Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ДЕК_ MK_маг_2012.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Важливість природної складової комплексних країнознавчих характеристик.

Дефініція природних умов та природних ресурсів. Класифікація природних ресурсів.

Відмінність значимості природних умов та природно-ресурсного забезпечення для різних типів країн.

Оцінка природно-ресурсного потенціалу території. Загальна забезпеченістьта взаємозамінність природними ресурсами . Пріоритетність природно-ресурсного забезпечення. Значення різних видів ресурсів. Комплексність і цілісність підходу до оцінки природних умов і ресурсів на територіальній основі. Вивчення ступеня і характеру освоєності природи країни.

Демографічний аналіз країни.

Цілі та завдання демографічного аналізу. Методологічні підходи і методи аналізу демографічних процесів і структур, їх поперечний і поздовжній аналізи.

Теоретичні моделі стабільного населення. Стаціонарне населення. Істинний коефіцієнт природного приросту.

Потенційна демографія – новий напрямок демографічного аналізу. Структура життєвого потенціалу. Потенціал демографічного зростання.

Соціологічні методи у демографії. Взаємодія статистичної традиції та соціологічного аналізу в демографії.

Сакральні аспекти країнознавчих досліджень.

Місце релігії і церкви у сучасному суспільному житті. Їхня роль у пізнанні країни. Церква як інституція.

Рівень релігійності населення країни. Релігійно-конфесійний склад населення та його динаміка. Традиційні і нові релігії та конфесії.

Історичні та політичні аспекти сучасних релігійних відносин. Релігія і міжнаціональні відносини. Релігія і політичне життя.

Теоретико-методологічні положення вивчення географії релігій. Територіальні релігійні системи. Церковно-географічне районування країни. Георелігійна та геоконфесійна ситуації. Основні чинники їх формування.

Територіальна організація населення країни.

Країнознавча сутність розселення як територіальної організації населення. Географічні типи і форми розселення. Сітки поселень та сітки розселень. Макроетапи формування розселення.

Концепції розселення. Методи дослідження сітки поселень і сітки розселень.

Системи сільських і міських поселень. Особливості територіальної структури поселень Методи дослідження системи поселень і системи розселення.

Територіальна організація господарства країни.

Географічні передумови і типи господарської спеціалізації і діяльності. "Людський вимір" господарства. Структура господарства країни, його територіальна організація. Територіальна структура господарства.

Типи розміщення продуктивних сил. Циклічність їх розвитку і характер територіальної організації ("довгі хвилі" Кондратьєва і їх особливості в країнах і районах різних рівнів і типів соціально-економічного розвитку). Зв'язок господарства, його структури і розміщення з технологією.

Дослідження територіальної структури господарства. Проблеми параметризації та оптимальності територіальної структури господарства країни.

Міста в розселенні та територіальній структурі господарства.

Міста як генератори і фокуси соціально-економічного розвитку, формування національних угрупувань.

Місто як об'єкт країнознавства. Загальні властивості та особливості міста. Його парадокси і протиріччя.

Місто як система. Типологія міст. Сприйняття міста. Місто в розселенні та територіальній структурі господарства. Економіко-географічне положення міста. Місто — центр свого оточення. Міста — спеціалізовані центри. Міста у складі агломерацій. Опорний каркас розселення. Екологічні, демографічні, економічні проблеми міст. Регіональні системи міст. Територіально-галузеві системи міст.