Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Книги (семестр 1) / Шевченко Художньо-технічне редагування 2005.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
4.82 Mб
Скачать

3. Основні положення

3.1. Для кожного поняття встановлено єдиний стандартизований термін. Недозволені до вживання терміни-синоніми наведеш в круглих дуж­ ках після стандартизованого терміна з позначкою "Нд".

  1. Узята в круглі дужки частина терміна може бути вилучена в разі використання терміна в документах із стандартизації.

  2. Подачі визначення можна, в разі необхідності, змінювати, вводячи до них пох.дНІ ознаки, розкриваючи значення використовуваних термі­нів, зазначаючи об'єкти, що входять в обсяг визначуваного поняття. Змі­ни не можуть порушувати обсяг і зміст понять, визначених у стандарті.

3.4. У стандарті, як довідкові, подані німецькі (de), англійські (en), французькі (fr), і російські (ги) відповідники стандартизованих термінів, узяті з відповідних міжнародних та державних стандартів, а також ви­ значення російською мовою.

Якщо визначення терміна російською мовою відсутнє в чинних росій­ськомовних стандартах, то подається переклад терміна та визначення ро­сійською мовою в круглих дужках.

  1. У стандарті наведено абетковий покажчик термінів українською мовою, абеткові покажчики іншомовних відповідників стандартизованих термінів кожною мовою окремо.

  2. У Додатку А приведено загальнотехнічні поняття.

4. Загальні поняття

  1. Друк — різноманітні способи отримання відбитків на задруко-вуваному матеріалі.

  2. Високий друк - вид друку, коли зображення передається на за-друковуваний матеріал з друкарської форми, друкувальні елементи якої знаходяться в одній площині та розташовані вище проміжних елементів.

  3. Друкарська форма - носій текстової та (чи) ілюстраційної інфор­мації, призначений для друкування.

  4. Високий офсетний друк (Нд високий офсет; типоофсет) - рі­зновид високого друку, коли зображення передається з форми високого друку на задруковуваний матеріал через проміжну еластичну поверхню.

  5. Флексографічний друк - різновид високого друку, коли зобра­ження передається на задруковуваний матеріал з еластичної друкарської форми малов'язкими фарбами, які швидко висихають.

  6. Плоский друк - вид друку, коли зображення передається на за­друковуваний матеріал з друкарської форми, друкувальні та проміжні елементи якої знаходяться практично в одній площині.

  7. Офсетний друк - різновид плоского друку, коли зображення пере­дається з друкарської форми на задруковуваний матеріал через проміжну еластичну поверхню.

  8. Безрастровий плоский друк - різновид плоского друку з друкарсь­кої форми, виготовленої без застосування растра, коли півтонове зображен­ня утворюється за рахунок мікронерівностей поверхні друкарської форми.

  9. Фототипний друк - різновид безрастрового плоского друку з дру­карської форми, на якій мікронерівності поверхні утворюються за раху­нок зміни фізико-хімічних властивостей світлочутливого шару.

  1. Глибокий друк - вид друку, коли зображення передається на за­друковуваний матеріал з друкарської форми, - друкувальні елементи якої заглиблені відносно проміжних елементів.

  2. Глибокий офсетний друк - різновид глибокого друку, коли зо­браження передається з форми глибокого друку на задруковуваний мате­ріал через проміжну еластичну поверхню.

  3. Металографічний друк - різновид глибокого друку з металевої Друкарської форми, виготовленої без застосування растра травленням, гравіюванням чи гальванічним способом.

  4. Трафаретний друк - вид друку, коли зображення передається на задруковуваний матеріал протискуванням фарби через друкувальні еле­менти трафаретної форми друкарським ракелем.

4.14. Тамподрук - (Нд непрямий глибокий друк; безрастровий глибокий друк) вид друку, коли зображення передається на задрукову­ ваний матеріал чи виріб з друкарської форми чи з проміжної задрукову- ваної поверхні спеціальним тампоном.

236 Додаток 11

ДСТУ 3003—95. Технологія поліграфічних процесів

237

  1. Струминний друк - вид друку, коли зображення утворюється безпосередньо на задруковуваному матеріалі набризкуванням направле­них крапель малов'язкої фарби.

  2. Електрографічний друк - вид друку, коли виготовлення дру­карської форми та (чи) друкування здійснюється за допомогою електрич­них джерел.

  3. Термографічний друк - вид друку, коли друкування здійснюєть­ся за допомогою теплового ефекту.

  4. Брайлівський друк - спосіб безфарбового відтворення на папері тексту для сліпих у вигляді комбінацій рельєфних крапок.

  5. Автоматизована система перероблення текстової та ілюстрацій­ної інформації - комплекс електронно-обчислювальної техніки, засобів математичного, технічного та організаційно-методичного забезпечення, призначений для перероблення текстової та ілюстраційної інформації.