Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_pfi_16pit.docx
Скачиваний:
153
Добавлен:
15.01.2017
Размер:
85.23 Кб
Скачать

12.Охарактеризуйте угоду своп та наведіть приклад. За рахунок чого у виграші можуть бути обидві сторони угоди?

Своп - угода між двома сторонами про обмін грошовими потоками в майбутньому.

Відмінності від форвардів: - тривалий х-р (від 2ох до 15ти років), - періодичність.

Основні види свопів: - відсоткові, - валютні, - товарні, - кредитно-дефолтні

Відсотковий своп – це середньо- чи довгострокова угода, як правило, між банками та іншими учасниками фін ринку, згідно з якою одна сторона бере на себе зобов’язання сплачувати на конкретну суму відсотки за фіксованою ставкою, а інша – на ту ж суму відсотка, що розраховується за плаваючою ставкою. При цьому, учасники свопу не вступають в кредитні відносини між собою і реального руху основної суми грошового потоку та відсотків не відбувається. Робиться лише чистий платіж, який сплачує та сторона, чиї зобов’язання по закінченню розрахункового періоду є вищими. Платежі здійснюються в одній валюті.

Схема відсоткового свопу:

Номінал: 100 млн., LIBOR: 4,8%

Реально буде перераховано: 100млн*(0,05-0,048)=200

Причини використання свопів: 1) компанія хоче змінити тип зобов’язань або доходу; 2) відносні переваги у залученні коштів; 3) різні прогнози стосовно руху ринку

Переваги свопу: 1- відсутність державного втручання, 2- максимальна наближеність параметрів угоди до потреб споживача за сумою та строком, 3- збереження секретності угоди для учасників ринку (особливо за участі посередників)

Недоліки свопу: 1- необхідність пошуку контрагента, який задовольняв би всім параметрам, 2- відсутність гарантії виконання зобов’язань контрагентам, тому необхідно впевнитись в його кредитоспроможності.

Валютний своп – угода щодо одночасної купівлі-продажу однієї валюти за іншу з двома датами валютування, коли початковий обмін валютами проводиться на першу форвардну дату, а зворотній – а другу.

Товарний своп – це угода між сторонами, згідно з якою одна сторона сплачує серію платежів розмір яких визначається ціною товару або товарним індексом на момент платежу, а інша сплачує фіксовану суму встановлену в момент укладання угоди, при цьому фізично поставка товару не відбувається.

Кредитно-дефолтні свопи –це угода між двома сторонами, яка передбачає передачу кредитного ризику державних облігацій чи корпоративних боргових зобов’язань від покупця до продавця.

Покупець отримує захист від дефолту або від зниження кредитного рейтингу або від зниження кредитного рейтингу в обмін на періодичні платежі продавцю свопу.

13. Охарактеризуйте екзотичні деривативи та наведіть приклади їх використання.

Екзотичний опціон — це похідний цінний папір, який має властивості, що роблять його складнішим ніж опціони, якими зазвичай торгують на біржі. Екзотичний опціон (англ. exotic option ) - вид опціону , який відрізняється від звичайних Європейських або Американських за термінами , умовами або способом розрахунку винагороди . Екзотичні опціони використовуються не з метою хеджування ризиків , а для операцій спекулятивного характеру . Багато їх таких опціонів не мають номіналів і цін виконання , а володіють тільки умовами , за яких покупець має повне право на отримання винагороди .Зазвичай такими фінансовими інструментами торгують поза біржею (використовуючи позабіржеві угоди), або їх включають у структурований запис — складний фінансовий інструмент, який може містити акції, облігації чи похідні цінні папери.

Класифікація екзотичних деривативів:

  1. Нестандартні американські опціони: - бермудські, - варанти, -райти

  2. Залежні від руху ціни БА: - азіатські, - Lookback Options, - бар’єрні

  3. Складні опціони (опціони на опціони)

  4. Бінарні опціони

Варант – це цінний папір, який надає власнику право на придбання конкретного виду цінного паперу конкретного емітента в певній к-ті за визначеною ціною у майбутньому.

Особливість: випускає варант емітент, первинні цінні папери якого є БА варанту. Випускаються на цінні папери в майбутніх випусків з терміном обігу 2-3 роки і розміщуються одночасно з розміщенням чергового випуску первинних цінних паперів. Може вільно обертатись на вторинному ринку, його ринкова вартість залежить від співвідношення між зафіксованою ціною та ринковою вартістю базових ЦП.

Переваги для емітента: 1- підвищення попиту на первинні ЦП та додаткова акумуляція коштів, 2- фактично понесені витрати інвестора спонукають його купувати ЦП в майбутньому, що дає емітенту певні гарантії розміщення нових випусків ЦП

Райт - це ЦП, який випускається аналогічно варанту на тих же умовах, але має короткостроковий характер (1,2 міс). Випускаються на ті ЦП, які продаються зараз.

Переваги: 1- підвищення попиту на первинні ЦП та додаткова акумуляція коштів, 2- стимулювання акціонерів та надання їм переважного права на купівлю ЦП.

Бермудський – опціон, який може бути виконаний лише протягом зазначених дат в період до закінчення його терміну. Зазвичай такі дати є кожного місяця.

Азіатський опціон (опціон середньої ставки) – відрізняються від звичайного європейського тим, що на момент закінчення контракту в якості ціни спот, яка порівнюється зі страйком, береться середнє значення спотових цін БА за весь або певниц період дії контракту.

Середня ціна може розраховуватись як просте або зважене середнє арифметичне, або як середнє геометричне.

Ці опціони коштують дешевше європейських аналогів, тому що середнє значення ціни БА завжди матиме меншу дисперсію ніж сама ціна.

Lookback Options (лук бек, опціони з оглядкою назад) – виграш такого опціону залежить від максимальної або мінімальної ціни БА за період дії опціону. 2 типи:

  1. опціон з плаваючим страйком – страйк встановл. в останній день дії опціону як найменша (для колл) або найбільша (для пут) ціна спот БА, яка існувала в період дії опціону. Тобто опціон колл лук бек дає можливість купити БА за найменшою ціною, яка існувала в період дії опціону, а опціон пут лук бек – продати БА за найвищою ціною.

  2. опціон з фіксованим страйком – страйк встановлюється відразу, а ціна спот, яка діє на день виконання опціону, визначається як найкраща спотова ціна за період дії контракту (для колл – найбільша ціна, для пут – найменша)

Бар’єрні – відрізняються від звичайних опціонів колл і пут наявністю ще однієї ціни виконання, яка має назву бар’єрна ціна. Види:

1 – опціон нок-аут (опціон, що виключається) – він припиняє своє існування, як тільки ціна БА досягає бар’єрної ціни. В іншому випадку графік виграшів та програшів для покупця і продавця будуть аналогічні графікам європейських опціонів.

Бар’єрна ціна може бути установлена як вище, так і нижче ціни страйку, але зазвичай встановл. в напрямку, який протилежний виграшній динаміці.

2 – опціон нок-ін (опціон, що включається) – не починає діяти, поки ціна БА не досягає бар’єрної ціни, ціна є меншою.

Складний опціон (опціон на опціон). Типи: - опціон на купівлю опціону колл, - опц на продаж опц колл, - опціон на купівлю опціону пут, - опц на продаж опц пут

Бінарні опціони – це опціони з фіксованими виплатами у випадку виграшу опціону на момент експірації. Види:

1) «Актив або нічого» - замість виплати фіксованої суми передб. поставка активу на ринок акцій, якщо опціон виявиться виграшним і день закінчення контракту.

Графік виплат по бінарному опціону «актив або нічого»

2) «Гроші або нічого» - передб. фіксована сума виплати покупцю опціону, якщо опціон буде виграшним в день експірації.

Підвиди опціонів «гроші або нічого»:

  1. опц. колл – продавець виплачує власнику опціону певну суму коштів, якщо на момент закінчення контракту ціна спот БА вище страйку;

  2. опц. пут - продавець виплачує власнику опціону певну суму коштів, якщо на момент закінчення контракту ціна спот БА нижче страйку;

  3. опц. «вгору і вниз» - продавець виплачує власнику опціону певну суму коштів, якщо на момент закінчення контракту ціна спот першого активу вище ціни виконання, другого – нижче;

  4. опц. «вниз і вгору» - продавець виплачує власнику опціону певну суму коштів, якщо на момент закінчення контракту ціна спот першого активу нижче страйку, другого – вище.

Погодні деривативи – теж екзотичні.

Гнучкі форвардні контракти – виконуються за ціною своп в певному діапазоні; якщо ціна поза діапазоном – по верхній або нижній планці. Можуть формуватись за допомогою комбінацій опціонів пут і колл (довгий пут та короткий колл або короткий пут та довгий колл), при цьому страйк путу повинен бути менший за страйк коллу, а витрати на формування позиції = 0.

  1. Довгий пут та короткий колл

  1. Короткий пут та довгий колл

Соседние файлы в предмете Производные финансовые инструменты