Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_Sesia.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
242.92 Кб
Скачать

53 Проаналізуйте особливості та наслідки проведення економічних реформ у Радянській Україні наприкінці 1950-х – у Iпол. 1960-х рр. Розвиток економіки України на поч. 50-х рр. Хх ст.

  • На початку 50-х рр. в СРСР, як і в попередній період, головна увага приділялася розвитку важкої промисловості. Саме в цей час йде процес нарощування виробничих потужностей країни: зростає видобуток вугілля, виплавка чавуну і сталі, виробництво устаткування для промисловості та сільського господарства.

  • В республіці зміцнювалися ті галузі, що надавали їй статусу паливно-енергетичної та металургійної бази СРСР, важливого регіону важкого, машинобудування та військової промисловості. У 1952-1955 рр. було збудовано Каховську ГЕС – виробництво електроенергії в республіці зростає. Продовжувався розвиток вугільної, нафтової і газової промисловості: у 1951-1958 рр. було збудовано 263 шахти, розроблено значну кількість родовищ нафти і газу.

  • Легка і харчова промисловість істотно відставала у розвитку від важкої промисловості. У серпні 1953р. на сесії Верховної Ради СРСР вперше було порушено питання про необхідність вирівнювання темпів розвитку промисловості груп “A” і “B”. Хоча реальних дій в контексті цієї проблеми так і небулопроведено.\

Розвиток сільського господарства. Укрупнення(розширення) колгоспів.

  • Ще у 1950 р. розпочався процес укрупнення колгоспів – об’єднання невеликих колгоспів у більші господарські одиниці з метою підвищення їх ефективності, стимулювання розвитку сільського господарства.

  • 1953 р. процес реформування сільського господарства активізується. Рішенням вересневого(1953р.) Пленуму ЦК КПРС передбачалося:

  • зміцнення матеріально-технічної бази колгоспів;

  • підвищення закупівельних цін на с/г продукцію;

  • зменшення податків на присадибні господарства;

  • списання заборгованості колгоспів перед державою;

  • поліпшення якісного складу керівників колективних господарств.

Ці рішення активно втілювалися в життя. Результат був вражаючим. Завдяки таким заходам сільське господарство на середину 50-х рр. вперше за довгі роки стало рентабельним.

  • На початку 1954р. Пленум ЦК КПРС ухвалив постанову про освоєння цілинних та перелогових земель в районах Казахстану, південного Сибіру, Уралу і частково Північного Кавказу. В освоєнні цілини активну участь брали і українці: за період 1954-1956 рр. на постійну роботу в цілинні райони з України виїхало 80 тис. осіб, а до 1961р. – відправлено туди 90 тис. тракторів і сільськогосподарських машин, виготовлених на українських підприємствах.

  • Лютневий (1955 р.) Пленум ЦП КПРС прийняв рішення про збільшення посівів кукурудзи в СРСР (в т.ч. і в Україні) за рахунок скорочення посівних площ від традиційні зернові культури (пшеницю, жито тощо). Це повинно було сприяти розвитку тваринництва в країні. Але такий амбіційний «прожект» М.Хрущова не дав очікуваних результатів і призвів до дезорганізації сільськогосподарського виробництва.

Отже, в даний період було зроблено акцент на важкій промисловості, яка в свою чергу за результатами суттєво перевершувала у розвитку легку та сільськогосподарську промисловість. Перевагу надавали паливо-енергетичному виробництву. Трохи згодом нарешті було досягнуто рентабельності сільського господарства, однак через особливу та невдалу реформу Микити Хрущова, про збільшення посівів кукурудзи за рахунок традиційних зернових, сільське господарство було дезорганізоване.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]