Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингові дослідження.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать
  1. Опитування по телефону: процеси підготовки та проведення.

Опитування по телефону надзвичайно популярне в діяльності засобів масової комунікації, у вивченні громадської думки державними органами влади, мотивів підприємницької діяльності, соціально-культурної творчості населення.

Телефонне опитування суттєво відрізняється від звичайного інтерв'ю або анкетування і тому вимагає спеціальної підготовки інтерв'юера. Телефонне опитування має також і позитивні аспекти, адже при його проведенні можна ліквідувати ефект присутності "третіх осіб", які у звичайному опитуванні часто-густо втручаються вхід отримання емпіричної інформації від вибраного респондента.

Вимоги до створення анкети для проведення телефонного опитування:

1. Упродовж проведення інтерв'ю інтерес у респондента повинен зростати. Потрібно, щоб перше запитання зацікавило респондента, але не було дискусійним. В іншому випадку відсоток осіб, які відмовились відповідати, буде більшим, ніж у ситуації, коли дискусійне запитання запропоноване всередині бланка для телефонного опитування.

2. Спочатку повинні йти прості запитання, потім складніші. Адже чим більше захоплюється респондент відповідями, тим складніше йому відмовитися від співпраці з соціологом. Тому, якщо відповіді на запитання до респондента вимагають тривалого часу, їх потрібно ставити у першій половині анкети, допоки респондент не втомився (приблизно не пізніше, ніж через 25 хвилин після початку інтерв'ю).

3. Питання інтимного характеру потрібно задавати респонденту наприкінці телефонного інтерв'ю, коли вже налагоджений контакт.

4. У змістовному відношенні питання повинні бути логічно взаємозв'язані, наступні запитання, як правило, уточнюють попередні запитання, певною мірою фокусують увагу респондента до повноти відповіді.

5. У цілому анкета повинна бути узгоджена як узагальнюючий документ компромісу між вимогами опитуваних, інтерв'юерів та фахівцями дослідницької групи, які обробляють отриману інформацію, готують звіт та пропонують рекомендації для впровадження.

  1. Опитування по пошті: процеси підготовки та проведення.

Поштове опитування як метод має недоліки, найбільшим з яких є низький рівень повернення анкет. Як ви гадаєте, скільки анкет буде повернено, якщо ви розішлете поштою 1000 примірників? Це залежить від того, наскільки цікава, важлива та актуальна для респондентів тема дослідження; наскільки просто заповняти анкету; скільки часу забере заповнення анкети; чи передбачили ви простий та надійний спосіб повернути анкету ; чи дійсно супроводжувальний лист переконав респондента у важливості і загальної користі дослідження і від багатьох інших факторів. Навіть якщо ви все це передбачили, протягом двох тижнів після розсипки вам буде повернено максимум 40% анкет, Тому звичайно у поштовому опитуванні роблять ще дві розсипки анкет за тими ж само адресами. Додається також супроводжувальний лист, який ще раз переконує тих, хто проігнорував попередню розсипку, заповнити анкету, а тим респондентам, хто вже заповнив та відправив анкету, пояснює, що не треба це робити повторно. Після другої розсипки повертається максимум 20% анкет, після третьої - ще 10%. Отже, 70% повернених анкет - це найкращий результат. Як наслідок того, що майже кожна третя особа з вибірки відмовилася відповідати, буде перекіс вибірки. Звісно, що в першу чергу надішлють заповнені анкети пенсіонери, домогосподарки, люди з вищою освітою, з високим рівнем громадянської самосвідомості та ті, кого предмет дослідження зачіпає „за живе",

Крім того, вибірка перекошується через те, що анкета приходить за певною адресою, а не конкретній особі. Звісно, заповнювати анкету будуть ті члени сім'ї, хто краще поінформований, хто має більше вільного часу, хто більш відповідальний, отже, переважно люди з вищою освітою, пенсіонері, домогосподарки, небайдужі тощо,

Виділяють дві групи факторів, що впливають на процес неповернення анкет:

- перша група включає в себе такі види контакту дослідника з респондентом, як повідомлення про опитування (попередній контакт з респондентом), розсипка опитувальника (основний контакт), нагадування респондентам, що не повернули анкети в призначений строк (стимулюючий контакт);

- друга група пов'язана зі змістовним та психологічним оформленням всіх видів контактів: персоналізація, анонімність, винагорода, оформлення анкети та ін.

Також як недоліки методу можна відзначити наступні моменти:

- відмінності між тими, хто заповнив та вислав анкету, та тими, хто ухилився від участі в опитуванні;

- отримання відповідей не від тих осіб, якмм було вислано анкету;