Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Книги (семестр 1) / Шевченко Художньо-технічне редагування 2005.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
4.82 Mб
Скачать

1. Галузь використання

Цей стандарт поширюється на видавничу продукцію і встановлює тер­міни та визначення основних видів видань. Терміни, регламентовані в цьому стандарті, обов'язкові для застосування в документації всіх видів, яка входить у сферу дії державної стандартизації України або використо­вує результати цієї діяльності.

Вимоги цього стандарту є обов'язковими для підприємств, установ і орга­нізацій, що діють на території України, а також для громадян-суб'єктів під­приємницької діяльності, незалежно від форм власності та видів діяльності.

2. Основні положення

Розділи стандарту містять стандартизовані терміни та визначення видів видань, які необхідні для упорядкування і розвитку видавничої справи, а також для забезпечення взаємозв'язків суміжних видів діяльності, гармоні­зації з міжнародними та національними стандартами інших країн.

Для кожного поняття встановлено один стандартизований термін. На­явність квадратних дужок у термінологічній статті означає, що до неї включено два терміни, які мають спільні терміноелементи.

У стандарті як довідкові подані німецькі (de), англійські (en), францу­зькі (fr) і російські (ги) відповідники стандартизованих термінів, а також визначення російською мовою.

Невідповідність російських визначень українським зумовлена вимога­ми КНД 50-011-93 "Основні положення та порядок розробки стандартів на терміни та визначення".

У круглих дужках поданий переклад термінів і визначень російською мовою, які відсутні в чинних державних російськомовних стандартах.

" стандарті наведений абетковий покажчик термінів українською мо­вою та покажчики іншомовних відповідників стандартизованих термінів.

Для збереження цілісності термінологічної системи до стандарту вклю­чено вже стандартизовані терміни та визначення.

3. Загальні поняття

■5.1. Видання - документ, який пройшов редакційно-видавниче опра-. Вання, виготовлений друкуванням, тисненням або іншим способом,

тить інформацію, призначену для поширення, і відповідає вимогам Т1 ржавних стандартів, інших нормативних документів щодо їхнього вничого °Ф°РМлення і поліграфічного виконання.

130

— Додаток 1

Примітка 1. Під документом слід розуміти матеріальний об'єкт, що містить інформацію, закріплену створеним людиною способом для передавання в часі та просторі.

Примітка 2. Видання, що поряд з друкованим текстом містить записи звуків чи зображення на інших матеріальних носіях (платівках, магнітофонних стрічках, фотоплівках, слайдах, аудіо- та відеокасетах), або таке, що має супровідну допомі­жну інформацію (дискети тощо), називається комбінованим.

3.2. Видавнича продукція - сукупність видань, призначених до випус­ку або випущених видавцем (видавцями).

Примітка. Видавцем є юридична особа, що здійснює видавничу діяльність, вступає у правові, майнові, виробничі відносини із суб'єктами інших сфер економі­ки і культури відповідно до чинного законодавства.

4. Види видань за цільовим призначенцям

4.1. Офіційне видання — видання матеріалів інформаційного, норматив­ ного чи директивного характеру, що публікується від імені державних органів, відомств, установ чи громадських організацій.

  1. Наукове видання - видання результатів теоретичних і (чи) експе­риментальних досліджень, а також підготовлених науковцями до публі­кації пам'яток культури, історичних документів та літературних текстів.

  2. Науково-популярне видання - видання відомостей теоретичних та (чи) експериментальних досліджень в галузі науки, культури і техніки, викладених у формі, зрозумілій читачам-нефахівцям.

  3. Науково-виробниче видання - видання відомостей результатів тео­ретичних та (чи) експериментальних досліджень, а також конкретних рекомендацій щодо їх впровадження у практику.

  4. Виробничо-практичне видання - видання відомостей з технології, техніки й організації виробництва, а також інших галузей суспільної прак­тики, призначене фахівцям певного профілю та відповідної кваліфікації.

  5. Нормативне виробничо-практичне видання - видання норм, пра­вил і вимог з конкретних сфер виробиичо-практичної діяльності.

  6. Виробничо-практичне видання для аматорів - видання відомос­тей з технології, техніки та організації виробництва, окремих його га­лузей, а також інших сфер суспільної практики, викладених у формі, зрозумілій читачам-нефахівцям.

  7. Навчальне видання - видання систематизованих відомостей нау­кового або прикладного характеру, викладених у зручній для вивчення і викладання формі.

  8. Громадсько-політичне видання - видання твору громадсько-полі­тичної тематики.

  1. Довідкове видання — видання коротких відомостей наукового чи прикладного характеру, розміщених у порядку, зручному для "їх швидко­го пошуку, не призначене для суцільного читання.

  2. Видання для організації дозвілля - видання популярно викладе­них загальнодоступних відомостей щодо організації побуту, дозвілля, різ­номанітних форм самодіяльної творчості, різних видів захоплень.

  3. Рекламне видання - видання відомостей щодо виробів, послуг, заходів, культурно-історичних об'єктів, творчих колективів тощо, у формі, яка привертає увагу, сприяє реалізації товарів і послуг, запрошує до озна­йомлення чи відвідування.

  4. Літературно-художнє видання - видання твору художньої лі­тератури.

ДСТУ 3017—95. Видання. Основні види. Терміни та визначення 131

5. Види видань за аналітико-синтетичним переробленням інформації

5.1. Інформаційне видання - видання систематизованих чи узагаль­ нених відомостей відносно опублікованих чи неопублікованих даних з першоджерел, випущене друком організаціями, що здійснююсь науково- інформаційну діяльність.

Примітка. Інформаційні видання можуть бути неперіодичними, періодични­ми і продовжуваними.

  1. Бібліографічне видання - інформаційне видання упорядкованої сукупності бібліографічних записів.

  2. Реферативне видання - інформаційне видання сукупності бібліо­графічних записів, включно з рефератами.

Примітка. Реферат - це короткий виклад змісту документа чи його частини, що включає основні фактичні відомості та висновки, необхідні для початкового ознайомлення з документом.

  1. Оглядове видання - інформаційне видання публікації одного чи декількох оглядів, які відображають підсумки аналізу та узагальнення відомостей з різних джерел.

  2. Дайджест - видання публікації у вигляді добірки витягів із конк­ретного тексту, відібраних і згрупованих таким чином, щоб дати про ньо­го загальне уявлення, чи добірки найцікавіших матеріалів, передрукова­них з інших видань.

Примітка. Дайджести можуть бути неперіодичними, періодичними та продо­вжуваними.