Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Baza

.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

C Промити око слабким розчином лугу

D Промити око ізотонічним розчином

E Закапати око 1 % розчином атропіну

  1. Безпосередньо після видалення зуба у хворого виникла рясна кровотеча з лунки, яка протягом 10-15 хвилин під дією давлючої повязки не зупинилася. Яка тактика лікаря в цьому випадку?

A Зашити лунку

B Затампонувати лунку йодоформним тампоном

C Накласти гемостатичну губку

D Репонувати лунку

E Затампонувати лунку з амінокапроновою кислотою

  1. У хворого 45-ти років після проведеного оперативного лікування з приводу рака нижньої губи утворився дефект її середньої третини. Яким способом можна усунути дефект нижньої губи?

A пластика місцевими тканинами

B пластика клаптем на ніжці

C пластика вільним клаптем

D пластика Філатовським стеблом

E пластика зустрічними трикутниками

  1. Хворий 56-ти років звернувся до стоматолога зі скаргами на тривале безболісне збільшення білявушних слинних залоз. Інколи помічає підвищення температури тіла. Об’єктивно: білявушні слинні залози незначно збільшені, безболісні, при пальпації з протоків виділяється прозора слина. При додаткових методах обстеження визначено звуження протоків різного ступеня. Який остаточний діагноз?

A Хронічний інтерстиціальний сіалоаденіт

B Хронічний паренхіматозний сіалоаденіт

C Хронічний протоковий сіалоаденіт

D Гострий двобічний сіалоаденіт

E Синдром Шегрена

  1. Хворий звернувся зі скаргами на нездужання, підвищення температури тіла до 37,5-39 °С, припухлість обличчя. В підщелепній області виявлено інфільтрат з чіткими контурами, болісний при пальпації, в центрі лімфовузол малорухомий, щільний в центрі флюктуація. Діагноз?

A Гнійний лімфаденіт

B Пухлина нижньої щелепи

C Лімфогранулематоз

D Туберкульозний лімфаденіт

E Мононуклеоз

  1. Хворий 37-ми років скаржиться на наявність пухлини на обличчі. Клінічно діагноз: атерома підборіддя. Яке знеболювання найбільш доцільно провести при видаленні цього утворення:

A Інфільтраційна анестезія.

B Мандибулярна анестезія.

C Ментальна одностороння анестезія.

D Аплікаційна анестезія.

E Короткочасний наркоз.

  1. Пацієнту 34-х років поставлений діагноз "кістковий анкілоз лівого СНЩС". Яка найбільш характерна рентгенологічна картина для цього захворювання?

A Рентгенологічна суглобова щілина не визначається

B Рентгенологічна суглобова щілина ледь визначається

C Рентгенологічна суглобова щілина різко розширена

D Рентгенологічна суглобова щілина незначно розширена

E Спочатку визначається розширення суглобової щілини, а через тиждень – її звуження

  1. У дитини 8-ми років спортивна травма. Локально: на шкірі нижньої губи крововилив, помірно виражений набряк. По серединній лінії визначається тугорухомість фрагментів нижньої щелепи, різка болісність, прикус не порушено, між 31 і 41 зубами розрив слизової оболонки; рухомість 31 зуба І ступеня. Вид фіксації.

A Гладка однощелепна шина-скоба

B Двощелепні шини з зачіпними петлями

C Остеосинтез

D Шина Порта

E Шина Вебера

  1. Хвора 62-х років, скаржиться на болісну виразку в порожнину рота. Виразка виникла 2 тижні тому, лікувалась самостійно, проте виразка збільшилась. Об-но: на нижній щелепі знімний протез, на верхній – поодинокий 16 зуб. На слизовій щоки праворуч в проекції 16 є глибокий дефект слизової розміром 1,5 х 2 см. Краї виразки м’які, злегка болісні при пальпації. Дно покрите нальотом, який легко знімається. Слизова навколо виразки блідно-рожевого кольору, набрякла. Реґіонарні лімфовузли збільшені, ледь болісні. Встановлено діагноз травматичної виразки. Ваші початкові дії?

A Видалення 16 зуба з наступним протезуванням

B Призначення антисептичних препаратів для полоскання

C Кріодеструкція виразки

D Місцеве призначення ферментних засобів

E Призначення ферментів та антисептичних засобів місцево

  1. У хворої 23-х років вперше при загостренні ревматичного процесу з’явився біль, важкорухомість та лускіт у скронево-нижньощелепних суглобах. Визначено гіперемія та набряк шкіри в ділянці суглобів. На томограмі суглобові - щілини розширені. Ваш діагноз.

A Гострий ревматоідний двобічний артрит

B Гострий неспецифічний двобічний артрит

C Больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглобу

D Склерозуючий двобічний артроз

E Фіброзний двобічний анкілоз скронево-нижньощелепних суглобів

  1. Хворому 31-го року на базі клінічного та рентгенологічного обстеження встановлено діагноз: гострий гнійний одонтогенний періостит, хронічний гранульоматозний періодонтит 16 зубу, в каналах - зламані інструменти. Ваша тактика.

A Видалення зубу, періостотомія

B Періостотомія

C Лікування зубу, фізіотерапія

D Видалення зубу

E Медикаментозна терапія

  1. Яку медикаментозну підготовку треба призначити хворому з стенозом клапана серця перед видаленням 46 зуба з приводу хронічного періодонтиту?

A Антибактеріальну профілактику.

B Седативні препарати.

C Серцеві глюкозиди.

D Антигістамінні препарати.

E Антикоагулянти.

  1. У хворого 24-х років при Rg-обстеженні нижньої щелепи виявлене вогнище деструкції кісткової тканини, при подальшому обстеженні хворому був поставлений діагноз: амелобластома тіла нижньої щелепи. Оберіть найбільш правильний спосіб оперативного втручання при даній пухлині:

A Резекція щелепи

B Цистотомія

C Кюретаж пухлини

D Екзартикуляція нижньої щелепи

E Видалення пухлини в межах здорових тканин

  1. В клініку ЩЛХ поступила пацієнтка із переднім двобічним вивихом нижньої щелепи. Лікар після проведення двобічної анестезії за Берше-Дубовим пальпаторно крізь шкіру щік, трохи нижче виличних кісток, визначив положення верхівок суглобових відростків, надавив на них великими пальцями рук у направленні униз і назад та вправив скронево-нижньощелепні суглоби. Яким із перерахованих методів лікар зробив вправлення суглобів?

A Методом Ю.Д.Гершуні

B Методом Г.Л.Блехмана

C Методом В.Попеску

D Методом Б.П.Гепперта

E Методом Гіппократа

  1. У пацієнта 65-ти років відмічається висока чутливість до сонячного проміння. На шкірі обличчя червоні плями, на яких розвилися атрофічні зміни. Шкіра в цих ділянках стала тонкою та блискучою, з’явились плями, що нагадують листя, бородавчасті розростання. При гістологічному дослідженні бородавчастих розростань – акантоми. Встановіть діагноз.

A Пігментна ксеродерма

B Хвороба Боуена

C Эритроплазія Кейра

D Бешиха

E Старечий кератоз

  1. У хворого після розкриття заглоточного абсцесу з’явилось занепокоєння, часте дихання, набряк слизової оболонки глотки та шкіри лиця. Відмічається осиплість голосу, незначний біль при ковтанні. При непрямій ларингоскопії, що проведена черговим ЛОР-лікарем, – гіперемія, набряк слизової оболонки в ділянці голосових зв’язок. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Набряк гортані

B Обтураційна асфіксія

C Аспіраційна асфіксія

D Напад бронхіальної астми.

E Гострий ларингіт

  1. На прийомі у хірурга-стоматолога пацієнтка 40-ка років відчула кинджальний біль в епігастральній ділянці, з’явилось почуття жару в цій ділянці, розвинулася різка слабкість. Об’єктивно: хвора бліда, АТ-90/60 мм рт.ст, м’язи передньої стінки живота напружені, пальпація епігастральної ділянці викликає гострий біль. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Прободна виразка шлунку

B Гострий холецистит

C Інфаркт міокарда

D Гострий апендицит

E Гострий гастрит.

  1. Пацієнтка, яка знаходиться на останньому місяці вагітності, звернулася до хірурга-стоматолога зі скаргами на гострий біль у 45 зубі. Лікар почав огляд порожнини рота. Раптово у жінки погіршився загальний стан, шкірні покриви обличчя бліді, дихання часте, спазми внизу живота. Лікар констатував відходження навколоплідних вод, початок фізіологічних пологів. Які невідкладні заходи повинен виконати лікар у цьому випадку?

A Зупинити маніпуляції в порожнині рота, викликати бригаду невідкладної допомоги

B Зупинити маніпуляції в порожнині рота, вкласти жінку на кушетку

C Зупинити маніпуляції в порожнині рота, увести спазмолітики

D Зупинити маніпуляції в порожнині рота, забезпечити доступ кисню, увести серцеві глікозиди

E Зупинити маніпуляції в порожнині рота, забезпечити зручне положення, яке полегшить стан жінки

  1. Постраждалий, який отримав поранення м’яких тканин щоки 24 години тому, звернувся за допомогою в ЩЛВ. У рані немає клінічних ознак запалення і грануляцій. Який вид швів показано накласти в цьому випадку?

A Первинно-відкладений глухий шов

B Вторинний шов

C Первинний шов

D Ранній вторинний шов

E Пізній вторинний шов

  1. Пацієнту 49-ти років встановлено попередній діагноз: обмежений гіперкератоз червоної облямівки нижньої губи. Який єдиний надійний метод діагностики, проведений у найбільш ранній термін, рекомендується в даному випадку для встановлення кінцевого діагнозу і планування адекватного лікування?

A Біопсія

B Рентгенодіагностика

C Пункція

D Мазок-відбиток

E Соскоб із поверхні утворення

  1. У чоловіка 30-ти років веретеноподібне потовщення тіла нижньої щелеп та оніміння нижньої губи справа. Пухлина появилася біля 2,5 міс. тому. За останні 2 тижні значно збільшилася в обсязі. Біля року тому було забиття правої половини нижньої щелепи. На рентгенограмі нижньої щелепи справа в ділянці 35,36,37 визначається деструкція кісткової тканини 23 см, без чітких меж по типу "танучого цукру". Вищевказані зуби інтактні, рухливість 3 ступеню. Який діагноз у даного хворого?

A Злоякісна пухлина нижньої щелепи

B Остеобластома нижньої щелепи

C Радикулярна кіста нижньої щелепи

D Адамантiнома нижньої щелепи

E Хронічний дифузний одонтогенний остеомієліт

  1. Дитина 6-ти років з діагнозом: гострий періодонтит 65 зуба, плаче відмовляється від видалення 65 зуба. Вибір місцевої анестезії.

A Аплікаційна + підслизова + підокістна

B Підокістна на рівні 65 зубів

C Аплікаційна

D Провідникова

E Підслизова на рівні 65зубів

  1. У пацієнтки 20-ти років вагітність 11 тижнів. Звернулася з приводу видалення першого моляру зліва. Який анестезуючий засіб необхідно застосувати для безпечного та повноцінного знеболення?

A Ультракаїн 4 % ДС

B Лідокаїн 2 %

C Новокаїн 2 %

D Дикаїн (аплікація)

E Правильної відповіді нема

  1. Хвора 28-ми років, 2 доби тому отримала травму обличчя, скаржиться на припухлість м’яких тканин білявушно-жувальної області, болісність і обмеження відкривання рота до 1,0 см, а також ускладнення бокових рухів нижньої щелепи на стороні ушкодження. Діагноз: перелом лівої виличної дуги При якій рентгенологічній укладці найбільш чітко виявляється перелом виличної дуги?

A Носо-підборідній

B Носо-лобній

C Бічній

D По Генешу

E По Пордесу

  1. Хвора 65-ти років скаржиться на збільшення лімфатичних вузлів на шиї, зуд шкіри, пітливість, загальну слабкість, швидку стомлюваність, підвищення температури. Обэктивно: лімфатичні вузли пальпуються у вигляді ланцюжка різної консистенції та розмірів. У лейкоцитарній формулі визначається єозинофілія, у пунктаті – клітини Березовського – Штенберга. Ваш діагноз.

A Лімфогранулематоз (хвороба Ходжкіна)

B Актиномікотичний лімфаденіт

C Сифілітичний лімфаденіт

D Туберкульозний лімфаденіт

E Лімфолейкоз

  1. Хворий 30-ти років скаржиться на болі в області видаленого зуба, які розпочалися 2 дні назад. При огляді порожнини рота був поставлений діагноз: альвеоліт, що протікає у вигляді "сухої лунки". Ваша тактика.

A Пухка тампонада лунки йодоформним тампоном

B Вискоблювання лунки зуба

C Турунда з маззю Вишневського

D Коагуляція стінок і дна лунки

E Механотерапія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]