Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_ek_vch_2014.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Література: [1-4, 6-8, 11-13, 16, 17, 22, 24]

ІІ модуль

VIII. Маржиналізм: загальна характеристика та етапи

еволюції. Зародження маржиналізму

Виникнення, сутність та особливості маржиналізму. Етапи “маржинальної революції”, їх спільні та особливі ознаки. Ідеї граничного аналізу попередників маржиналізму (Г.Госсен, О.Курно, И.Тюнен). Закони Госсена.

Література: [1-4, 6-8, 11-12, 14-15, 17, 24]

IX. І етап “маржинальної революції”:

суб”єктивізм

Погляди представників австрійської школи (К.Менгера, Ф.Візера, О.Бем-Баверка), її особливості та методологія. Фактор рідкісності благ. Індивідуалістична економіка і “господарство Робінзона”. Гранична і сумарна корисність. Теорія вмінення. Механізм ринкового ціноутворення. Теорія очікування.

Математична форма аналізу У.Джевонса. Модель макроекономічного моделювання Л.Вальраса.

Література: [1-4, 6-8, 11-12, 14-15, 17, 24]

Х. ІІ етап “маржинальної революції”:

формування неокласичної теорії

Теоретичні та методологічні особливості другого етапу маржиналізму. Відособлення мікроекономіки. Неокласичний напрям економічної теорії.

Кембриджська школа маржиналізму. Вчення А.Маршалла. Теорія ціноутворення. Співвідношення категорій попиту, пропозиції, цін і прибутків. “Хрест Маршалла”. Еластичність попиту і пропозиції.

Теорія граничної продуктивності Дж.Кларка. “Оптимум Парето” як модель оптимізація народного господарства.

Теорія “монополістичної конкуренції” Е.Чемберліна як концепція абсолютної монополії продавця на власний товар. Диференціація продукту.

Література: [1-4, 6-8, 11-12, 14-15, 17, 24]

ХІ. Доктрини державного регулювання економіки.

Вчення Дж.Кейнса та його послідовників

Кейнсіанство як ідеологія активного державного втручання в економічні процеси. Вчення Дж.Кейнса і його праця “Загальна теорія зайнятості, процента та грошей”. Психологічний закон Кейнса. Ефективний попит. Принцип мультиплікації інвестицій. Доктрини “схильності до ліквідності”, “дешевих грошей” та бюджетного дефіциту щодо стимулювання попиту і нових інвестицій.

Американська та європейська течії сучасного кейнсіанства. Принцип акселератора. Індикативний метод планування (французська школа неокейнсіанства). Неокейнсіанські теорії економічного зростання (теорії Домара і Харрода). Моделювання економічної динаміки. Співвідношення цін, зайнятості та обсягів виробництва. Антимонопольна спрямованість “лівого” неокейнсіанства. Посткейнсіанство.

Література: [2-8, 10-12, 14-16, 17-19, 22-24]

Xіі. Неоліберальні концепції державного

регулювання економіки

Принципи неолібералізму. “Колоквіум Ліппмана”. Функції держави. Ордоліберальна (Фрайбургська) школа неолібералізму. Доктрина “соціального ринкового господарства” та сформованого суспільства. Диференціація основних типів економіки В.Ойкена.

Чикагська (монетарна) школа неолібералізму. “Жорстка грошова політика” М.Фрідмена і його дослідження “кривої Філліпса”. Концепція “природної норми безробіття” (ПНБ).

Лондонська і паризька школи неолібералізму. Доктрини “рейганоміки” і “тетчеризму”. Концепція неокласичного синтезу П.Самуельсона.

Теорії “економіки пропозицій” та “раціональних очікувань”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]