Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология тренинга2пр1Понасенкова Е..rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
192.45 Кб
Скачать

1.Істотною відмінністю прийомних сімей та дитячих бу­динків сімейного типу від усиновлення та встановлення опі­ки є те, що батьки перед прийняттям остаточного рішення про влаштування у сім'ю дітей, позбавлених батьківського піклування, мають пройти курс підготовки, що проводиться в формі тренінгового заняття. Тренінг-курс розроблено з урахуванням досвіду такої роботи спеціалістів Великої Британії а також з врахуванням соціальної, економічної, законодавчої специфіки нашої країни.

Діяльність відділів (управлінь) у справах сім'ї та молоді та центрів соціальних служб для молоді доводить необхідність попередньої підготовки працівників цих служб з питань організації та функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Методика навчання спеціалістів розроблена і апробована Державним інститутом проблем сім'ї та молоді на основі практики організації роботи з прийомними сім'ями та дитячими будинками сімейного типу. Перш за все спеціалістам, які проводять навчання слід чітко розрізняти особливості таких форм навчання як "психологіч­ний тренінг" і "тренінгове заняття". Це різні форми групової роботи.

Психологічний тренінг спрямований на формування особистісних характеристик працівників, на вирішення особистісних проблем учасників, розширення їхніх можливостей, коригування особистісних якостей тощо. Тут широко використовуються психотерапевтичні вправи та прийоми, тому його можна розглядати як вид терапії.

Тренінгове заняття - форма активного навчання, спря­мована на оволодіння учасниками певними технологіями, навичками та інформацією.

Розглянемо основні особливості організації та проведен­ня тренінгових занять. Наведені методичні поради стануть

у нагоді спеціалістам, які використовують активні форми

навчання з різними категоріями клієнтів.

Тренінгова форма навчання має ряд специфічних рис (Девід Лі)*:

♦ спрямованість на психологічну допомогу учасникам у саморозвитку, що надходить не тільки (а часом і не стільки) від тренера, скільки від самих учасників;

♦ наявність більш-менш постійної групи, що періодично збирається на зустрічі або працює протягом двох-п'яти днів (так звані групи-марафони);

♦ визначена просторова організація (робота в зручному ізольованому приміщенні, де учасники більшу частину часу сидять у колі);

♦ акцент на взаєминах учасників групи, що розвиваються й аналізуються в ситуації "тут і тепер";

♦ дотримання ряду принципів групової роботи;

♦ застосування активних методів групової роботи;

♦ об'єктивація суб'єктивних почуттів і емоцій учасників групи стосовно один одного і подій, що відбуваються в групі;

♦ атмосфера розкутості і невимушеності спілкування між учасниками, клімат психологічної безпеки.

2.Формування іміджу за допомогою тренінгів відбувається як би поетапно, так як імідж, можна сказати, - це цілісність, гармонія тіла і духу. Цими етапами є тренінги, кожен з яких переслідує свою мету, спрямованість. Зауважимо, що назви тренінгів можуть бути різними в трактуванні різних авторів, але суть їх одна. На першому етапі можуть застосовуватися тренінги тілесної терапії, а також саморегуляції, потім - тренінги самовдосконалення, або «отримання себе», і на останньому етапі - тренінги «особистісного зростання», де використовуються різні методи самовдосконалення. Популярні також бізнес - тренінги, які в більшості випадків включають в себе елементи всіх трьох груп і проводяться з метою вдосконалення навичок, необхідних для конкретної професії або виду діяльності (тренінги продажів, тренінги переговорного процесу, тренінги для керуючого персоналу тощо) Зауважимо, що ці групи тренінгів в основному припускають групову форму проведення. Винятком може бути тільки тренінг тілесної терапії, тут більше підходить індивідуальна форма занять.

Основним представником групи тренінгів саморегуляції є аутогенне тренування (від грец. Autos - сам, genos - походження). Даний метод дозволяє зняти емоційну напругу і досягти рівноваги вегетативних механізмів регуляції функцій організму, порушених в результаті стресового впливу. Аутотренінг зручний тим, що освоївши техніку методу, людина може в подальшому застосовувати його самостійно.

До групи тренінгів самовдосконалення відносяться тренінги, спрямовані на вдосконалення окремих якостей, сторін особистості і частково поведінкові тренінги. Поведінкові тренінги допомагають розвинути навички подолання критичних життєвих ситуацій у разі їх початкової недостатності. Кордон між першими і другими вельми умовна. Інша частина поведінкових тренінгів, що проводяться, як правило, в груповому форматі, а так само соціально-психологічні тренінги складають групу комунікативних тренінгів. Їх метою є розвиток навичок спілкування та взаємодії з людьми.

2.1 Тренінги тілесної орієнтації

Ми часто і не підозрюємо про свої можливості, про ту силу, яку можна використовувати на благо собі та іншим. У цьому переконує тренінг тілесної орієнтації. Всі генії, стверджує психолог Н. Енкельман, домоглися своїх успіхів тільки за допомогою своєї підсвідомості, сили якого визначають долю. «Життя, як чортове колесо - все залежить від того, де стоїш і як крутиться ... Але воно може стати і колесом фортуни »2 На чортовому колесі головне - це досягнути центру, і тоді ти вже не будеш скинутим з нього. Так для кожної людини важливо досягти цього центру рівноваги, тобто. знайти спокій і внутрішню впевненість. Хто зуміє знайти такий центр, таку зону усередині себе, той навіть у «сильний шторм» буде випромінювати спокій і впевненість.

Існує чимало людей, які шукають шлях до власного «центру» методами розслаблення (наприклад, буддистська йога). Практика йогів переконує в тому, що влада свідомості над тілом безмежна і що мобілізувати свої духовні сили можна, володіючи своїм тілом і підпорядковуючи його своїй волі. Але в цьому випадку передбачається відчуженість від життя. Але земне життя розгортається тут і тепер, тому тут і тепер повинна влаштовуватися. Це життя - договір, який підлягає виконанню. Проте виконати його можна тільки тоді, коли є чітке уявлення про мету і коли її досягнення домагаються, незважаючи ні на що. Тому зняття напруги, релаксація тіла і духу повинні бути підпорядковані досягненню великої особистої мети.

Хода, характер рухів, жести відображають особливості нашої особистості. Зі зміною наших почуттів змінюється ставлення до власного тіла, а із зміною ставлення до тіла змінюється наша особистість.

Без уявлення про роботу нашого організму неможливо ефективно впливати на нього. Відомо також, що все, що нас оточує - є енергія, яка пронизує весь світ І психічна енергія насичує кожну точку нашого організму, подібно до того, як сонячна енергія насичує навколоземний простір.

Існують різні рівні енергетичної організації людського організму, який існує в кількох енергетичних планах одночасно, це: фізичний план; астральний план; ментальний план.

В організмі є централізована енергетична система, яка координує всю нашу діяльність. Вона складається з семи енергетичних центрів, званих чакрами. Наше тіло представляє собою універсальний контейнер, в якому накопичуються пригнічені і витіснені емоції, що обертається всілякими «затискачами», блоками, перешкодами на шляху нормальної циркуляції енергії.

Кожна клітина нашого організму реагує на наші думки і слова. І наше тіло зазвичай веде себе відповідно з нашим способом думок. Але тіло намагається говорити з нами, підказувати нам, а ми цього не помічаємо і продовжуємо створювати і накопичувати хвороби. Зрозумівши ж мова тіла, ми зможемо забезпечити собі стабільне здоров'я і довголіття. Завдання людини - не дозволити своєму тілу взяти верх над собою, і тоді з'явиться можливість духовно піднестися над матеріальним. Все це досягається за допомогою відповідних методів. До таких методів належать терапія Райха, біоенергетика, рольфинг, первинна терапія, метод Александера, структурна інтеграція та інші методи.

Вільгельм Райх виявив, що захисна реакція організму виражається в напрузі м'язів (створення «тілесної броні», наприклад, сутулість, обмеженому диханні.

Порушення у руховій системі діагностуються прийняття напружених поз, таких як арка Лоуена. Вправи з Лоуен звільняють від примітивних емоцій і т.д.

Метод Александера - це дослідження звичних поз постави і зміна їх шляхом відповідних психічних установок.

«Первинна терапія», створена Артур Янов, право на звільнення від тих емоцій, які були заблоковано! в ранньому дитинстві.

Взагалі кажучи, тілесна терапія - це альтернатива надмірно розумовим груповим методам. 3

Райх (1897-1957) вважається засновником того, що можна назвати орієнтованої на тіло психотерапією. Він стверджував, що у всіх живих організмах присутній особлива життєва енергія, і ця енергія становить біологічну основу фрейдовского лібідо, і що за допомогою відновлення нормального струму енергії організму можна лікувати різні хвороби. Його терапія полягає у руйнуванні «панцирів», що виникають при відсутності вільного струму енергії в тілі. При цьому використовуються засоби трьох видів - глибоке дихання, прямий вплив на хронічні м'язові затиски (яавленіе, защипування, масаж), а також вербальний емоційний контакт (з органами тіла). Таким чином, В. Райх проводив певний зв'язок між хворобами, м'язовими затисками і прихованими емоціями.

На думку Райха, нещасні випадки з нами не випадкові, вони провокуються нами ж. Підсвідомі імпульси, які формують систему наших переконань, буквально притягають до нас нещастя. Дійсно, з одними постійно случає щось, у той час як інші проживають життя без єдиної подряпини. Нещасний випадок-це завжди агресія проти самого се

Отже, причиною того, що відбувається навколо нас і всередині нас, завжди буває наше Я.

Терапія за Райху знімає сковує панцир, заблокована енергія знаходить свободу, що активізує наші психологічні ресурси. Звільнення від панцирів робить особистість «досконалим продуктом», що і визначає донині інтерес до методів Райха.

Останнім часом знову посилився інтерес до методу Александера як до частини загальної тілесної терапії. Александер підкреслював єдність тіла і психіки, роблячи акцент на вивченні звичних поз і осанкі.Он стверджував, що людський організм є єдине ціле, і деформація одного органу негативно впливає на все тіло. Лікування одного недуги принесе лише тимчасове полегшення, тому що багато наших біди обумовлені нашими поганими звичками. Звичка - це наш особистий спосіб реагування на все, що нас оточує, і звичні нам пози не обов'язково бездоганні.

Описаний метод спрямований на гальмування одних рефлексів та звільнення інших, що змінює пози і полегшує рух. Метод включає в себе корекцію психічних установок і фізичних звичок.

Поряд з описаними методами тілесної терапії може використовуватися рольфинг (по імені засновника методу - Іди Рольф). На відміну від біоенергетичних методів рольфинг передбачає швидше фізичні причини зривів і дисфункцій в організмі, ніж психологічні. Терапія тут, в основному, - глибокий масаж, фізичне втручання. Вважається, що певні частини тіла пов'язані з певними видами емоцій. Тому емоційна розрядка зазвичай викликається жорстким масажем відповідної частини тіла. Рольфинг повинні проводити тільки досвідчені фахівці.