Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология тренинга2пр1Понасенкова Е..rtf
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
192.45 Кб
Скачать

2.2 Тренінг самовдосконалення

Хто робить уранці зарядку, той підтримує своє тіло у формі. Хто йде в поліклініку, той хоче полікувати своє тіло. Хто вночі спить, той дає йому відпочинок. А хто йде на тренінг особистісного зростання, той прагне підтримувати у формі свою душу, насолоджуватися грою і багатством душевних рухів у прямому згоді з заповітом поета:

Не дозволяй душі лінуватися, Щоб в ступі воду не товкти. Душа зобов'язана працювати І день, і ніч ... (М. Заболоцький)

Девіз цього тренінгу: полюби себе, пізнай себе, зміни себе!

Головне в цьому тренінгу не розвиток окремих психічних якостей (пам'яті, уваги, уяви), а виховання того внутрішнього людини, яка ними користується.

Тренінг дає можливість змінити себе і своє життя за допомогою синтезу методів і технік на рівні свідомості і підсвідомості, перестати бути жертвою обставин і стати творцем власної долі. Тренінг проходить в різних формах - психологічні та рольові ігри, вправи, дискусії, міні-лекції, керовані візуалізації та групова діяльність.

Навіщо приходять на тренінг особистісного зростання? Потім, щоб отримати відповіді на питання: як врятуватися від буденності життя? Як позбутися від скутості? Все є, а щастя немає - чому? Чому болить душа?

Справа в тому, що людина рано чи пізно здогадується про своє призначення. Здогад про себе, передчуття свого істинного і є, мабуть, головне в нашому житті. Воно проявляється в неусвідомлених бажаннях, іноді дуже сильно. Недарма фраза «Пізнай себе» була висічена над входом в святилище Апполона в Дельфах. Езотеричні вчення завжди намагалися відповісти на головне питання - хто ми, у чому наша сутність, наше призначення. Методи, використовувані на тренінгах особистісного росту, можуть відкрити канали інтуїтивного сприйняття.

Л. К. Аверченко призводить спеціальні вправи, які використовуються на таких тренінгах. Наведемо деякі з них. Наприклад, вправа «Мій герб». Суть його така. За старих часів був звичай зображати на воротах замку. На щиті лицаря родовий герб і девіз - короткий вислів, що виражає кредо або мета діяльності власника. На заняттях, таким чином, пропонується намалювати особистий герб, що відображає його життєве кредо, ставлення до себе і світу. Дається на це 10 хвилин.

Після цього всі малюнки розкладаються в коло, і кожен намагається вгадати, хто і який герб намалював. Потім збираються і обмінюються думками. Бажано по ходу тренінгу працювати над вдосконаленням гербів. Роблячи їх більш чіткими і дійсно відображають головні життєві установки кожного. Можливо, що в кінці дня учасники зможуть створити герб своєї групи, зафіксувавши на ньому принципи взаємовідносин в ній. Зображення герба змушує сконцентруватися на головному: що я ціную в житті, заради чого живу, чим дорожу. Цінність цієї вправи в тому, що пошук відповідей на ці питання дозволяє учасникам більш чітко усвідомити мету свого життя. Невербальний спосіб відповідей на ці питання також сприяє їх осмисленню.

Вправа «Оціни свої можливості».

Кожному учаснику тренінгу пропонується тверезо оцінити свої можливості, виділити головні цілі на даному етапі його життя. Всі результати цих самоаналізом повинні обговорюватися в групі.