Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингові дослідження.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать

29. Організаційні структури по роботі з постачальниками маркетингової інформації.

30. Контроль, аналіз та ефективність роботи з постачальниками маркетингової інформації.

Поняття

  1. Маркетингові дослідження — системний збір і об’єктивний запис, класифікація, аналіз та представлення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій окремих осіб і організацій у контексті їх економічної, політичної, суспільної й повсякденної діяльності.

  2. Маркетингова інформаційна система — тривалі в часі і взаємодіючі структури, які складаються із персоналу, обладнання, а також конкретних процедур, метою яких є збір, аналіз, оцінка і подання інформації, необхідної для поліпшення планування процесу маркетингу, його здійснення і контролю.

  3. Маркетингова інформація - це факти і цифри, які певним чином стосуються маркетингової діяльності організації, характеризують її маркетингове середовище.

  4. Синдикатні маркетингові послуги

  5. Маркетингова компанія універсального профілю - надають повний діапазон послуг у сфері маркетингових досліджень, починаючи зі встановлення проблеми до підготовки і презентації звіту. їхні послуги поділяються на синдиковані, стандартизовані, замовлені і виконані за допомогою Інтернету.

  6. Маркетингова компанія з обмеженим набором послуг- спеціалізуються на виконанні одного або кількох етапів маркетингових досліджень. Послуги, що пропонуються такими компаніями, класифікуються як польові роботи, кодування і введення даних, аналіз даних, аналітичні послуги і як фірмові послуги.

  7. Пошукове маркетингове дослідження - Різновид маркетингового дослідження, що проводиться з метою збору попередньої інформації для повнішого уявлення про проблему та формулювання гіпотез про її вирішення.

  8. Підсумкове маркетингове дослідження - маркетингове дослідження, необхідне для того, щоб допомогти топ-менеджеру у визначенні, оцінюванні та виборі найкращого варіанту дій, який можна застосувати в даній ситуації

  9. Панель - форма опитування, передбачає повторювався збір даних по вибіркової сукупності опитуваних одиниць, причому предмет дослідження залишається постійним. Панельні дослідження дають можливість порівняти результати в динаміці, встановити тенденції досліджуваних явищ, забезпечує високу репрезентативність вибірки. Як правило, побудова та підтримка панелі потребує великих витрат.

  10. Когортний аналіз

  11. Похибка вибірки- частина розбіжності між істинним значенням статистичного показника та його значенням, розрахованим за вибіркою, яка зумовлена застосуванням саме несуцільним характером спостереження.

  12. Первинна інформація - це інформація, що збирається вперше для рішення чітко визначеної проблеми.

  13. Вторинна інформація – це дані, зібрані раніше з метою, що відрізнялася від цілей, пов'язаних з рішенням досліджуваної проблеми.

  14. Внутрішня інформація - це інформація, наявна всередині компанії: бюджети, дані про збут, прибуток, збитки, рахунки клієнтів, дані про запаси і багато іншого.

  15. Зовнішня інформація - це дані зовнішніх джерел: урядові та неурядові.

  16. Стратегічна інформація - використовується в стратегічному плануванні (відрізняється від оперативної глибиною та охопленим періодом; її різновидом є середньостроковий та довгостроковий прогнози).

  17. Оперативна інформація - термінова інформація, що використовується в оперативному (операційному) плануванні для невідкладного використання; її різновидом є попереджувальна, або сигнальна, інформація, вид короткострокового прогнозу

  18. Первинна інформація

  19. Повторна інформація - виникає в результаті обробки первинної та іншої повторної, або лише первинної, або лише повторної.

  20. Синдикативна інформація - інформація про ринки, рейтинги тощо, яка збирається спеціальними організаціями на основі часткової вартості, оплати і розповсюджується потім (як правило, за передплатою) серед зацікавлених організацій, компаній.

  21. Кількісна інформація

  22. Якісна інформація

  23. Якісне дослідження - використовуються для виявлення мотиваційних аспектів поведінки респондентів, персональних очікувань, уявлень, цінностей і т.п. На відміну від кількісних досліджень, що ґрунтуються на статистичних процедурах, якісні дослідження носять нестандартизований характер. Вони направлені на вивчення широкого спектру проявів об’єкта і відслідковують не його кількісні закономірності, а орієнтуються на розкриття причинно-наслідкових зв’язків. Одна з переваг методу – надання можливості респондентам вільно висловлюватися, що сприяє розкриттю їх внутрішніх цінностей та переживань, стимулює їх креативний потенціал.

  24. Кількісне дослідження - базуються на представницьких вибірках, чітких статистичних моделях та охоплюють великі групи споживачів. Вони є джерелом точних даних і дозволяють переносити результати дослідження на всю сукупність споживачів.

  25. Сканерні щоденникові панелі - Об'єктом досліджень за останньою методикою є не торгові підприємства, магазини, а домашні господарства, сім'ї. Причому предметом дослідження є купівлі (а також всі інші прибутки і витрати), що здійснюються відповідною сім'єю. Процес добірки дослідних сімей здійнюється за тими ж принципами, що й в торгових панелей. Отже, проведення дослідження проводиться таким способом: обраним для дослідження сім'ям запропонували вести щоденник, у котрому щотижня докладно фіксуються всі покупки (звідси друга назва методики - "щоденникова панель").

  26. Кабінетні маркетингові дослідження - це інструмент оцінки привабливості ринку, перспектив його розвитку та місця підприємства на ньому. Даний вид дослідження використовується для дослідження нових товарних ринків, розробки інвестиційних проектів, моніторингу конкурентного оточення, залучення внутрішнього та зовнішнього фінансування. Воно дозволяє знизити ризик невизначеності при прийнятті важливих стратегічних рішень, допомагає компанії корегувати свої цілі та завдання відповідно потреб та можливостей ринку.

  27. Польові маркетингові дослідження - икористовують особисті контакти, первинну інформацію, методи економічного аналізу. Дозволяють швидко ознайомитися з конкретними вимогами ринку, методами збуту, поведінкою споживачів. Польові дослідження найскладніші та дорогі.

  28. Пілотні маркетингові дослідження - використовуються як метод прогнозування збуту нових товарів, виходу на нові ринки або використання нових каналів збуту, тобто метод випробування нових елементів комплексу маркетингу фірми.

  29. Гіпотеза - головний методологічний інструмент, що організує весь процес дослідження і підкоряє його внутрішній логіці. У маркетинговому дослідженні гіпотези - обгрунтовані припущення про структуру ринкових об'єктів, характер зв'язків між досліджуваними явищами і можливих підходах до вирішення ринкових проблем. Вихідні посилки маркетингових гіпотез черпаються десь на межі між спостереженнями реальних подій і системою пояснення цих подій в поняттях наявної в економічній, управлінської маркетингової теорії, а так само суміжних наук. Якщо знання, які ми маємо, не дозволяють пояснити дані спостережень, виникають нові припущення - гіпотези.

  30. План маркетингового дослідження - деталізує хід виконання процедур, необхідних для отримання потрібної інформації. Він необхідний для того, щоб розробити план перевірки гіпотез, визначити можливі відповіді на пошукові питання і з'ясувати, яка інформація необхідна для ухвалення рішення. Проведення пошукового дослідження, точне визначення змінних і визначення відповідних шкал для їхнього вимірювання — все це теж входить у план маркетингового дослідження. Необхідно визначити, яким чином повинні бути одержані дані від респондентів (наприклад, проведення анкетування або експерименту). Одночасно необхідно скласти анкету і план вибіркового спостереження.