Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ДЕК_ MK_маг_2012.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Принципи і значення районування країни.

Основні риси внутрішніх географічних відмінностей. Значення та функції районування країни. Сутність та основні принципи районування країни. Види районування: фізико-географічне, історико-географічне, економічне, соціально-економічне, політико-географічне, етнографічне, військове, церковне, виборче та ін. Розмаїтість підходів до районування: статистично-морфометричний, історичний, функціональних ядер та ін.

Економічні райони і їх типи. Депресивні райони. Природно-господарські райони (гідрографічні басейни і ін.). Нерівномірність і протиріччя розвитку районів.

Територіальна політика держави. Районування і політико-територіальний устрій. Повноваження регіонів. Участь регіонів у міжнародній діяльності, транскордонне співробітництво. Територіальні інтереси і регіональна політика соціально-економічного розвитку.

Територіальна організація суспільства і регіональна політика.

Основи територіальної організації суспільства. Територіальна організація суспільства. Розміщення продуктивних сил. Територіальна організація продуктивних сил. Рівні територіальної організації продуктивних сил: макрорівень, мезорівень, мікрорівень. Види структур територіальної організації суспільства та його продуктивних сил: компонентна, просторова, функціонально-управлінська.

Територіальна суспільна система. Елементи, які вона об’єднує. Їх суспільні функції. Типи територіальних суспільних систем, їх ступінь інтегрованості. Типологія територіальних структур. Адміністративно-територіальна організація суспільства.

Географічні аспекти регіональної політики. Регіональна політика. Регіон. Проблемні регіони. Інструменти й механізми впливу держави на просторову організацію суспільства. Вільні економічні зони.

Геоекологічні проблеми у країнознавстві.

Дефініція геоекології. Геоекологічний підхід у країнознавстві. Природні, господарські і медико-географічні чинники стану і якості довкілля. Характер зміненості (порушеності) територіальних, природних, природно-господарських і економічних систем. Проблеми їх стійкості і трансформації. Зони екологічних бід і катастроф. Екологія і пріоритетна глобальна проблема виживання людства. Збереження біорозмаїття.

Екологічна політика. Концепція сталого розвитку.

Політична система суспільства як об’єкт країнознавчих досліджень.

Поняття політичної системи суспільства. Система, структура та організація політичного життя суспільства. Основні елементи і підсистеми політичної системи суспільства: політична влада, політичні відносини, політичні інститути (держава як базовий елемент політичної системи суспільства, політичні партії і рухи, групи інтересів і тиску), ідеологічна і нормативно-правова підсистема (політична ідеологія, політична культура, політичні та правові норми), засоби масової інформації. Структура та механізми функціонування політичної системи.

Теорія політичних систем Г.Алмонда та Д.Істона.

Особливості політичних систем та інститутів влади. Функції політичної системи суспільства.

Сучасні типології політичних систем: багатоваріантність критеріїв та різноманітність типів політичних систем. Політичний режим як динамічна характеристика політичної системи.

Розділ іі. Країнознавча характеристика слов’янських держав

Економічна характеристика Польщі.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Польщі.

Характеристика господарства країни, його територіальна та галузева структура. Спеціалізація господарства Польщі у міжнародному поділі праці.

Економічні реформи 1989 – 2010 рр. та їх наслідки.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни. Українсько-польські економічні відносини. Діяльність Польщі у Вишеградській групі. Економічні умови та наслідки вступу в ЄС.

Соціальна характеристика Польщі.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал Польщі. Статево-вікова структура населення.

Розміщення населення Польщі. Найбільші агломерації і міста Польщі. Особливості типів і форм поселень. Територіальна організація населення.

Структура зайнятості населення країни. Причини і шляхи подолання безробіття в Польщі.

Геополітична характеристика Польщі.

Політико-адміністративний поділ Польщі. Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Польщі. Політична криза в країні наприкінці 80-х рр. та її наслідки. Особливості сучасної політичної системи Польщі і зміни, які відбулися в цій системі впродовж 1991 – 2010 рр.

Основні етапи і напрямки зовнішньополітичної діяльності Польщі в 1991 – 2010 рр. ХХ ст. 1990-93 рр. – період прозахідного “романтизму” – переконання, що Польща відразу буде прийнята в західні структури безпеки. Спроба створення “НАТО – біс”. 1993-95 рр. - становлення Польщі як регіонального лідера держав ЦСЄ, співпраця із Заходом в рамках “Веймарського трикутника”. 1995-98 рр. – запрошення Польщі до НАТО, асоціація з ЄС, подальший розвиток співпраці в рамках Вишеградської групи, активне партнерство з Україною. 1999 – 2004 рр. – вступ до НАТО та перспективи вступу Польщі до ЄС. З 2004 р. – Польща в ЄС і євроатлантичних структурах

Характеристика основних політичних партій і рухів Польщі на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни.

Економічна характеристика Чехії.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Чехії.

Характеристика господарства країни, його галузевої структури.

Особливості економічних реформ, які пройшли в Чехословаччині на поч. 90-х рр. ХХ ст.

Результати економічних перетворень 1993 – 2010 рр. і перспективи економічного розвитку Чехії. Зовнішньоекономічні зв’язки країни. Орієнтація зовнішньої торгівлі. Вступ до ЄС і перші результати перебування в Унії.

Соціальна характеристика Чехії.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал Чехії, статево-вікова структура населення.

Територіальна організація населення Чехії. Найбільші агломерації і міста Чехії. Особливості типів і форм поселень.

Структура зайнятості населення країни. Досвід Чехії щодо подолання безробіття в країні.

Геополітична характеристика Чехії.

Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Чехії. “Ніжна” революція в Чехословаччини наприкінці 1980-х рр. та її наслідки. Причини і наслідки розпаду Чехословацької Федерації. Особливості сучасної політичної системи Чехії і зміни, які відбулися в цій системі впродовж 1993 – 2010 рр.

Характеристика основних політичних партій і рухів Чехії на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни. Політико-адміністративний поділ Чехії.

Вступ Чехії до НАТО. Перспективи і наслідки вступу Чехії в ЄС. Причини прозахідної орієнтації Чехії.

Економічна характеристика Словаччини.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Словаччини. Проблеми ресурсозабезпеченості в країні.

Характеристика господарства країни, його галузева та територіальна структура. Значення військово-промислового комплексу для розвитку господарства Словаччини.

Наслідки економічних реформ, які пройшли в Чехословаччині на поч. 90-х рр. ХХ ст., для Словаччини. Особливості економічних перетворень у 1993 – 2010 рр. Зовнішньоекономічні зв’язки країни. Вступ до ЄС.

Соціальна характеристика Словаччини.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал Словаччини, статево-вікова структура населення.

Розміщення населення Словаччини. Найбільші міста Словаччини. Особливості типів і форм поселень. Проблеми національних меншин в країни та шляхи їх розв’язання.

Структура зайнятості населення країни. Причини і шляхи подолання безробіття в Словаччини.

Геополітична характеристика Словаччини.

Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Словаччини. “Ніжна” революція в Чехословаччини наприкінці 1980-х рр. та її наслідки. Причини і наслідки розпаду Чехословацької Федерації. Особливості сучасної політичної системи Словаччини і змін у період 1993 – 2010 рр.

Непослідовність зовнішньої політики Словаччини у 1993-1997 рр. Недосвідченість словацької дипломатії. Своєрідність внутрішньополітичної ситуації, різновекторна зовнішньополітична орієнтація політичних сил. Певна залежність від Росії (борги, військова сфера, енергоносії). Основні риси зовнішньої політики Словаччини в 1998 – 2004 рр. Зовнішня політика Словаччини після вступу держави до НАТО і ЄС.

Характеристика основних політичних партій і рухів Словаччини на сучасному етапі. Політичних діячів, які формують сучасне політичне “обличчя” країни. Політико-адміністративний поділ Словаччини. Перспективи розвитку після вступу Словаччини в ЄС і НАТО.

Економічна характеристика Болгарії.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Болгарії.

Характеристика господарства країни, його галузева і територіальна структура. Причини і наслідки економічної кризи в країні.

Економічні реформи, які пройшли в Болгарії на початку 90-х рр. ХХ ст. Орієнтація Болгарії в економічному плані на Росію. Провал економічних реформ у середині 90-х рр. Основні риси економічного розвитку наприкінці ХХ – початку ХХІ ст. Економічне піднесення і кризові явища.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни. Вступ до ЄС.

Соціальна характеристика Болгарії.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал Болгарії, статево-вікова структура населення.

Територіальна організація населення країни. Найбільші агломерації і міста Болгарії. Особливості типів і форм поселень.

Структура зайнятості населення країни. Причини і шляхи подолання безробіття в Болгарії.

Геополітична характеристика Болгарії.

Політико-адміністративний поділ Болгарії.Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Болгарії. Політична криза в країні наприкінці 80-х рр. та її наслідки. Особливості сучасної політичної системи Болгарії.

Етапи зовнішньополітичної діяльності Болгарії. Уповільнення темпів розвитку взаємин із Заходом. Переорієнтація з другої половини 90-х рр. правоцентристського уряду Болгарії на Захід. Новий підхід до взаємин із Сходом. Зовнішня політика Болгарії з 2004 р.

Характеристика основних політичних партій і рухів Болгарії на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни.

Економічна характеристика Сербії.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Сербії.

Характеристика господарства країни, його галузевої та територіальної структури. Значення невиробничої сфери.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни.

Геополітична характеристика Сербії.

Політико-адміністративний устрій сучасної Сербії. Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Сербії. Особливості сучасної політичної системи Сербії.

Характеристика основних політичних партій і рухів Сербії на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни.

Економічна характеристика Хорватії.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Хорватії.

Характеристика господарства країни, його галузевої та територіальної структури.

Економічні реформи, які пройшли в Хорватії на початку 90-х рр. ХХ ст., та їх наслідки. Зовнішньоекономічні зв’язки країни.

Геополітична характеристика Хорватії.

Політико-адміністративний поділ Хорватії.Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Хорватії. Особливості сучасної політичної системи Хорватії і зміни, які відбулися в цій системі в результаті розпаду СФРЮ.

Характеристика основних політичних партій і рухів Хорватії на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни. Політико-адміністративний поділ Хорватії.

Порівняльна економічна характеристика Словенії та Македонії.

Економіко-географічне положення даних країни. Характеристика природних умов. Вплив природних ресурсів на розвиток господарства Словенії та Македонії.

Порівняльна характеристика господарств даних.

Розпад СФРЮ та його значення для економічного розвитку Словенії та Македонії. Економічні реформи, які пройшли в даних країнах на початку 90-х рр. ХХ ст. Особливості економічного розвитку в сер. 90-х рр. ХХ – на початку ХХІ ст.

Зовнішньоекономічні зв’язки Словенії та Македонії. Наслідки та перспективи вступу Словенії до ЄС.

Соціальна характеристика країн колишньої СФРЮ.

Спільні та відмінні риси розвитку слов’янських народів колишньої СФРЮ. Сучасний національний і релігійний склад населення Сербії, Чорногорії, Хорватії, Словенії, Македонії та Боснії і Герцеговини. Динаміка чисельності населення і демографічний потенціал даних країн.

Найбільші міста даного регіону. Розміщення населення по території країн. Особливості типів і форм поселень в даних країнах.

Етнічні та релігійні проблеми в регіоні та шляхи їх розв’язання.

Економічна характеристика Росії.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природно-ресурсного потенціалу Росії. Проблеми раціонального використання природних багатств країни.

Характеристика господарства країни, його галузевої та територіальної структури. Розпад СРСР та його наслідки для Росії. Причини і наслідки економічної кризи в країні. Економічні реформи в Росії на сучасному етапі.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни.

Соціальна характеристика Росії.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал Росії, статево-вікова структура населення. Основні причини зменшення чисельності населення та тривалості життя в країні.

Територіальна організація населення Росії. Найбільші агломерації і міста Росії. Особливості типів і форм поселень.

Структура зайнятості населення країни. Причини і шляхи подолання безробіття в Росії.

Геополітична характеристика Росії.

Політико-адміністративний поділ Росії. Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Росії. Політична криза в СРСР наприкінці 80-х рр. та її наслідки для Росії. Особливості сучасної політичної системи Росії.

Зовнішня політика Росії щодо держав ЦСЄ. Основні стратегічні напрямки Росії щодо держав ЦСЕ: зберегти в регіоні свій вплив; домогтися максимального відкладення рішення питання про розширення НАТО; знайти компроміси, які максимально могли б задовільнити інтереси країн Центральної і Східної Європи; домогтися гарантії безпеки і присутності (військової) Росії в регіоні.

Зовнішньополітична лінія Російської Федерації у 2000 – 2010 рр. Російсько-українські відносини.

Характеристика основних політичних партій і рухів Росії на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни.

Економічна характеристика Білорусі.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природно-ресурсного потенціалу Білорусі. Проблеми раціонального використання природних багатств країни.

Характеристика господарства країни, його галузевої та територіальної структури. Розпад СРСР та його наслідки для економічного розвитку Білорусі. Причини і наслідки економічної кризи в країні. Економічні реформи в Білорусі на сучасному етапі.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни.

Геополітична характеристика Білорусі.

Політико-адміністративний поділ Білорусі. Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення Білорусі. Політична криза в СРСР наприкінці 80-х рр. та її наслідки для Білорусі. Особливості сучасної політичної системи Білорусі.

Білоруська зовнішня політика за С.Шушкевича та О.Лукашенка. С.Шушкевич – різновекторна політика без протистояння із Заходом. Перевага надавалась Росії, розроблялись проекти економічного союзу, об’єднання валют. О.Лукашенко – однобічна орієнтація на Росію. Загострення взаємин із Заходом, НАТО. Спроби невиконання Договору про ЗЗСЄ. Зовнішньополітичні зв’язки країни.

Характеристика основних політичних партій і рухів Білорусі на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни.

Економічна характеристика України.

Економіко-географічне положення країни. Характеристика природно-ресурсного потенціалу України. Проблеми раціонального використання природних багатств країни.

Характеристика господарства країни, його галузевої та територіальної структури. Розпад СРСР та його наслідки для економічного розвитку України. Причини і наслідки економічної кризи в країні. Економічні реформи, які проходять в України на сучасному етапі. Економічне піднесення 2000 – 2008 рр. Кризові явища 2009 р. і їх подолання в 2010 р.

Зовнішньоекономічні зв’язки країни.

Соціальна характеристика України.

Динаміка чисельності населення країни, його національний і релігійний склад. Демографічний потенціал України, статево-вікова структура населення. Основні причини зменшення чисельності населення та тривалості життя в країні. Проблеми національних меншин та шляхи їх розв’язання.

Розміщення населення України. Найбільші агломерації і міста України. Особливості типів і форм поселень.

Структура зайнятості населення країни. Причини і шляхи подолання безробіття в України.

Геополітична характеристика України.

Політико-адміністративний поділ України. Політико-географічне положення країни. Геополітичне і геостратегічне положення України. Політична криза в СРСР наприкінці 80-х рр. та її наслідки для України. Еволюція та особливості сучасної політичної системи України.

Характеристика основних політичних партій і рухів. України на сучасному етапі. Політичні діячі, які формують сучасне політичне “обличчя” країни. Зовнішньополітичні зв’язки країни.