Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ДЕК_ MK_маг_2012.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Розділ ііі. Міжнародні глобальні та регіональні інтеграційні процеси

Інтеграційні тенденції наприкінці ХХ - поч. ХХІ ст. Поняття економічної та політичної інтеграції.

Криза індустріальної цивілізації. Поняття економічної та політичної інтеграції. Етапи інтеграції: зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок ,економічний союз, валютний союз. Фактори та принципи політичної інтеграції. Суперечка між універсалістами та регіоналістами.

Сучасні інтеграційні об’єднання за межами Європи: НАФТА, АТЕС, ОПЕК, МЕРКОСУР, Шанхайська група тощо. Сучасні зони вільної торгівлі.

Спроби України економічно інтегруватися до світового співавторства. Проекти в аерокосмічній галузі “АН-70”, “Глобал стар”, “Сіа ланч”. Основні проблеми їх реалізації: лоббізм та жорстка міжнародна конкуренція. Протидія українській продукції світових монополістів. Проекти в енергетичній сфері . Бумерський контракт . Нафтогазові контракти та можливості для України.

Характеристика ролі ТНК для світової економіки.

Поняття ТНК. Чотири покоління ТНК , їх особливості: ТНК як основний структуроутворюючий фактор світового господарства другої половини ХХ ст.

Найбільші ТНК сучасності. НТТ, Дженерал Електрик, Ексон і т. д. Криза Бреттонвудської системи та формування нової світової економічної системи.

Західноєвропейські інтеграційні процеси після Другої Світової війни.

Спроби об’єднання Європи в минулому. Панєвропейський рух на початку ХХ ст. Теоретичні концепції об’єднання країн Західної Європи. План Маршала. Утворення ЗЕС і НАТО. Римський договір 1957 р. Утворення спільного режиму, європейського економічного співтовариства. Утворення ЄС. Маастрихтський та Амстердамський договори. Розширення ЄС 1995, 2004 і 2007 рр.

Мета, завдання і основний напрямок діяльності Центральноєвропейської ініціативи (ЦЕІ) та Вишеградської групи.

Створення ЦЕІ в 1989 р. Основні робочі органи об’єднання. Співпраця України з ЦЄІ та прийняття України до цієї структури у 1996 р. Основні програми і проекти ЦЄІ. Економічні форуми ЦЄІ.

Становище в економічній та політичній сферах в Чехословаччині, Польщі та Угорщині в кінці 1980-х рр. Мотивація інтеграційних процесів у регіоні. Підписання Вишеградської угоди 15 лютого 1991 р. Основні положення угоди - напрямок до зони вільної торгівлі. Основні проблеми всіх країн Вишеградської групи. Розвиток транскордонного співробітництва. Економічні здобутки, проблеми і перспективи.

Характеристика Веймарського трикутника.

Геополітична ситуація в регіоні ЦЕЄ. Зовнішньополітичні орієнтири Польщі. Створення осі Париж-Берлін-Варшава. Інтерес Франції. Інтерес Берліну. Інтерес Варшави.

Періодичні зустрічі лідерів Веймарського трикутника. Основні рішення, узгодження позицій. Регіональне лідерство Польщі. Зняття протиріч між учасниками об’єднання. Економічна співпраця.

Транскордонне співробітництво в регіоні ЦСЄ та Південної Європи.

Геополітична характеристика регіону ЦСЄ та Південної Європи. Спільні проекти, запропоновані країнам регіону Україною (АКРК, АН-70, О.Ріль, гамма-комп’ютерні томографи і т.д.).

Визначення регіону за статусом Комітету регіонів ЄС. Поняття євро регіону.

Транскордонне співробітництво: зміст і напрямки розвитку.

Україно-румунське транскордонне співробітництво. Транскордонна співпраця України з Польщею. Словаччина та Угорщина в контексті транскордонної єврорегіональної співпраці з Україною.

Боротьба інтеграційних та дезінтеграційних процесів в СНД.

Розпад СРСР та створення СНД. Концептуально відмінний підхід засновників організації щодо її завдань.

Процеси дезінтеграції та регіоналізації в СНД. Україно-російські протиріччя. Російсько-білоруський союз “Союз чотирьох”. Ташкентський пакт. Створення ССР. Діяльність ГУАМ-ГУУАМ.

Інтеграція на двосторонньому рівні, створення транснаціональних економічних об’єднань. Інтеграція військової індустрії в СНД.

Україна в ОЧЕС: новий рівень інтеграції в Чорноморському регіоні.

Причини створення ЧЕС . Турецьке лідерство в першій половині 1990 х рр. Спроби створення спільних економічних та політичних структур. Тісна співпраця з ЄС та узгодження напрямків діяльності. Створення транспортної інфраструктури регіону.

Протиріччя між членами організації. Прийняття Плану дій на 9-й зустрічі країн-учасниць.

Ділова Рада ОЧЕС. ЧБТР. Місце України в ОЧЕС. Транспортні коридори.