Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Baza

.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

  1. Пацієнт 16-ти років, на прийомі у лікаря скаржився на пошкодження шкіри лоба після падіння з велосипеду. Об’єктивно: справа на лобі ближче до правої скроні мокнуча поверхня шкіри – 1,5 х 1,2 см. Навколо пошкодження слабка гіперемія та набряк шкіри. Поставлений діагноз: садно шкіри лоба зліва. Яке лікування необхідне хворому?

A Обробка рани хлоргексидином, йодом, накладання пов’язки

B Пузир із льодом, УФ випромінювання, лампа солюкс

C Первинна хірургічна обробка рани, УВЧ терапія

D Первинна хірургічна обробка рани, стовбняковий анатоксин

E Антисептична обробка рани, накладання пошарових швів

  1. Хвора 66-ти років доставлена в реанімаційне відділення без свідомості. Швидку викликали сусіди, так як випадково відчули запах диму. Хвора живе в частині будинку, який опалюється дровами. Об’єктивно: шкіра обличчя і слизові оболонки багрово-вишневого кольору. Зіниці на світло не реагують. Корнеальні і сухожильні рефлекси пригнічені. Дихання 26 за хвилину, Ps 102 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт.ст. Який імовірний діагноз:

A гостре отруєння окисом вуглецю

B гостре отруєння метаном

C гостре отруєння соляною кислотою

D гостре отруєння хлором

E гостре отруєння сірчистим газом

  1. Хворий 28-ми років, який чекав у прийомній стоматолога раптом поскаржився на дуже сильний біль у верхній третині живота, зблід та втратив свідомість. При пальпації живіт твердий “як дошка”. Прийшовши до свідомості, хворий стогне. Розповів, що страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки 6 років. Встановити попередній діагноз невідкладного стану:

A Перфорація виразки

B Шлунково-кишкова кровотеча

C Ниркова колька

D Шок

E Гострий апендицит

  1. У хворої 24-х років після укусу оси у нижню губу виник значний набряк обличчя, який прогресував, з’явилося утруднення у відкриванні рота та дихання через рот і ніс. Якою повинна буди невідкладна допомога?

A Внутрішньовенно ввести розчин дексаметазону [12мг]

B Ввести розчин адреналіну внутрішньосерцево, розчин ізадрину довенно.

C Ввести 1 мл 0,1% розчин атропіну довенно.

D Ввести розчин папаверину 4 мл внутрішньо м’язово

E Ввести розчин строфантину довенно.

  1. Під час надання невідкладної допомоги інваліду ІІ групи по епілепсії у нього виник судомний приступ. Після надання пацієнту положення, яке виключає повторне травмування, надайте йому невідкладну допомогу

A Реланіум в/в

B Промедол в/м

C Эуфілін в/в

D Дибазол в/в

E Кордиамін п/ш

  1. Батьки привели дитину 5-ти років на операцію з приводу короткої вуздечки язика. Зовні страху операції не виявляє, хоча відчувається деяка скутість. Після ін'єкції 1% розчину лідокаїну в кількості 1,5 мл у дитини з’явилось рухове занепокоєння, позиви до блювоти, біль в животі. Об'єктивно: свідомість збережена, шкіра обличчя, шиї гіперемована, дихання прискорене, утруднене, пульс частий, повний. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Алергійна реакція на лідокаїн

B Запаморочення

C Больовий шок

D Серцево-судинний колапс

E Анафілактичний шок

  1. До обласної клінічної лікарні поступив хворий з наступними скаргами: після короткочасного опіку кип'ятком в щелепно-лицевій ділянці з'явилось почервоніння та невеликий набряк шкіри.

A Опік шкіри обличчя І ступеня.

B Обмороження шкіри обличчя І ступеня

C Електротравма

D Хімічний опік ІІ ступеня

E Опік шкіри обличчя ІІІ ступеня.

  1. У хворої 23-х років хімічний опік шкіри обличчя, шиї ІІІ – А ступеня розчином кислоти. Особливість обробки поверхні шкіри.

A 2 – 3 % р-м гідрокарбонату натрія

B 5 % р-м тіосульфата натрію

C Гліцерином

D 5 % р-м сульфату міді

E 20 % розчином цукру

  1. Хворий 32-х років звернувся до клініки з приводу видалення 18 зуба. З анамнезу стало відомо, що хворий страждає на гемофілію А. Який гемо статичний препарат слід використати?

A Кріопреципітат

B Вікасол

C Дицинон

D Желатин

E Кальцію хлорид

  1. Хворий на прийомі у стоматолога поскаржився на різке погіршення загального стану, при цьому шкірні покриви бліді, АТ різко знижений, тони серця приглушені і аритмічні. Яку невідкладну допомогу слід надати пацієнту?

A Підшкірно: 1% р-н адреналіну гідрохлориду.

B Підшкірно: 1% розчин вітаміну А.

C Підшкірно: 1% розчин кетанову.

D Підшкірно: 1% р-н хлориду кальцію.

E Підшкірно: 1% розчин суміші антибіотиків.

  1. Хворий під час прийому у лікаря-стоматолога раптово відчув експіраторну задишку, страх, покрився холодним потом. Об’єктивно при огляді хворий збуджений, в положенні ортопное, на відстані чути свистячі хрипи. Частота дихання 32 за 1 хв., в легенях вислуховуються сухі хрипи. ЧСС 100 за 1 хв. Ваш попередній діагноз?

A напад бронхіальної астми

B набряк легень

C тромбоемболія легеневої артерії

D спонтанний пневмоторакс

E гострий плеврит

  1. У хворого який поступив в прийомне відділення лікарні є різана рана щічної ділянки з пульсуючого характеру кровотечею. Який найбільш простий метод зупинки кровотечі необхідно вибрати для досягнення повного ефекту?

A Перев'язка судини в рані.

B Перев'язка зовнішньої сонної артерії.

C Давлюча пов'язка.

D Накладення на судину кровозупиняючого зажиму.

E Електрокоагуляція судини в рані.

  1. Хворий 57 років скаржиться на наявність виразки на губі, утворення кірочок на ній, незначну кровотечу при випадковому відриві кірочки. Хворіє протягом місяця. Обєктивно: на червоній каймі губи ближче до кутка рота міститься овальна ерозія, гладенька, блискуча, яскраво-червоного кольору без нальоту. Лімфовузли не збільшені. Імовірний діагноз?

A Абразивний преканцерозний хейліт Манганотті

B Ерозивна форма лейкоплакії

C Первинний сифіліс

D Багатоформна ексудативна еритема

E Вульгарна пухирчатка

  1. Хворий 62-х років звернувся до стоматолога із скаргами на наявність утворення на губі. Обєктивно : на незміненій червоній каймі нижньої губи міститься утворення напівкулястої форми розміром 5х5 мм вкрите щільно прикріпленими сірими лусочками, що виступає над поверхнею. Назвіть ймовірний діагноз.

A Бородавчастий передрак

B папілома

C Кератоакантома

D Абразивний преканцерозний хейліт Манганотті

E Обмежений передраковий гіперкератоз

  1. При хімічному опіку, слизової оболонки порожнини рота фенолом, що необхідно використати в першу чергу для обробки слизової оболонки?

A 50% етиловий спирт або касторове масло

B 1% р-н йодинолу, 5% р-н унітіолу

C Гіпертонічний розчин (3-5% р-н хлориду натрію)

D 0,1% р-н соляної кислоти, 2% р-н сірчаної кислоти

E 0,1% р-н нашатирного спирту, 1-2% харчової соди

  1. При хімічному ураженні слизової оболонки порожнини рота препаратами миш'яковистої кислоти що необхідно використати насамперед для обробки ураженої ділянки?

A 5% р-н унітіолу

B 1-2% р-н харчової соди

C 0,1% р-н соляної кислоти

D 50% етиловий спирт

E Гіпертонічний розчин хлориду натрію

  1. Хворий 63 років скаржиться на шорсткість та часте прикушування слизової оболонки щоки. Обєктивно: на слизовій оболонці щоки по лінії змикання зубів відмічається ділянка гіперкератозу, посередині якої спостерігається цупке горбисте утворення типу бородавки з широкою основою, неболюче, неспаяне з підлягаючими шарами слизової оболонки. Назвіть ймовірний діагноз.

A Бородавчаста форма лейкоплакії

B Папілома

C Папулезний сифіліс

D Червоний плескатий лишай

E Гіперкератозний кандидоз

  1. Хвора 53 років скаржиться на біль під язиком при прийомі їжі та при розмові. Обєктивно: на нижній поверхні язика коло вуздечки відмічається зроговіння епітелію у вигляді білуватої плями з чіткими контурами, у центрі якої міститься виразка. Пальпація болюча, інфільтрації прилягаючих тканин немає, піднижньощелепні лімфовузли не збільшені. Назвіть ймовірний діагноз.

A Виразкова форма лейкоплакії

B Вульгарна пухирчатка

C Виразкова форма червоного плескатого лишаю

D Туберкульозна виразка

E Кандидозний стоматит

  1. Хвора С., 27 років, скаржиться на різкий біль у лівій привушній області. Температура тіла 37,8°С. Відзначається невелика асиметрія обличчя за рахунок припухлості м'яких тканин перед козелком лівого вуха. Звужений слуховий прохід. Відкривання рота обмежене до 2,0 см. Зуби інтактні, нижня щелепа незначно зміщена вправо. Слизова оболонка порожнини рота блідо-рожевого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Артрит лівого СНЩС

B Перелом суглобного відростка нижньої щелепи

C Флегмона привушно-жувальної ділянки

D Лівосторонній отит

E Артоз лівого СНЩС

  1. Хворий С., 45 років, звернувся зі скаргами на почуття важкості в голові, закладеність правого носового ходу, порушення нюху, гнилісний запах із рота, підвищення температури тіла до 37,1 С. Протягом 2 місяців турбує 15 зуб. Об'єктивно: конфігурація обличчя не порушена. Пальпація верхньої щелепи в правій підочній ділянці злегка болісна. У середньому носовому ході праворуч гнійні кірки. Коронка 15 зубу зруйнована на 1/2, перкусія слабко болісна, перехідна складка пастозна. На рентгенограмі - пристінне затемнення правої гайморової пазухи. Який остаточний діагноз?

A Хронічний одонтогенний правосторонній гайморит

B Загострення хронічного періодонтиту

C Гострий гнійний правосторонній гайморит

D Нагноєна радикулярна кіста

E Остеомієліт верхньої щелепи

  1. Хворий Л., 45 років звернувся до стоматолога зі скаргами на біль і хрускіт у правому СНЩС під час прийому їжі, що підсилюються до вечора. Ранком суглоб не турбує. Хворіє протягом 3 років. Обличчя симетричне, пальпація в проекції СНЩС безболісна, відчутний хрускіт праворуч. Відкривання рота до 2,8 см. Моляри на нижній щелепі відсутні, підвищена стертість зубів. Який діагноз відповідає даній ситуації?

A Артоз правого СНЩС

B Контрактура нижньої щелепи

C Анкілоз правого СНЩС

D Хронічний артрит правого СНЩС

E Больовий синдром правого СНЩС

  1. Хворий Г., 45 років звернувся до стоматолога зі скаргами на періодично виникаючий зсув нижньої щелепи, що з'являється при розмові чи широкому відкриванні рота. Зсув хворий усуває самостійно шляхом натиснення на підборіддя. Який діагноз?

A Звичний вивих нижньої щелепи

B Хронічний артрит СНЩС

C Артоз СНЩС

D Контрактура нижньої щелепи

E Анкілоз СНЩС

  1. Хворий 66-ти років скаржиться на біль у лівій привушно-жувальній області, що прогресує, асиметрію обличчя, що помітив 2-3 місяці тому. При огляді відзначається блідість шкірних покривів, парез мімічних м'язів ліворуч. Попереду мочки вуха інфільтрат без чітких меж. Шкіра над ним синюшна, напружена. Збільшені й ущільнені шийні лімфовузли ліворуч. Відкривання рота обмежене до 2,5 см. З протоки лівої привушної слинної залози слина не виділяється. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Рак привушної слинної залози

B Актиномікоз лівої привушно-жувальній області

C Змішана пухлина привушної залози

D Псевдопаротит Герценберга

E Паротит привушної залози

  1. Хворий 21-го року скаржиться на тугорухомість у лівому СНЩС, яка найбільш помітна з ранку і до вечора зникає. Хворіє близько 4-х місяців. Періодично в області суглоба з'являється біль і хрускіт. Рот відкривається обмежено. На рентгенограмі - поверхня суглобної голівки шипоподібно змінена. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Деформуючий артроз СНЩС

B Анкілоз СНЩС

C Контрактура нижньої щелепи

D Склерозуючий артроз СНЩС

E Артрит СНЩС

  1. Хворий Ж., 18 років, на тренуванні вдарився зубами верхньої щелепи об бруси. Свідомість не втрачав. Звернувся до стоматолога зі скаргами на рухливість передніх верхніх різців, біль при накушуванні, змиканні зубів. Об'єктивно: 11, 21 зуби рухливі II – III ступеня, коронки зубів інтактні. Змикання зубів утруднене за рахунок їх орального положення. На рентгенограмі відзначається розширення періодонтальної щілини 11, 21 зубів. Який остаточний діагноз?

A Травматичний неповний вивих 11, 21 зубів

B Травматичний періодонтит 11, 21 зубів

C Травматичний повний вивих 11, 21 зубів

D Перелом альвеолярного відростка в області 11, 21 зубів

E Перелом нижньої щелепи в ментальному відділі

  1. До стоматолога звернувся хворий А., 63 років зі скаргами на біль і наявність виразки під язиком. Хворий користується знімними протезами, 3 місяці назад помітив пухлину під язиком. При огляді – на слизовій оболонці дна рота інфільтрована виразка з підритими краями до 2 см. Регіональні лімфатичні вузли не змінені. На яке допоміжне дослідження необхідно направити даного хворого?

A Біопсію пухлини

B Клінічний аналіз крові

C Рентгенографію нижньої щелепи

D УЗД органів шиї.

E Пункцію пухлини

  1. Хворий А., 26 років, скаржиться на наявність нориць на шкірі в області нижньої щелепи праворуч. Температура тіла 37,2° – 37,8°С. Обличчя асиметричне за рахунок набряку в ділянці кута нижньої щелепи праворуч. Шкіра червоно-синюшного відтінку. Визначають 4 нориці з незначними крихкоподібними виділеннями. При пальпації слабко-болісний дерев'янистий інфільтрат з окремими ділянками флуктуації. Відкривання рота до 1,5 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Актиномікоз нижньої щелепи

B Ретромолярний періостит

C Хронічний одонтогенний остеомієліт

D Мігруюча гранульома обличчя

E Рак нижньої щелепи

  1. На прийом до лікаря звернувся хворий Ж., 42 років, зі скаргами на слабкість, підвищену температуру тіла до 38,0°С, головний біль, відчуття тиску в лівій половині обличчя, що з'явилися 3 дні тому. Об'єктивно: асиметрія обличчя за рахунок набряку м'яких тканин лівої щічної ділянки. Носовий подих ліворуч утруднений. Слизова носа ліворуч гіперемована, з ніздрі виділяється слизова рідина. Відкривання рота вільне. Слизова по перехідній складці в області 26 зруйнованого зуба - гіперемована. Перкусія 26 різко болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий одонтогенний гайморит

B Гострий гнійний періостит

C Гострий гнійний періодонтит

D Одонтогенний гострий лімфаденіт щоки

E Одонтогенна флегмона щоки

  1. На прийом до лікаря звернувся хворий 41-го року зі скаргами на пухлиноподібне утворення на слизовій нижньої губи, що з'явилося приблизно місяць тому та повільно збільшується в розмірах. Об'єктивно: у товщі нижньої губи ущільнення, обмежене, еластичне, безболісне, округлої форми, спаяне зі слизовою оболонкою. Слизова над ущільненням прозора, навколо - не змінена. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Кіста малої слинної залози

B Ліпома нижньої губи

C Абсцес малої слинної залози

D Фіброма нижньої губи

E Папілома нижньої губи

  1. Хворий У., 45 років скаржиться на припухлість лівої щоки, біль у нижній щелепі, підвищення температури до 37,6°С. Об'єктивно: обличчя асиметричне за рахунок набряку в ділянці нижньої щелепи ліворуч. Відкривання рота вільне, по перехідній складці визначається щільний болісний інфільтрат, у межах 47, 46, 45 зубів, флюктуація. Коронка 46 зруйнована на 2/3, перкусія болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий гнійний періостит нижньої щелепи

B Загострення хронічного періодонтиту

C Флегмона лівого піднижньощелепного простору

D Гострий серозний періостит нижньої щелепи

E Гострий остеомієліт нижньої щелепи

  1. Хворий В., 26 років звернувся зі скаргами на біль при ковтанні, розмові, підвищену температуру тіла до 38,0°С, загальну слабкість, нездужання. Об'єктивно: асиметрія обличчя за рахунок набряку лівої піднижньощелепної ділянки, відкривання рота обмежене до 2,5 см. Слизова під'язичної ділянки набрякла, гіперемована. У дистальному відділі під'язичної ділянки визначається щільний різко болісний інфільтрат. Шкіра в кольорі не змінена, збирається в складку, пальпація болісна. Який діагноз?

A Абсцес щелепно-язичного жолобка

B Флегмона дна порожнини рота

C флегмона біляглоткового простору

D флегмона крилощелепного простору

E Флегмона піднижньощелепної ділянки

  1. На прийом звернувся хворий О., 48 років зі скаргами на пустулу, що з'явилася на шкірі підборіддя, що швидко розвилася в щільний, різко болісний інфільтрат розміром 3х5 см. Шкіра над ним – синьо-червоного кольору. У центрі – зони некрозу навколо волосяних фолікулів. Лімфовузли підборіддя збільшені, болісні. Який діагноз?

A Карбункул

B Актиномікоз

C Атерома

D Алергійний дерматит

E Бешихове запалення

  1. На прийом до лікаря звернувся хворий В., 46 років. Загальний стан середньої важкості, температура тіла 38,5°С. Об'єктивно: асиметрія за рахунок припухлості правої щоки в нижній третині і правої піднижньощелепної ділянці. Шкіра в піднижньощелепній ділянці гіперемована, набрякла, у складку береться погано. Відкривання рота обмежене, 45 зуб зруйнований, перкусія різко болісна. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Флегмона піднижньощелепної ділянки

B Гострий одонтогенний остеомієліт

C Гематогенний остеомієліт

D Абсцес щелепно-язичного жолобка

E Гострий гнійний періостит

  1. Батьки хлопчика 5-ти років, що відвідує дитячий садок, скаржаться на набряк м'яких тканин в обох привушно-жувальних ділянках, підвищення температури до 38,0°С. Об'єктивно: привушні слинні залози збільшені, при пальпації м'які, болісні. Шкіра напружена, бліда, жирна. З протоки слинної залози виділяється невелика кількість прозорої слини. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Епідемічний паротит

B Абсцес привушних областей

C Лімфаденіт привушних областей

D Бактеріальний паротит

E Псевдопаротит Герценберга

  1. Хворий 22-х років звернувся з приводу утрудненого прорізування 48 зуба, зі скаргами на біль в ділянці 48 зуба, обмежене відкривання рота. При огляді – рот відкриває до 2,5 см. Коронка 48 зуба прорізалася медіальними буграми, покрита слизовою оболонкою, набрякла, гіперемована, з під неї виділяється гній. Яку лікувальну тактику Ви оберете?

A Розсічення каптура

B Висічення каптура

C Медикаментозна терапія

D Видалення 48 зуба

E Фізіотерапевтичне лікування

  1. На прийом до стоматолога звернувся хворий К., 32 років зі скаргами на почуття розпирання і болю в правій піднижньощелепній ділянці, що іррадіює у вухо, підсилюється при прийомі їжі. Конфігурація обличчя трохи порушена за рахунок припухлості м'яких тканин у даній ділянці. При пальпації визначається щільне болісне утворення округлої форми. Відкривання рота вільне, вивідний проток правої піднижньощелепної слинної залози розширений. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Слинокам'яна хвороба

B Гострий сіалодохіт

C Гострий сіалоаденіт

D Піднижньощелепний лімфаденіт

E Флегмона піднижньощелепного простору

  1. Хворий 50-ти років, звернувся до стоматолога зі скаргами на наявність виразки, що кровоточить, на нижній губі. Хворіє близько 1, 5 місяця. Об'єктивно: на нижній губі, ближче до правого кута рота неправильної форми, кратероподібна, з поїденими вивернутими краями, виразка діаметром до 1,0 см. Пальпаторно - щільний інфільтрат навколо виразки. Реґіонарні лімфатичні вузли щільні, спаяні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Рак нижньої губи

B Актиномікоз нижньої губи

C Туберкульозна виразка нижньої губи

D Сифілітична виразка нижньої губи

E Декубітальна виразка нижньої губи

  1. Хворому Д., 32 років, встановлений діагноз: загострення хронічного періодонтиту 34 зуба і показано видалення зуба під мандибулярною анестезією. Необхідно використати метод потенційованого знеболення. Яке з перерахованих співвідношень адреналіну з анестетиком буде оптимальним в цьому випадку?

A 1 крапля адреналіну на 10 мл анестетика

B 1 крапля адреналіну на 5 мл анестетика

C 1 крапля адреналіну на 1 мл анестетика

D 1 крапля адреналіну на 50 мл анестетика

E 1 крапля адреналіну на 100 мл анестетика

  1. Хворий А., 42 років звернувся з метою видалення коренів 41, 31 зубів. Слизова оболонка в проекції верхівок зубів без видимих змін. Яку анестезію Ви проведете для даної операції?

A Інфільтраційна термінальна анестезія

B Двобічна мандибулярна анестезія

C Однобічна мандибулярна анестезія

D Торусальна анестезія

E Анестезія біля ментального отвору

  1. До стоматолога звернувся хворий В., 33 років, з приводу гострого одонтогенного запального процесу від 31 зуба. Хворому необхідно видалити чинний зуб, розкрити запальний інфільтрат в області 42,41,31,32 зубів. Який метод знеболення Ви виберете при даній операції?

A Двобічна ментальна та інфільтраційна під'язична анестезія

B Двобічна мандибулярна анестезія

C Термінальна інфільтраційна анестезія

D Анестезія біля ментального отвору зліва та інфільтраційна під'язична

E Торусальна анестезія

  1. На прийом до стоматолога звернувся хворий Е., 48 років з метою видалення зуба на нижній щелепі. Для знеболення показана торусальна анестезія. До якої анатомічної зони необхідно підвести анестетик?

A Нижньощелепний горбик

B Нижньощелепний канал

C Язичок нижньої щелепи

D Скроневий гребінь

E Борозенка нижньощелепного нерву

  1. Хворий З., 33 років звернувся за допомогою з приводу запалення "капюшона" над 38 зубом. Відкривання рота декілька обмежено, слизова оболонка в області причинного зуба і крилощелепної складки набрякла. Який спосіб провідникової анестезії необхідний для видалення причинного зуба?

A Торусальна

B Мандибулярна

C Інфільтраційна

D Анестезія біля ментального отвору

E Туберальна анестезія

  1. Хворий А., 64 років, звернувся на прийом до стоматолога з приводу зруйнованого зуба на верхній щелепі праворуч. Показано видалення 16 зуба. З анамнезу з'ясовано, що 3 місяці тому хворий переніс інфаркт міокарду. Після перенесеного інфаркту міокарда можливе видалення зубів в плановому порядку…

A Через 3-6 місяців

B Через 1-2 місяці

C Через 1 тиждень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]