Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з міології.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
258.56 Кб
Скачать

Заняття №3

Тема: М'язи грудних стінок та живота.

Мета заняття: забезпечити засвоєння загальної схеми розподілу за функціональними групами м'язів грудних стінок та живота. Вивчити особли-вості будови, фіксації до скелета та топографії м′язів, що забезпечують вдих і видих, та м'язів черевної стінки.

Матеріальне забезпечення: цілі дрібні трупи телят, собак, свиней з відпрепарованими м'язами грудної стінки та живота (грудні кінцівки пов-ністю відокремлені від тулуба на відстані 3 - 5 см від місця їх фіксації на скелеті кінцівок) з розітнутими грудною порожниною за реберно-хрящовою лінією та черевною порожниною за білою лінією живота з видаленням з них органів; скелети, муляжі тварин, схеми закріплення м'язів.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторно-практичних занять під керівництвом викладача.Акцентувати увагу на те, що м′язи грудних стінок та живота функціонально пов'язані між собою в забезпеченні актів вдиху та видиху. При цьому респіраторні м'язи мають під собою тверду кісткову основу, закріплюючись на ребрах та хребцях, що формують грудну клітку. М'язи черевної стінки самі створюють її основу, закріплюючись по краях кісток, що оточують м'яку черевну стінку краніально, каудально та дорсально (реберна дуга, ребра, поперечнореберні відростки поперекових хребців, кістки таза). Вентрально пластинчасті сухожилки м'язів живота з'єднуються один з одним по серединній лінії живота, що має назву лінії фізіологічного шва, або білої лінії, яка є важливим орієнтиром у хірургічній практиці.

Звернути увагу, що м'язи грудної клітки поділяються на дві групи: вди-хачі (інспіратори) та видихачі (експіратори). Під час скорочення м'язи-інспі-ратори тягнуть ребра вперед та вбік, розвертаючи їх та збільшуючи об'єм грудної клітки, сприяючи вдиху. Натомість, м'язи-експіратори під час скорочення тягнуть ребра назад і всередину, зменшуючи об'єм грудної порожнини. Підкреслити, що по відношенню до дорсальних точок закріплення м'язові пучки інспіраторів йдуть від ребер дорсокраніально, а в експіраторах – дорсокаудально. При цьому більша частина інспіраторів розташована в краніальній частині грудної клітки, а експіраторів – у каудальній.

Рекомендувати для кращого засвоєння вивчати м'язи за парами – анта-гоністами (схема 8).

Звернути увагу, що діафрагма, як найпотужніший інспіратор, об'єднує роботу всіх м'язів, що забезпечують дихання, та в комплексі з м'язами живота сприяє реалізації актів дефекації, сечовиділення, пологів, блювання, відригу-вання. Діафрагма закріплюється по краях широкого виходу з грудної клітки і складається з м'язової периферії та сухожилкового центру.

Схема 8.

М'язи грудної клітки

п/п

Вдихачі (інспіратори)

(напрям волокон –

дорсокраніальний)

Видихачі (експіратори)

(напрям волокон –

дорсокаудальний)

1 пара

Краніальний дорсальний зубчас-тий м'язтягнеться від ребер до остистих відростків грудних хребців та м'язи-підіймачі ребер - у вигляді маленьких пучків між хребцевими кінцями ребер та поперечними і соскоподібними відростками грудних хребців під дорсальними м'язами хребетного стовпа.

Каудальний дорсальний

зубчастий м'яз

тягнеться від ребер до остистих

відростків поперекових хребців.

2 пара

Міжреберні зовнішні м'язизакріплюються латерально в міжреберних проміжках.

Міжреберні внутрішні м'язизакріплюються медіально між ребрами під міжребер-ними зовнішніми м'язами.

3 пара

Прямий м'яз грудної кліткирозташований на латеральній

поверхні перших 4 (5-6 ) ребер.

Поперечний м'яз грудної клітки лежить між внут-рішньою поверхнею груднини та реберними хрящами справжніх ребер.

4 пара

Драбинчасті м'язи (дорсальний, середній, вентральний)

прямують від ребер до поперечних відростків останніх шийних хребців.

М'яз, що відтягує ребро

(попереково-реберний м'яз)

прямує від каудальної поверхні останнього ребра до поперечних відростків перших поперекових хребців.

5 пара

Діафрагма

перетинка між грудною та черевною порожнинами - найпотужніший інспіратор.

М'язи черевного преса

(живота).

Підкреслити, що периферична частина діафрагми за місцем закріп-лення на скелеті поділяється на груднинну, реберну та поперекову частини (остання представлена двома м'язовими ніжками: лівою та правою). Заува-жити, що в діафрагмі, яка характерна лише для ссавців, існує декілька отво-рів, через які проходять судини та внутрішні органи:

1. Отвір для аорти - в ділянці ніжок (поперекова частина).

2. Отвір для стравоходу - в ділянці ніжок (поперекова частина).

3. Отвір для каудальної порожнистої вени (сухожилковий центр).