Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичний Звіт)))).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
84.58 Кб
Скачать

4) Планіровка торгового зала

Лінійна зробити фотографію

Паралельно з розростанням ТзОВ «Барком» крім власної техніки, ферм, заводу та магазинів на підприємстві з’явився також власний будівельний відділ. Наразі він складається з понад сотні працівників. Підрозділ працює над облаштуванням нових магазинів торгової марки «Родинна ковбаска», а також їх оздобленням. Крім того, будівельний відділ ТзОВ «Барком» проводить роботи зі спорудження фермерських комплексів компанії. Зокрема, мова йде про Ожидівський комплекс, ферми у селах Ямпіль, Закомар’я. На сьогодні підрозділ працює над будівництвом свинокомплексу в Дублянах (Самбірський район). Минулого року здано в експлуатацію першу селекційну ферму у селі Дубляни. Вона розрахована на 2,5 тис. свиноматок та збудована за найсучаснішими європейськими стандартами. Весь процес відгодівлі на об’єкті автоматизований. Для нейтралізації неприємного запаху облаштовані спеціальні очисні споруди. У проект зі спорудження сучасного фермерського господарства компанія «Барком» інвестувала майже 70 млн. грн. Тривають роботи над будівництвом ферми у селі Мала Білина, Самбірського району (для дорощування свиней до 25 кілограм) та ферми у селі Брониця, Дрогобицького району (для відгодівлі тварин до 110-120 кг).

Відповідні проекти для ведення будівельних робіт розробляє проектна група ТзОВ «Барком».

Будівельний підрозділ компанії працює над виготовленням залізобетонних виробів для власних потреб та наливних промислових підлог, які розміщуються у магазинах ТМ «Родинна ковбаска».

5) Види та матоди викладання товара

Вертикально і горизонтально

6)Види обладнення Основними видами немеханічного обладнання торгових залів магазинів для розміщення виставкового, робочого і резервного запас товарів є гірки, корпусні вироби торгового обладнання, автономне обладнання (рис. 15. і).

Гірки — найбільш розповсюджений тип обладнання; за розташуванням поділяються на пристінні, острівні й привітринні, а за товарним профілем — на універсальні і спеціалізовані.

Універсальні застосовуються для демонстрації і продажу більшості продовольчих і непродовольчих товарів, вони мають довжину 900 мм, ширину — 600, 800 мм, висоту — 2000 і 2200 мм. На них монтується кілька полиць завширшки 200-600 мм, до яких прикріплюються ціннико-тримачі. Полиці встановлюються горизонтально або під певним кутом. Для зберігання резервного запасу товарів у деяких конструкціях гірок замість нижньої полиці вбудовують підшафники. Для дрібних товарів на підшафниках і полицях установлюють касети. Касети — це місткості з комірками, які використовуються для викладки галантерейних, канцелярських, кондитерських виробів та інших малогабаритних товарів.

Універсальні острівні гірки відрізняються від пристінних двобічною конструкцією, меншими висотою (1400, 1600, 1800 мм) і глибиною (1200,1600 мм), а також двобічною рекламною панеллю.

Стандарт (англ. standard — норма, взірець). Як нормативно-технічний документ стандарт установлює комплекс нормативних правил, вимог до об'єкта стандартизації і затверджується компетентним органом. Стандартизація — процес установлення і застосування стандартів.

Рис. 15.1. Немеханічне обладнання торгових залів магазинів: а— гірка привітринна універсальна для продовольчих товарів, іграшок тощо (висота 1200 мм);

б — гірка острівна універсальна (висота 1600 мм); в — гірка-вітрина пристінна універсальна (висота 2200 мм); г — прилавок з касовим ящиком (900 х 780 х 850 мм); д — вішала для одягу (950 х 700 х 1600 мм); е — кабіна примірочна (1200 х 1200 х 1930 мм); є — кабіна касова (1400 х 1000x1250мм)

Холодильні шафи ШХ – 0,71, ШХ – 1,40, ШН- 1,0 призначені для короткострокового зберігання попереднього охолоджених або заморожених продуктів перед їх продажем. Установлюють їх на робочому місці продавця.

Шафа складається з машинного відділення, яке може знаходитися у верхній або нижній частинах шафи, та охолоджуваної камери, що може ( залежно від моделі) закриватися 1,2 або 4 ручками та замками. Двері можуть бути з вітринного скла або металевими. Усередині шафи встановлюють решітчасті полиці для розміщення продуктів і випарник.

Холодильні шафи за призначенням поділяють на гастрономічні та елітні (для вина і кондитерських виробів).

Холодильні та морозильні шафи – це універсальне холодильне обладнання, що поєднує функції демонстрації та тривалого зберігання продуктів.

Випускають холодильні та морозильні шафи двох типів:

- закриті;

- шафи – вітрини.

Відкриті холодильні прилавки – використовують у магазинах самообслуговування для короткострокового зберігання та продажу охолоджених і заморожених продовольчих товарів. Вони бувають середньо- і низькотемпературними, з об’єктомом 1,6 або 2,5м3. Прилавки можуть установлюватися як біля стін, так і посередині торгівельного залу. Холодильний агрегат розташовується в нижній частині прилавка. Доступ до товарів відкритий.

Острівніхолодильні вітрини (бонети) – у магазинах в них розміщують птицю, рибу, рибні філе та м’ясні напівфабрикати, морозиво, заморожені овочеві суміші тощо.

Бонети класифікують за такими ознаками:

- за місцем розташування холодильного агрегата (з вмонтованим або виносним);

- за температурним режимом (асортиментом товарів);

- за габаритами;

- за наявністю додаткових аксесуарів (динамічне охолодження, пульт управління, похилими дзеркалами (для покращання експозиції товарів) тощо.

Закритіхолодильні прилавки (морозильні ларі) – використовують переважно в магазинах із традиційним методом продажу товарів, а також у магазинах самообслуговування для зберігання та продажу заморожених продовольчих товарів ( морозива, пельменів, вареників тощо).

Холодильніприлавки-вітрини – це прилавок і вітрина, яка використовується для показу і продажу товарів. Як правило, використовуються в магазинах із традиційним методом продажу товарів.

Холодильнівітрини (гірки, стелажі) це обладнання, що використовується для показу і продажу охолоджених та заморожених продуктів в магазинах з традиційними методами продажу і в магазинах самообслуговування. Існують тільки середньотемпературні холодильні вітрини.

Спеціальнехолодильне обладнання – це прилавки та вітрини для риби, морепродуктів, фруктів і кондитерських виробів. Вітрина може бути виконана без підведення холоду. Джерелом холоду є лід. Спеціальні кондитерські вітрини мають велику кількість полиць, нижня з яких – охолоджувана, а інші – без охолодження.

Холодильнікамери встановлюються на невеликих торгівельних підприємствах, де недоцільно використовувати стаціонарні холодильні камери, а також у магазинах самообслуговування для реалізації товарів із тари-обладнання та денного зберігання попередньо охолоджених або заморожених продуктів із метою поповнення в міру продажу товарів, що були розташовані в прилавках і вітринах у торгівельному залі. Збірні холодильні камери розташовують переважено в складських приміщеннях магазинів. Вони бувають середньо- і низькотемпературні, внутрішній об’єм камер може бути 6, 12, 18м3, а середня норма завантаження товарами становить відповідно 800, 2000, 3000 кг.