Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология тренинга2пр1Понасенкова Е..rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
192.45 Кб
Скачать

2.3 Тренінги особистісного зростання

Жива людина - не будівля, для якого спершу повинен бути закладений фундамент, потім зведені стіни і, нарешті, покладена дах. Виконання широкої внутрішньої програми особистісного зростання можна починати одночасно з різних сторін, а різні методи і дії можна, залежно від обставин і внутрішнього стану, чергувати протягом більш-менш тривалого часу.

Формирующаяся особистість починає справжнє життя, в порівнянні з якою попередня може здатися лише підготовкою до життя, чи не внутрішньоутробним періодом розвитку.

Особистісний ріст вимагає застосування безлічі методик психологічного впливу, націлених на розвиток і самовдосконалення особистості і на гармонізацію її відносин з Я і все більш повне об'єднання з ним.

Цікавий метод Хозе Сільви, який сказав наступне: «Не дозволяйте ні першої невдачі погубити вас, ні першому успіху розорити вас».

Багато століть люди задавали питання: чому деякі працюють набагато успішніше за інших? Відповідь на це питання знайшло Хозе Сільва з Ларедо в штаті Техас, витративши на дослідження більше двадцяти років. Він встановив, що кожна людина має внутрішньої силою, що дозволяє досягти всього, що він побажає

Особливість методу Сільви полягає в тому, що він вчить людину думати в розслабленому стані і в тому ж стані використовувати техніку самопрограмування на досягнення поставлених цілей. Людина перебуває в повній свідомості і повністю контролює себе, залишається ментально активним, не залежним ні від якого зовнішнього впливу.

Як же люди домагаються успіху? Вся справа в тому, що вони вміють мобілізувати як ліве, «логічне», півкуля мозку, так і праве, «творче та інтуїтивне», півкуля. Вміють користуватися обома півкулями мозку починає робити те, що раніше здавалося дивом.

Для того щоб «включити» півкулі, необхідно мислити на альфа-хвилях, тобто коли частота хвиль сповільнюється на половину в порівнянні з пильнування. Альфа-ритми в десять разів інтенсивніше, ніж бета-ритми.

Альфа-ритми і так самі інтенсивні серед мозкових хвиль, але вони ще й найбільш дієві при перепрограмуванні глибинних рівнів свідомості.

Сторож Божий мозок виробляє від 14 до 21 енергетичної пульсації в секунду. Дослідники називають це бета-рівнем. Велику частину дня мозок працює з частотою близько 20 Герц. Коли людина засинає, мозкові пульсації сповільнюються.

Виявляється, альфа-рівень ідеальний для мислення. Але звичайна людина на цьому рівні просто засинає. Разом з тим людина зможе свідомо мислити на альфа-рівні і мобілізовувати відсутню йому насамперед міць свого розуму, якщо навчиться мислити обома півкулями мозку.

Мозок багато в чому схожий на комп'ютер, який накопичує інформацію, щоб потім видавати її. І якщо мозок правильно запрограмувати, він може використовувати всю інформацію для вирішення будь-яких завдань.

Ліва півкуля мозку, «курує» логічно раціональним мисленням, має розуміти все і знаходити всьому пояснення, права півкуля «відає» уявою, інтуїцією, воно бачить візерунки і форму, воно цінує мистецтво і музику, бачить ліс, тоді як ліве - лише дерева.

Більшість людей користуються лівим, логічним півкулею, практично ігноруючи ментальні відчуття. І наше завдання - навчитися використовувати обидві півкулі.

Метод передбачає видачу ментальних команд у розслабленому стані, коли мозкові імпульси переходять на альфа-рівень і мозок пульсує кілька разів на секунду.

Сильва виявив, що тільки одна людина з десяти мислить на альфа-рівні, а діє на бета. Єдиний спосіб досягти вищих результатів - навчитися думати на альфа-рівні, як це робить «один з десяти».

Релаксація - це перший крок до того, щоб змусити свій розум «перетнути середню точку». Метод Сільва - це програма стимуляції мозку без будь-яких небажаних ефектів.

Хозе Сільва пропонує виконати наступні вправи:

Зручно сядьте в крісло і закрийте очі. Будь-яка позиція гарна, якщо вона зручна.

Зробіть глибокий вдих, і, видихаючи, розслабте тіло.

Рахуйте в зворотному порядку, повільно від 50 до 1.

Уявіть собі яке-небудь тихе містечко, яке ви знаєте.

Скажіть подумки: «День за днем ​​у всіх відносинах мені стає краще, краще і краще».

Нагадайте собі, що, коли ви відкриєте очі на рахунку 5, ви відчуєте себе дуже бадьорим, краще ніж раніше. Коли досягнете рахунку 3, повторіть це, і коли відкриєте очі, підтвердіть це ще раз («Я в повній свідомості, я відчуваю себе краще, ніж раніше»). 4