Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Baza

.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

A Тампонувати лунку

B Направити до стаціонару

C Призначити гемостатичний засіб загальної дії

D Ушити лунку

E Зупинити кровотечу гемостатичною губкою

  1. Чоловік 54 років звернувся зі скаргами на рухливість зубів, неприємний запах з рота, періодичну кровоточивість ясен. Об'єктивно: ясна набряклі, гіперемовані, пухкі, кровоточать при доторканні. Пародонтальні кишені глибиною 5-6 мм. Рухливість зубів ІІ ступеня. На рентгенограмі: деструкція кісткової тканини міжальвеолярних перетинок до 1/2 довжини коренів. Який метод хірургічного лікування пародонта показаний даному пацієнту?

A Клаптева операція

B Гінгівектомія

C Гінгівотомія

D Кюретаж

E Вестибулопластика

  1. У пацієнтки 47-ми років діагностовано генералізований пародонтит ІІІ ступеня. На рентгенографічному знімку деструкція кісткової тканини до 2/3 довжини кореня. Який метод хірургічного лікування пародонтиту дозволить стабілізувати висоту міжальвеолярних перетинок у даному випадку?

A Остеопластика

B Кюретаж

C Клаптева операція

D Гінгівопластика

E Вестибулопластика

  1. Пацієнтка 17 років проходить курс лікування у стоматолога з приводу хронічного локалізованого пародонтиту. В області 12, 11, 21, 22, 42, 41, 31, 32 - пародонтальні кишені глибиною 2-3 мм, гіперемія і набряклість ясен, масивна вуздечка верхньої губи і високе прикріплення вуздечки нижньої губи. Який вид хірургічного втручання показаний у даному випадку?

A Френулопластика

B Гінгівопластика

C Гінгівектомія

D Гінгівотомія

E Клаптева операція

  1. При підготовці хворого М. 31 до протезування встановлена наявність перфорації дна пульпарної камери 36 зуба з незначним розрідженням міжкореневої перетинки. Який метод лікування оберете для того, щоб зберегти 36 і використаєте його як опору мостоподібного протезу?

A Коронаро-радикулярна сепарація

B Реплантація зуба

C Пломбування перфораційного отвору

D Гемісекція кореня

E Ампутація кореня

  1. Хвора А., 25 р. направлена лікарем стоматологом-терапевтом для видалення 27 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Хірургом-стоматологом проведено знеболення внутрішньоротовим способом - туберальна та палатинальна анестезія. Які нерви виключає палатинальна анестезія?

A Великий та малий нерви піднебіння.

B Середні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

C Передні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

D Задні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

E Верхньощелепний нерв.

  1. Хлопчик 12 років скаржиться на біль у ділянці видаленого 46 зуба, який віддає у вухо, неприємний запах з рота. Видалення було 3 дні тому. При зовнішньому огляді – невелика припухлість м’яких тканин підщелепної ділянки, де пальпується незначно збільшені , болючі лімфовузли. Слизова оболонка альвеолярного відростка навколо видаленого зуба гіперемована, набрякла. Лунка 46 зуба виповнена розпалим згустком сірого кольору. Решта зубів інтактні. Поставте діагноз.

A Альвеоліт.

B Остеомієліт.

C Періостит.

D Лімфаденіт.

E Невралгія.

  1. У хворого 18-ти років відмічається припухлість м’яких тканин в області лівого кута нижньої щелепи, збільшені та болючі нижньощелепні лімфатичні вузли, відкривання рота обмежене, 38 зуб прорізався медіальними горбиками, остання частина коронки вкрита слизовою оболонкою, яка набрякла та гіперемована. Яке лікування потрібне хворому на другий день після хірургічного втручання?

A Промивання рани розчинами антисептиків, фізіолікування

B Промивання рани розчинами антисептиків, антибіотикотерапия

C Промивання рани розчинами антисептиків, антигістамінні препарати

D Промивання рани розчинами антисептиків, протизапальні препарати

E Промивання рани розчинами антисептиків, знеболюючі препарати

  1. Хворий 48-ми років звернувся зі скаргами на ниючий постійний біль у лівій половині нижньої щелепи, припухлість, гнійні виділення із ясеневих кишень, загальне нездужання, підвищення температури тіла до 39,5°С. При огляді – 36 зуб зруйнований, перкусія 35, 36, 37 зубів болісна, виражений інфільтрат з двох сторін щелепи. Яке лікування потрібне хворому після хірургічного втручання?

A Промивання ран антисептичними розчинами, дренування , продовжити інтенсивну терапію

B Промивання ран антисептичними розчинами антибіотикотерапія

C Промивання ран антисептичними розчинами антигістамінні препарати

D Промивання ран антисептичними розчинами протизапальна терапія

E Промивання ран антисептичними розчинами знеболюючі ліки

  1. Хвора М., 28 р., звернулася до лікаря хірурга-стоматолога зі скаргами на ниючий біль та припухлість верхньої губи справа. Тиждень тому на губі були висипання герпесу, випадково хвора їх травмувала. Через дві доби з’явились припухлість, біль, шкіра губи почервоніла, температура тіла підвищилась до 38°С. Яке лікування хворій потрібне на другий день після хірургічного втручання?

A Промивання рани розчинами антисептиків, дренування, медикаментозна терапія, УФО на верхню губу

B Промивання рани розчинами антисептиків, антибіотики, антигістамінні препарати

C Промивання рани розчинами антисептиків, антигістамінні препарати

D Промивання рани розчинами антисептиків, фізіолікування

E Промивання рани розчинами антисептиків, дренування, анальгетики

  1. Хвора дитина Д., 12 р., скаржиться на появу болючої припухлості в правій половині лиця, підвищення температури тіла до 38,5°С. При огляді – шкіра в кольорі не змінена, пальпаторно визначається щільний болючий інфільтрат у межах привушної слинної залози, відкривання рота вільне, слизова оболонка біля вивідного протоку залози гіперемована, виділяється гній. Яке лікування потрібне хворій на другий день захворювання?

A Подовжити медикаментозне лікування промити слинну залозу розчинами антисептиків, ферментів, фізіолікування

B Подовжити медикаментозне лікування промити слинну залозу розчинами антисептиків, дієта

C Подовжити медикаментозне лікування промити слинну залозу розчином перекису водню, полоскання порожнини рота розчином соди

D Промивання слинних залоз розчинами антисептиків, знеболюючі ліки

E Масаж слинної залози фізіолікування полоскання порожнини рота

  1. Дитина С., 15 р., що хворіє на анемію, скаржиться на болісну припухлість в лівій піднижньощелепній ділянці обличчя, яка з’явилась після переохолодження. При огляді визначається асиметрія обличчя за рахунок припухлості тканин лівої піднижньощелепної ділянки, шкіра слабко гіперемована. При пальпації визначається болісне утворення, розміром 3x5 см, спаяне зі шкірою та навколишніми тканинами. Яке лікування необхідне хворому на другий день після розкриття абсцесу?

A Медикаментозна терапія, промивання рани розчинами антисептиків, загальне УФО

B Промивання рани антисептиками, антибіотикотерапія

C Промивання рани антисептиками, антигістамінні препарати

D Промивання рани антисептиками, фізіолікування

E Промивання рани антисептиками, знеболюючі ліки

  1. Постраждалий П., 52 р., звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на біль в нижній щелепі зліва у ділянці кута, який посилюється при жуванні, розмові. Добу назад був травмований, була незначна кровотеча з порожнини рота. При огляді: припухлість м’яких тканин нижньої щелепи зліва, пальпаторно у ділянці кута визначається біль, відкривання рота обмежене, прикус порушений, між 37 і 38 зубами розрив слизової оболонки. Яке лікування потрібне хворому на наступний день після оперативного втручання?

A Медикаментозна терапія, обробка порожнини рота антисептиками

B Туалет порожнини рота, знеболюючі ліки, УВЧ

C Туалет порожнини рота, антибіотикотерапія, УВЧ

D Туалет порожнини рота, антигістамінна терапія, СВЧ

E Туалет порожнини рота, протизапальна терапія

  1. У хворого М., 25 р., у якого алкогольний психоз, після травми відмічається западання тканин у лівій половині обличчя, кровотеча з носа, крововилив у підочній ділянці на нижню повіку зліва. На рентгенограмі – порушення прозорості лівої гайморової порожнини, порушення контурів лівого вилице-альвеолярного гребеня. Яке лікування потрібне хворому.

A Хірургічне вправлення лівої виличної кістки, медикаментозна терапія , лікування психоневролога

B Лікування психоневролога знеболюючі ліки

C Лікування психоневролога антибіотикотерапія

D Хірургічне лікування вправлення виличної кістки, знеболюючі ліки

E Медикаментозна терапія фізиолікування

  1. Хвора А., 25 р. направлена лікарем стоматологом-терапевтом для видалення 37 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Хірургом-стоматологом проведено знеболення внутрішньоротовим способом - торусальна анестезія. Які нерви виключає дана анестезія?

A Нижній альвеолярний, язичний і щічний нерви.

B Нижній альвеолярний і щічний нерви.

C Нижній альвеолярний і язичний нерви.

D Нижньощелепний нерв.

E Верхньощелепний нерв.

  1. Хвора А., 25 р. направлена лікарем стоматологом-терапевтом для видалення 27 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Хірургом-стоматологом проведено знеболення внутрішньоротовим способом - туберальна та палатинальна анестезія. Які нерви виключає туберальна анестезія?

A Задні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

B Середні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

C Передні верхні альвеолярні гілки інфраорбітального нерва.

D Великий та малий нерви піднебіння.

E Верхньощелепний нерв.

  1. Жінка 44 років скаржиться на незначний біль в зубі при накушуванні. Із анамнезу: 3 роки тому 12 був лікований з приводу карієсу. В останній рік періодично з’являлись припухлість та нориця. Об’єктивно: 12 змінений в кольорі, пломбований. Перкусія слабко болісна. На рентгенограмі - розрідження кісткової тканини в ділянці верхівки 12 з нечіткими, нерівними краями. Яку тактику доцільно застосувати за відсутності ефекту консервативного лікування?

A Резекцію верхівки кореня

B Видалення зуба

C Ампутацію кореня

D Гемісекцію

E Пункцію периапікальних тканин

  1. Хвора 42 років скаржиться на поганий загальний стан. Температура тіла 41 С, відмічається нудота, блювання, задишка. На лиці виражена гіперемія шкіри з чіткими межами у вигляді язиків полумя. Піднижньощелепні лімфатичні вузли збільшені. Поставте діагноз.

A Бешиха.

B Стрептодермія

C Флебіт лицевої вени.

D Вовчак шкіри.

E Сибірка.

  1. Хворий скаржиться на біль та припухлість в під нижньощелепній ділянці зліва, біль під час їжі. При огляді виявлене: рот відкривається вільно в повному обсязі, слизова підязикового валика зліва гіперемована, з вивідної протоки піднижньощелепної слинної залози виділяється гній. На Ro-грамі зліва в під нижньощелепній ділянці визначається тінь овальної форми. Поставте попередній діагноз.

A Калькульозний сіалоаденіт.

B Хронічний інтерстиціальний сіалоаденіт.

C Остеома нижньої щелепи.

D Пухлина під нижньощелепної залози.

E Гострий піднижньощелепний сіалоаденіт.

  1. Хворий Д., 30 років звернувся зі скаргами на новоутворення на нижній щелепі справа, рухливість зубів, інтенсивний біль. В анамнезі – два місяці тому - травма, після чого зявилася болісна припухлість, яка дуже швидко збільшилася. Обєктивно: асиметрія лиця за рахунок набряку мяких тканин в ділянці нижньої щелепи. Пальпаторно пухлина не рухлива, щільно-еластичної консистенції, проростає в оточуючі тканини. На рентгенограмі - дефект кісткової тканини неправильної форми з нерівними контурами. Поставте діагноз.

A Остеосаркома.

B Остеома.

C Фіброзна дисплазія.

D Хондрома.

E Рак нижньої щелепи.

  1. Жінка 37 років скаржиться на наявність нориці в ділянці правої половини нижньої щелепи зі скудним кровянисто-гнійним відокремленням. При обстеженні встановлено, що нориця повязана з тілом нижньої щелепи на рівні 45 зуба. Коронка 45 змінена в кольорі, зруйнована на 1/3. На рентгенограмі альвеолярного паростка на рівні верхівки кореня 45 виявлене вогнище деструкції кістки з нерівними контурами. Який діагноз можна поставити?

A Мігруюча гранульома лиця

B Хронічний одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи

C Піогенна гранульома лиця

D Нагноєна атерома щоки

E Хронічний надщелепний лімфаденіт

  1. Хворий А., 42 роки, звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на припухлість та іррадіюючий біль в під нижньощелепну слинну залозу справа, відчуття збільшення залози, яке зявляється під час прийомку їжі. Обєктивно: піднижньощелепна слинна залоза збільшена, болісна при пальпації, вивідна протока пальпується у вигляді тяжу. Слина з протоки залози не виділяється. Для якого захворювання характерна дана симптоматика?

A Калькульозний сіалоаденіт.

B Гострий сіалоаденіт.

C Склерозуючий сіалоаденіт.

D Кіста слинної залози.

E Сіалоз.

  1. Хворий, 49 років, звернувся зі скаргами на постійний біль в ділянці нижньої щелепи, іррадіюючий у вухо, припухлість мяких тканин, підвищення температури тіла до 39,0 С. Обєктивно: припухлість в піднижньощелепній ділянці, шкіра в кольорі не змінена. Слизова альвеолярного паростка в ділянці 45, 46 зубів гіперемована та набрякла з оральної та вестибулярної сторони. Коронки 45, 46 зруйновані повністю, рухливі. Симптом Венсана. Поставте діагноз?

A Гострий одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи

B Флегмона піднижньощелепної ділянки

C Загострення хронічного остеомієліту нижньої щелепи

D Гострий серозний періостит нижньої щелепи

E Гострий гнійний періостит нижньої щелепи

  1. Хвора скаржиться на новоутворення в правій піднижньощелепній ділянці, яке зявляється під час прийому їжі та супроводжується приступами гострого болю, болем при ковтанні. Через 2-3 години новоутворення поступово зменшується та зникає. На рентгенограмі дна порожнини рота визначається рентгенконтрастна тінь видовженої форми розміром 0,5х0,2 см, розташована паралельно тілу нижньої щелепи в проекції 45 та 44 зубів. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Калькульозний сіалоаденіт

B Сіалоаденіт

C Аденома слинної залози

D Набряк Квінке

E Лімфаденіт піднижньощелепної ділянки

  1. Чоловік, 43 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на біль при ковтанні, обмеження відкривання рота. 3 дні тому заболів зруйнований 37 зуб, на наступний день зявився біль при ковтанні, через день зявилося обмеження відкривання рота. Обєктивно: незначна мяка припухлість в лівій піднижньощелепній ділянці. Пальпується збільшений лімфатичний вузол. Рот відкривається на 1,5 см. Спостерігається набряк лівої піднебінної дужки та бокової стінки глотки. 37 зуб зруйнований, слизова оболонка навколо зуба набрякла, перкусія слабо болісна. Поставте діагноз.

A Одонтогенна біляглоткова флегмона

B Одонтогенна крило-щелепна флегмона

C Одонтогенна піднижньощелепна флегмона

D Перітонзиллярний абсцес

E Гострий піднижньощелепний лімфаденіт

  1. Жінка, 40 років, звернулася зі скаргами на припухлість лівої піднижньощелепної ділянки, яка зявилася 3 дні тому, на підвищення температури тіла до 37,4 С. Обєктивно: в лівій під нижньощелепній ділянці спостерігається набряк мяких тканин, шкіра в кольорі не змінена. Пальпаторно відмічається вузол щільно-еластичної консистенції, малоболісний, рухливий, круглої форми з гладкою поверхнею, розмірами 2,0х1,5 см. Відкривання рота вільне, слизова оболонка порожнини рота без видимих змін, коронка 36 зуба зруйнована на 2/3, перкусія болісна. Поставте діагноз.

A Гострий одонтогенний серозний лімфаденіт піднижньощелепної ділянки

B Одонтогенний абсцес піднижньощелепної ділянки

C Одонтогенна флегмона піднижньощелепної ділянки

D Одонтогенний хронічний лімфаденіт піднижньощелепної ділянки

E Гострий серозний сіалоаденіт піднижньощелепної слинної залози.

  1. Танкіст отримав термічну травму відкритим полумям. Діагностований опік лиця III-А ступеню. Які шари шкіри пошкоджені?

A Всі шари епідермісу зі збереженням дериватів шкіри

B Всі шари епідермісу

C Шкіра та підлеглі тканини

D Поверхневий епідерміс та капіляри

E Поверхневий епідерміс

  1. Хворий 37-ми років госпіталізований в щелепно-лицеве відділення з приводу хронічного одонтогенного остеомієліту нижньої щелепи в ділянці 48, 47, 46 зубів. Хворіє близько 2-х місяців. Обєктивно: при зондуванні нориці визначається оголена шероховата ділянка кістки, яка зміщується при натисканні. На рентгенограмі нижньої щелепи – вогнище деструкції, в центрі якого розташований секвестр 1,0х1,5 см, повністю відокремлений від здорової кісткової тканини. Оберіть метод лікування хворого.

A Секвестректомія

B Стимулююча терапія

C Санація порожнини рота

D Антибіотикотерапія

E Видалення 46, 47, 48 зубів.

  1. У хворої 15 років по перехідній складці в ділянці 45 зуба визначається безболісна деформація альвеолярного паростка. Пальпаторно визначається симптом Дюпюітрена. Коронка 45 зруйнована на 1/3. На рентгенограмі альвеолярного паростка нижньої щелепи визначається ділянка розрідження кісткової тканини округлої форми з чіткими межами, d до 1,5 см в ділянці верхівки кореня 45. При пункції утворення отримана рідина світло-жовтого кольору. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Радикулярна кіста

B Остеобластома

C Злоякісне новоутворення

D Остеома

E Хронічний остеомієліт

  1. У хворого 64 лет зявилися кровянисті виділення з лівої половини носа, відмічається рухливість зубів верхньої щелепи зліва. Хворий протягом 2-х останніх років відчуває ниючий біль в лівій стороні верхньої щелепи. На боковій поверхні шиї зліва визначається щільне пухлиноподібне утворення. Хворий виснажений. Який найбільш вірогідний діагноз.

A Рак верхньої лівої щелепи

B Лівобічний гайморит

C Кіста лівої верхньої щелепи

D Хронічний остеомієліт лівої верхньої щелепи

E Остеобластома лівої верхньої щелепи

  1. Хворий 42 роки скаржиться на біль в піднижньощелепній ділянці та під язиком, який посилюється під час їжі, підвищення температури тіла до 37,6 С. Хворіє два місяці. За ходом правого підязикового валика інфільтрація, гіперемія, набряк мяких тканин, різкий біль при пальпації. З протоки правої піднижньощелепної слинної залози виділяється мутна слина з домішками гною. Оберіть правильний діагноз.

A Загострення слинокамяної хвороба.

B Гострий гнійний лімфаденіт під нижньощелепної ділянки

C Аденофлегмона під нижньощелепної ділянки

D Абсцес щелепно-язичного жолобка.

E Ретенційна кіста підязичної слинної залози

  1. Хворий 15років явився для видалення 25 зуба за ортодонтичними показаннями. Ваш вибір оптимальної місцевої провідникової анестезії?

A Інфраорбітальна, різцева

B Піднебінна, різцева

C Плексуальна, різцева та піднебінна

D Туберальна, різцева та піднебінна

E Інфільтраційна, різцева та піднебінна

  1. Хворий звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,6 С, припухлість мяких тканин, біль в 47 зубі, який посилюється при торканні зубом-антагоністом. При огляді спостерігається згладженість перехідної складки альвеолярного паростка з вестибулярної сторони в ділянці зруйнованого 47 зуба. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий одонтогенний гнійний періостит

B Гострий серозний періодонтит

C Хронічний періодонтит в стадії загострення

D Гострий одонтогенний остеомієліт

E Пародонтальний абсцес

  1. Чоловік 54 років зявився через 5 днів після видалення 27 зуба. Скаржиться на біль та утруднене відкривання рота, t 38°С, загальний стан важкий, незначна асиметрія лиця за рахунок набряку скроневої ділянки в нижньому відділі. Контрактура III ступеню. З боку порожнини рота – набряк слизової оболонки по перехідній складці зліва в ділянці молярів верхньої щелепи. Пальпація за бугром верхньої щелепи різко болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Одонтогенна флегмона лівої підскроневої ділянки

B Флегмона лівої під нижньощелепної ділянки

C Флегмона лівої скроневої ділянки

D Гострий гнійний періостит верхньої щелепи зліва

E Флегмона лівої білявушно-жувальної ділянки

  1. Хворий скаржиться на рухливість 26, 27, 28 зубів, періодичний біль, відчуття важкості у відповідній половині верхньої щелепи, геморрагічні виділення з лівої половини носа. Хворіє 4 місяці. Протягом останнього місяця біль збільшився, зявилася загальна слабкість. В порожнині рота рухливість 26, 27, 28 зубів 2 ступеню. При пальпації бугра верхньої щелепи явище відсутності кісткової стінки. На рентгенограмі гомогенне затемнення гайморової пазухи, з відсутністю чітких контурів кісткових структур у вигляді танучого цукру. Який найбільш вірогідний діагноз:

A Рак верхньої щелепи.

B Адамантiнома верхньої щелепи.

C Саркома верхньої щелепи.

D Хронічний одонтогенний гайморит.

E Остеобластома верхньої щелепи.

  1. Пацієнт 49 років звернувся зі скаргами на кровоточивість і болісність ясен, неприємний запах з рота, рухомість зубів. Обєктивно: ясна набряклі, гіперемовані, кровоточивість ІІ-ІІІ ступеню, інтенсивність гноєвиділення ІІ ступеню, багато зубного нальоту, над- і підясенних зубних відкладень. Глибина ПЗЯК 6-7 мм. Рухомість 16, 12, 11, 21, 22, 26, 27, 44, 46 – І ступеню; 25, 37, 36, 32, 31, 41, 42, 45, 47 – ІІ ступеню. Діагноз: пародонтит генералізований ІІІ ступеню важкості, загострене протікання. Який вид хірургічного лікування показаний даному пацієнту?

A Клаптева операція

B Гінгівотомія

C Гінгівектомія

D Закритий кюретаж

E Відкритий кюретаж

  1. Хворий К., 32 роки, госпіталізований зі скаргами на збільшення температури тіла, порушення сну, зниження працездатності, відчуттям важкості у лівій половині обличчя, гноєтечу з лівої половини носу після видалення 27 зубу. Ураження яких стінок буде найбільш вірогідно виявлено при ревізії верхньощелепного синусу?

A Нижня, передня та зовнішня

B Медіальна, передня та верхня

C Задня, нижня та верхня

D Нижня, передня та медіальна

E Зовнішня, передня та верхня

  1. У хворої 65-ти років з’явилися припухлість та біль у скроневій ділянці, який посилюється при жуванні, обмежене відкривання роту. Об’єктивно: температура тіла 38,3 С, шкіра звичайного кольору. В лівій скроневій ділянці пальпаторно виявляється болісний щільний інфільтрат без чітких меж, має вигляд "пісочного годинника". Відкривання роту обмежене до 3,0 см. Лунка видаленого зубу заповнена згустком сірого кольору. Який діагноз найбільш вірогідний?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]