Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ДЕК_ MK_маг_2012.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Концепція національної безпеки України та пріоритети її сучасної зовнішньої політики.

Національні інтереси України та місце національної безпеки в структурі її інтересів.

Поняття національного інтересу, його визначення та структура. Національний та національно-державний інтереси. Національні інтереси України. Основні елементи національної безпеки та їх ієрархія. Національна безпека України: теорія і практика. Проблема міжнародної безпеки і Україна. Європа на шляху до нової моделі безпеки. Роль України в цьому процесі. Економізація зовнішньої політики України.

Проблема стратегічного партнерства України: Україна – Росія, Україна – Польща і Україна – США.

Входження до європейських і євроатлантичних структур - економічних, політичних, військових - декларації і реалії. Відносини з ЄС і НАТО: здобутки, проблеми, перспективи. Угода з ЄС 1994 р. та Програма співробітництва 2005 р. Контакти з НАТО через РПАЗ, ПЗМ, РЄАП. Хартія про особливе партнерство між Україною і НАТО. ПДЧ і проблеми його набуття.

Україна - повноправний член ОБСЄ та Ради Європи. Проблеми співпраці і з Радою Європи. Україна і ЦЄІ та ЦЕФТА.

Розвиток відносин з державами СНД. Оцінка Україною СНД як форми цивілізованого розлучення республік колишнього СРСР. Багатостороння дипломатія України у 1992-94 рр. Україна в СНД в 1994 – 1999, 1999 – 2004 рр. і 2005 – 2010 рр.

Співробітництво з країнами Азії, Африки, Канади, Латинської Америки.

Політичні системи країн Центрально-Східної Європи. Загальні тенденції розвитку.

Демократичні революції кінця 80-х – початку 90-х років ХХ ст. і демонтаж адміністративно-бюрократичних систем. Проблеми й особливості становлення та функціонування нових політичних систем у державах ЦСЄ. Особливості формування, сучасний стан і перспективи розвитку політичної системи України. Нормативна політична система сучасної Росії та її еволюція. Особливості функціонування політичної системи Білорусі. Основні тенденції і специфіка розвитку політичних систем постсоціалістичних країн Балканського півострова.

Польща.

Політичні перетворення кінця 80-х – початку 90-х рр. “Солідарність” та її роль. Президентські вибори та їх наслідки. Особливості державно-політичного устрою першої половини і середини 90-х рр. Підготовка та прийняття конституції 17 жовтня 1997 року. Польща – парламентська республіка. Сейм і сенат. Президент РП. Взаємовідносини між виконавчою і законодавчою владою. Державні символи РП. Політичні партії та рухи. Судова влада. Територіально-адміністративна реформа 1 січня 1998 р. Центральна влада і місцеве самоуправління. Президентські вибори 2000, 2005, 2010 рр. та вибори до парламенту – 2001, 2005, 2007 рр. і їх вплив на еволюцію політичної системи.

Чехія.

Вплив подій “оксамитової” революції на політичний розвиток Чехії. Розпад чехословацької федеративної держави та утворення незалежних Чехії (1993 р.) і Словаччини. Державно-політичний устрій ЧР. Федеральний закон від 25 листопада 1992 р. Конституція ЧР 16 грудня 1992 р. Державна символіка. Процедура обрання Президента ЧР та його функції. Двопалатний парламент: Палата депутатів і Сенат. Уряд ЧР і його повноваження. Партійна система ЧР. Відносини між центральною і місцевою владою. Судова система ЧР. Останні парламентські та президентські вибори в Чехії, їх результати і наслідки.

Словаччина.

Вплив подій “оксамитової” революції на політичний розвиток Чехії. Розпад чехословацької федеративної держави та утворення незалежних Чехії і Словаччини. Державно-політичний устрій СР. Конституція СР 1 вересня 1992 р. Державні символи. Законодавча влада. Національна Рада СР та її повноваження. Президент як глава держави. Уряд СР, його склад і обов’язки. Політичні партії і рухи в СР. Центральна влада і місцеве управління. Судова система СР