Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_AGD_sam_rob_MR-drukuvat_vse.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

2. Прогнозування грошових надходжень та витрат

Рух грошових коштів — невід'ємна складова господарської діяльності кожного підприємства. Керівництву підприємства важливо знати не тільки, скільки коштів зараз є в касі чи на розрахунковому рахунку, а й причини того, чому саме така їхня сума там міститься.

Для того щоб знати зяких джерел і за якими каналами відбувалося відповідно надходження та витрата грошових коштів, необхідно скласти звіт про рух грошових коштів так званим прямим методом, а щоб встановити, які зміни відповідних активів і пасивів призвели до кінцевого результату — непрямим методом.

Для складання звіту про рух грошових коштів прямим методом необхідно врахувати всі можливі канали їхнього надходження та витрат. При цьому згідно з існуючою міжнарод­ною практикою аналіз руху грошових коштів роблять теж у розрізі трьох видів господарської діяльності:

  • операційної (виробничої) діяльності;

  • інвестиційної діяльності;

  • фінансової діяльності.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Інвестиційна діяльність — це реалізація та закупівля основних засобів і нематеріальних активів.

Фінансова діяльність — одержання та погашення дов­гострокових кредитів, фінансової допомоги, витрати на благодійну діяльність, випуск акції, облігації та їх ви-купівля, виплата дивідендів.

Розрахунок руху грошових коштів прямим методом дає змогу побачити канали надходження та витрати грошових коштів. Водночас для того, щоб зрозуміти, як цей рух впли­нув на формування прибутку, як змінились відповідні активи та пасиви, необхідно зробити його аналіз непрямим методом.

Якщо порівняти аналізи руху грошових коштів, зроблені прямим і непрямим методами, можна відзначити, що основна різниця між ними полягає в обліку надходжень та витрат гро­шових коштів від виробничої діяльності. У використанні не­прямого методу цей облік ведеться через врахування змін у відповідних активах і пасивах.

Прогнозування грошового потоку чи складання грошового бюджету є обов'язковим складником діяльності фінансовихслужб західних компаній. Це пов'язано з тим, що грошові ко­шти надходять та витрачаються, як правило, нерівномірно. Наприклад, заробітну плату підприємство виплачує п'ятого числа кожного місяця, а отже, повинно мати на цю дату не­обхідну кількість грошей на розрахунковому рахунку. Інший приклад: податкові платежі теж робляться нерівномірно. Де­які з них треба сплачувати щомісяця, окремі — щокварталь­но. Тому виникає об'єктивна потреба мати необхідну кількість грошей на певну дату.

Складання грошового бюджету прямо пов'язане з фінансо­вим циклом реалізованої продукції. Тому перший етап про­гнозування грошових надходжень повинен полягати у визна­ченні фінансових циклів з кожного виду реалізованої підприємством продукції чи наданих послуг. Крім того, не­обхідно мати такі дані:

  • обсяг реалізації запланованої продукції, робіт та послуг;

  • ціну запланованої реалізації, з урахуванням сезонного її ко­ливання;

  • кількість, асортимент закупівлі запланованих матеріалів та послуг;

  • ціну на закупівлю запланованих матеріалів і послуги;

  • строки збирання урожаю кожної запланованої культури;

  • вид розрахунку за заплановані матеріали, роботи та послу­ги: бартером чи грошовими коштами.

Крім цих даних, під час проведення конкретних розра­хунків може з'явитися потреба і в іншій інформації. При цьо­му слід пам'ятати, що спрогнозувати всі дані з абсолютною точністю ніколи не вдасться, особливо в сільському госпо­дарстві. Це пов'язано зі значним впливом природного факто­ра на господарські результати. Тому буде доречним проведення розробки трьох варіантів грошового бюджету: оп­тимістичного, найбільш імовірного та песимістичного. Далі, виходячи із фактичної ситуації, необхідно орієнтуватися на один з них.

У прогнозуванні грошових надходжень та витрат також слід мати на увазі ту обставину, що в сільськогосподарському виробництві значна кількість продукції, яка виробляється в господарстві, споживається самим господарством. Це насам­перед стосується кормовиробництва та послуг допоміжних виробництв.

Прогнозування руху грошових коштів можна робити як прямим, так і непрямим методом. Детальні грошові бюджети (тижневі, місячні) слід розробляти тільки прямим методом, а непрямий метод можна використовувати при розробці річних і квартальних грошових бюджетів.

Форма плану грошового бюджету для сільськогосподарських підприємств має бути з деталіза­цією надходжень та витрат грошових коштів з кожного виду продукції, робіт і послуг. У розробці необхідно враховувати бартерні розрахунки, виплати заробітної плати натурою, взаємозарахування, розрахунки за минулі борги.

Складання грошового бюджету дуже складна і відповідаль­на справа, яка потребує знань не тільки з фінансового аналізу, а й знань технології виробництва, бухгалтерського обліку, фінансів, стану ринків збуту вироблюваної продукції, робіт та послуг.

Питання для самоперевірки:

  1. Визначення поняття грошові кошти.

  2. Сутність понять: операційний і фінансовий цикл.

  3. Методика визначення тривалості фінансового циклу.

  4. Поняття операційної та фінансової діяльності

  5. Методика прогнозування грошових надходжень та витрат

Рекомендована література:6,8,9,12,13,14, 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]