Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингові дослідження.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать
  1. Сутність й особливість польових маркетингових досліджень.

Польові дослідження – використовують особисті контакти, первинну інформацію, методи економічного аналізу. Дозволяють швидко ознайомитися з конкретними вимогами ринку, методами збуту, поведінкою споживачів. Польові дослідження найскладніші та дорогі.

Польове дослідження складається з кількох послідовних етапів.

Етап 1. Розробка концепції дослідження, що включає формалізацію дослідницького завдання, визначення показників для оцінки і фокус-груп, а також вибір адекватної методики збору даних.

Етап 2. Збір даних, що здійснюється відповідно до методики, визначеної на першому етапі (CATI, CAWI і face-to-face інтерв’ю, опитування в місцях продажів, вимірювання відвідуваності тощо).

Етап 3. Перевірка та уточнення даних дають можливість досягти заданого рівня достовірності.

Етап 4. Інтерпретація отриманих даних, результатом якої є написання аналітичного звіту та підготовка презентації результатів дослідження.

Польове маркетингове дослідження може виступати самостійною послугою або бути частиною більш широкого завдання (наприклад, проекту з залучення міжнародного фінансування, інвестиційного меморандуму, угоди M&A тощо).

  1. Сутність та особливість пілотних маркетингових досліджень.

Пілотні дослідження (пробний маркетинг) - використовуються як метод прогнозування збуту нових товарів, виходу на нові ринки або використання нових каналів збуту, тобто метод випробування нових елементів комплексу маркетингу фірми. Метод пробного продажу (пілотні дослідження). Використовується за браком повної інформації або за неможливості її збирання та узагальнення.

  1. Маркетингові панельні дослідження.

Панельні дослідження проводяться на підставі регулярного спілкування з визначеною (завжди тією самою) групою споживачів, для аналізу динаміки їхніх запитів, мотивацій, ставлень тощо.

Цей вид дослідження припускає багаторазове опитування (як мінімум - 2 рази) однієї й тієї ж вибірки респондентів. Основними перевагами панельних досліджень є можливість аналізувати зміни не на агрегованому рівні, як це відбувається в моніторингових опитуваннях, а на індивідуальному. Так, наприклад, зафіксувавши зміни в рівні підтримки того або іншого кандидата або зміні в оцінці економічної ситуації в країні, користуючись даними панельних досліджень ми завжди можемо надійно встановити - які саме люди змінили свою думку, кого вони підтримували раніше, які їхні характеристики.

Особливо очевидні аналітичні переваги панельних досліджень у випадку електоральних досліджень. Такі дослідження дозволяють аналізувати перетікання електоратів, точно визначати причини переходів виборців від одного кандидата до іншому, надійно оцінювати розмір так званого електорального ядра й електорального потенціалу кандидатів і партій. Панельні дослідження активно використовуються як у ході виборчої кампанії, так і при поствиборному аналізі, коли перша хвиля опитування проводиться незадовго до виборів, друга - відразу після голосування.

  1. Метод фокус-груп.

Метод фокус-груп — невимушене спілкування із 6—10-ма особами, які мають подібні характеристики (освіта, вік, сімейний стан, фах), з метою визначення їхніх поглядів, ставлення до певної маркетингової проблеми та до способів її розв’язання. Метод фокус - груп відноситься до якісних методів збору інформації і базується на використанні ефекту групової динаміки. Застосування даного методу припускає групову дискусію під керівництвом фахівця (модератора). Основним достоїнством даного методу є можливість оперативного одержання так називаної глибинної інформації в невеликій групі респондентів.

Суть методу полягає в тім , що увага учасників фокусируется на досліджуваній проблемі (темі), з метою визначити відношення до поставленої проблеми, з'ясувати мотивацію тих або інших дій. Крім цього, даний метод дозволяє замовникові спостерігати за ходом проведення дослідження і робити відповідні висновки . Вартість фокус - групи відносно низька (наприклад, у порівнянні з глибинними інтерв'ю). Фокус - група може застосовуватися в сполученні з іншими методами (як кількісними, так і якісними) і як самостійний метод збору інформації. Відмінні риси фокус - груп На відміну від кількісних методів дослідження (наприклад, соціологічне опитування), що дає відповідь на питання 'Хто..?' і 'Скільки ..?', фокус - група дає відповіді на питання 'Як саме..?' і 'Чому..?' Другою особливістю є спосіб формування вибірки і методи збору інформації. У соціологічному (кількісному ) дослідженні базовим методом є опитування (особистий , телефонний), при якому респондентів, що представляють визначену категорію споживачів, опитують за єдиною схемою (анкеті). У фокус групі (якісному дослідженні ) застосовуються методи глибинного групового інтерв'ю, що дозволяють "витягти" з респондента інформацію, що не лежить на поверхні, що показує широкий спектр відносини до проблеми.

Фокус - група є суб'єктивним методом дослідження (на відміну від соціологічного дослідження, що є об'єктивним методом збору й обробки інформації). Найчастіше фокус - групи використовуються для реалізації наступних цілей: генерування ідей; перевірка гіпотез для кількісних досліджень; підготовка інструментарію для кількісних досліджень; інтерпретація результатів кількісних досліджень; вивчення особливостей поводження окремих груп людей. Як критерії добору учасників використовуються стать , вік, рівень доходів і т.д.