знаходиться на етапі становлення. Він поки що не виконує основне своє призначення – хеджування ризиків, а функціонує переважно для задоволення потреб спекуляції. Розвитку ринку деривативів в Україні перешкоджає досить значна кількість проблем як стратегічного, так і тактичного характеру, основні з яких – відсутність послідовної і виваженої державної політики щодо регулювання цього ринку та макроекономічна нестабільність.

1. Охарактеризуйте основні причини появи та розвитку ринку деривативів. Виділіть сучасні тенденції на ринку.

2. Що таке базовий актив?  Що може бути базовим активом? Назвіть основні види базових активів на сьогоднішній день та найбільш перспективні у майбутньому.

3. Біржовий і позабіржовий ринок деривативів. Окресліть переваги і недоліки роботи на кожному з них

4. В чому різниця між деривативами з поставкою базового активу та розрахунками? Які з них є більш популярними і чому?

5. Поясніть вислів: «Використання опціонів та ф’ючерсів є грою з нульовою сумою». Як деривативи примножують загальний добробут?

6. Поясніть у чому різниця в хеджуванні ф’ючерсних і форвардних контактів

7. У чому відмінність між хеджуванням з використанням ф’ючерсів і опціонів.

8. Хеджування та спекуляція на ринку деривативів. Поясніть різницю між діями хеджерів та спекулянтів.

9. Спекуляція та арбітраж на ринку деривативів. Поясніть різницю між цими видами діяльності.

10. Охарактеризуйте основні фактори, що впливають на процес ціноутворення лінійних деривативів. Чи співпадають ціни форвардів та ф’ючерсів з однаковими параметрами?

11. Які основні параметри впливають на ціну опціону та яким чином?

12.Охарактеризуйте угоду своп та наведіть приклад. За рахунок чого у виграші можуть бути обидві сторони угоди?

13. Охарактеризуйте екзотичні деривативи та наведіть приклади їх використання.

14. Охарактеризуйте основні ризики з якими мають страву учасники торгівлі на ринку деривативів

15.Види маржі на ринку деривативів.Поясніть як маржа захищає інвестора від можливого дефолту контрагента

16. Стан ринку деривативів в Україні

Соседние файлы в предмете Производные финансовые инструменты