Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya.docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
280.92 Кб
Скачать

55 Розкажіть про особливості соціальної політики в Україні за часів перебування при владі Микити Хрущова

Нова соціальна політика З усіх реформ, здійснених в хрущовське «велике десятиліття», найбільший вплив на подальший розвиток радянського суспільства мали перетворення в соціальній сфері. Зворотною стороною успіхів у повоєнній відбудові господарства в Радянському Союзі був низький рівень життя та надвисоканорма експлуатації трудящих.

Щоб створити видимість матеріального благополуччя в Москві, Ленінграді, деяких інших великих промислових центрах, туди звозили  товари і продукти, вироблені в країні. Всілякими способами  гроші вилучалися з села. Зростала кількість натуральних і грошових  податків з населення, примусово розміщуються позик. Протягом семи років після грошової реформи 1947 р. проводилися масові зниження роздрібних цін на товари народного споживання. Їх головна мета була суто політичною: наочно підтвердити «турботу» партії та уряду про народ. І дійсно, кожне нове зниження цін сприймалося в масах з почуттям «глибокого задоволення»: «Ми лику. Маргарин, сирки, цукор, хліб подешевшали на 10-15% ... Пройде ще небагато часу, і ми заживемо заможно, слова т. Сталіна завжди виправдовуються ... »Подібні висловлювання нерідкі в приватному листуванні початку 50-х років. Безумовно, був у політиці зниження цін і економічний, антиінфляційний розрахунок: до 1952 р. індекс цін знизився наполовину в порівнянні з високим рівнем 1946 р., але, тим не менш, залишався в 2 рази вище рівня останнього передвоєнного року.

За сім років для багатьох сучасників стала очевидна й інша закономірність: після чергового зниження цін незмінно збільшувалася сума підписки на  державну позику, знижувалися розцінки і зарплата робітників і службовців. Закономірним підсумком такої соціальної політики до 1953 р. став загальний дефіцит елементарних споживчих товарів, посилення соціальної нерівності. Реальним єдиним досягненням соціальної політики повоєнного часу стало розширення системи освіти і охорони здоров'я.

У листах трудящих новому керівництву спочатку несміливо, але після XX з'їзду все рішучіше повторюється вимога: «Ми все поки живемо тільки для майбутнього, але не для себе ... Поліпшення матеріального життя народу абсолютно необхідно ... У нас заробітна плата керівних працівників може перевищувати зарплату робітників у 50-100 разів ... »

Початок перебудови соціальної політики було покладено влітку 1953 р., коли Голова Ради Міністрів Г. М. Маленков публічно назвав невідкладної завдання в 2-3 роки різко підвищити забезпеченість населення продовольчими та промисловими товарами. Вже до 1955 р. відбулися певні зрушення на краще. Продаж населенню м'яса збільшилося в 2,2 рази, масла - в 1,58 рази, одягу та білизни - майже в 2 рази, меблів - більш ніж в 3 рази. Перші великі кроки були зроблені у вирішенні найгострішої соціальної проблеми - житлової. У 1954 р. були рішуче засуджені парадність і «прикрашення» в архітектурі і почався перехід до будівництва будинків індустріальним методом. Однак справжня «житлова революція» почалася після XX з'їзду.

На з'їзді була висунута широка програма підвищення життєвого рівня, що включала в себе скорочення робочого часу, масове житлове будівництво, підвищення заробітної плати низькооплачуваним працівникам і цілий ряд інших важливих перетворень. Їх реалізація в наступні роки не була послідовною і не носила комплексного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]