Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Baza

.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

A Деформуючий артроз ВНЩС

B Перелом суглобного відростка нижньої щелепи

C Артрит ВНЩС

D Лівосторонній отит

E Склерозуючий артоз ВНЩС

  1. У хворого 65 років на шкірі підборіддя конусоподібне новоутворення твердої, рогоподібної консистенції. ширина основи 0,7 см. Щільно з’єднане з шкірою, безболісне, сірого кольору з чіткими границями. Новоутворення росте повільно протягом 4 років. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Шкіряний ріг

B Базаліома

C Кератопапілома

D Фіброма

E Бородавка

  1. У хворої під час видалення зубу виник головний біль, тремор, серцебиття, нудота, зявились "мушки", темні плями перед очима. Артеріальний тиск 190/125 мм рт. ст. В анамнезі гіпертонічна хвороба протягом 5 років. Діагноз?

A Гіпертонічний криз

B Анафілактичний шок

C Непритомність

D Колапс

E Набряк Квінке

  1. На червоній каймі нижньої губи ерозія круглої форми, локалізується збоку, ближче до центру. Поверхня гладенька, яскраво-червона, покрита ближче до країв тонкими кірочками. Ущільнення в основі ерозії відсутнє. Осередок ураження існує тривалий час, інколи епiтелiзується, а потім з'являється на тому самому мiсцi. Попередній діагноз:

A абразивний преканцерозний хейліт Манганотті

B ерозивна форма червоного вовчака

C сифiлiс

D ерозивно-виразкова форма червоного плескатого лишаю

E герпетична ерозія

  1. Дитині 4 дні, народилася при нормальних пологах, смокче, але рано відкидає груди при годуванні, неспокійна. Об’єктивно: низьке прикріплення вуздечки язику. Тактика лікування.

A Френулотомія негайно та продовжувати грудне годування

B Перевести дитину на штучне годування

C Перевести дитину тимчасово на зондове годування

D Провести операцію френулопластика

E Провести операцію френулопластика та перевести на штучне годування

  1. У хворого 19-ти років, об’єктивно: рот відкритий, при спробі його закрити виникає гострий біль, підборіддя зміщене вперед та вниз, ковтання та мова ускладнені. У підвиличних ділянках з обох сторін чітко контуруються суглобові голівки. Ваш діагноз.

A Гострий двобічний передній вивих суглобу

B Гострий однобічний передній вивих суглобу

C Гострий задній вивих суглобу

D Застарілий звичний вивих суглобу

E Больова дисфункція скронево-нижньощелепних суглобів.

  1. Хворий 23-х років звернувся після травми обличчя зі скаргами на біль, утруднене відкривання рота. Щелепи зведені, у контакті різцями. Рот відкрити не можливо. Донизу від зовнішнього слухового проходу пальпується тверде округле утворення, що визначається праворуч і ліворуч. Який остаточний діагноз?

A Задній вивих нижньої щелепи

B Передній вивих нижньої щелепи

C Двосторонній перелом нижньої щелепи

D Больова контрактура нижньої щелепи

E Тризм

  1. Хвора 39-ти років звернулась зі скаргами на асиметрію обличчя, підвищену до 38°С температуру тіла. 7 днів тому, після переохолодження, помітила округле утворення в лівій піднижньощелепній області, що повільно збільшувалося в розмірах. Припухлість різко збільшилася після прогрівання. Об'єктивно: у лівій піднижньощелепній області щільний болісний інфільтрат без чітких меж, шкіра над ним гіперемована, флюктуює. Встановлено діагноз – аденофлегмона. Визначите першочергову тактику лікування даної хворої?

A Розкриття інфільтрату

B Загальне медикаментозне лікування

C Фізіотерапевтичне лікування

D Компреси, що розсмоктують

E Динамічне спостереження

  1. Хвора 67-ми років звернулась зі скаргами на гострий нападоподібний біль в лівій половині обличчя, що виникає при їжі, розмові. Хвора страждає на гіпертонічну хворобу. Біль локалізується в підочній, щічній області, верхній щелепі ліворуч, триває по 20-30 с. Під час нападів шкіра в перерахованих областях червоніє, з'являється сльозотеча. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Невралгія 2-ї гілки трійчастого нерва

B Неврит нижньолуночкового нерва

C Невралгія 3-ї гілки трійчастого нерва

D Неврит лицьового нерва

E Ганглионіт війчастого вузла

  1. Хворий 48-ми років звернувся зі скаргами на появу на губі безболісного утворення, що поступово збільшується в розмірі. Об’єктивно: на червоній каймі нижньої губи – щільний вузлик сірувато-червоного кольору розміром 0,8х1,3 см з воронкоподібним поглибленням у центрі, заповнений роговими масами, що легко видаляються. При пальпації вузлик щільний, рухливий, безболісний. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Кератоакантома

B Рак нижньої губи

C Обмежений передраковий гіперкератоз

D Бородавчастий передрак

E Папілома з гіперкератозом

  1. Хвора 39-ти років звернулася зі скаргами на біль в нижній губі. Об’єктивно: в середній частині нижньої губи спостерігається одиночна лінійна тріщина, яка поширюється на слизову оболонку та червону облямівку губи. Дефект покритий кров’янистою кіркою і оточений гіпермованою червоною каймою. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Хронічна тріщина губи

B Гландулярний хейліт

C Актинічний хейліт

D Метеорологічний хейліт

E Ексфоліативний хейліт

  1. Хворий 68-ми років звернувся із скаргами на прогресуючу асиметрію обличчя, перші прояви якої з'явилися близько 3-х тижнів тому назад. Останніми днями відчуває біль в привушно-жувальній ділянці з лівого боку. Під час огляду: параліч мімічної мускулатури з лівого боку по периферичному типу. Шкіра в лівій привушній ділянці синюшна, втягнута, нерухома. Пальпаторно: болісна інфільтрація тканин залози без чіткої межі, розміром до 4-5см, пальпуються два збільшених до 2 см верхніх шийних лімфовузли ліворуч. Контрактура жувальних м'язів. Який метод діагностики є головним в даному випадку?

A Пункційна біопсія

B Рентгенологічний метод.

C Комісійний огляд хворого.

D Ангіографія.

E Ультразвукове дослідження.

  1. Хвора 60-ти років, звернулась із скаргами на біль під час ковтання, що виник біля 3 тижнів тому і поступово посилюється. Під час огляду на боковій поверхні язика ліворуч виявлена виразка з переходом на слизову оболонку дня порожнини рота, до 2 см діаметром, болісна при пальпації, з кровоточивим дном, спостерігається обмеження рухливості язика. Оточуючі тканини інфільтровані. Попередній діагноз: рак язика. Який метод дослідження потрібен для остаточного діагнозу?

A Морфологічне дослідження біоптату.

B Стоматоскопія.

C Ангіографія.

D Рентгенологічне дослідження.

E Бактеріологічне дослідження.

  1. Хворий скаржиться на новоутворення в правій піднижньощелепній ділянці, яке виникло після ангіни три тижні тому. t – 37,3 С. В правій піднижньощелепній ділянці при пальпації визначається новоутворення округлої форми, слабо болісне, щільне, еластичної консистенції з рівними контурами, не спаяне з шкірою. З вивідної протоки піднижньощелепної слинної залози видаляється прозора слина. Під'язиковий валик не змінений. Поставте діагноз.

A Хронічний лімфаденіт

B Хронічний сіалоаденіт

C Слинокам'яна хвороба.

D Атерома.

E Змішана пухлина слинної залози.

  1. Хворій 34-х років тиждень тому проведено атипове видалення 38 зуба. Скарги на періодичні болі в ділянці нижньої щелепи, які іррадіюють у вухо, підборіддя, нижню губу, піднижньощелепну ділянку зліва. Біль посилюється в нічний час. Шви зняті, лунка загоюється, ознак місцевого запалення не відмічається. Набряку немає, відкривання рота незначно утруднене. Поставте попередній діагноз.

A Неврит нижньощелепного нерва.

B Альвеоліт лунки 38 зуба.

C Посттравматичний артрит СНЩС.

D Невралгія 3 гілки трійчастого нерва.

E Постекстракційні луночкові болі.

  1. Хворому 39-ти років з вогнепальним скалковим переломом верхньої щелепи планується проведення відстрокованої реконструктивної операції накісткового остеосинтезу з одночасною пластикою мяких тканин. Який вид знеболювання необхідно використати в даному випадку?

A Інтубаційний наркоз.

B Інфільтраційна анестезія.

C Провідникова анестезія.

D Потенційована місцева анестезія.

E Гіпноз.

  1. Хворий 46-ти років на виробництві попав під струм розпеченої пари. Шкіра правої половини лиця різко гіперемована, болісна, відмічається наявність пухирів діаметром 0,5 - 2 см з прозорим вмістом. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Термічний опік 2 ступеню.

B Термічний опік 1 ступеню.

C Термічний опік 3-А ступеню.

D Термічний опік 3-Б ступеню.

E Атипова алергічна реакція.

  1. Хвора 56-ти років предявляє скарги на періодичні тупі болі в скроневій ділянці зліва, відчуття "хрусту" в суглобі, туго рухомість щелепи зранку. Вважає себе хворою 5-6 років. На томограмі визначається сплощення суглобової головки, звуження суглобової щілини. Відмічається часткова вторинна адентія з деформацією зубних рядів. Попередній діагноз?

A Деформуючий артроз СНЩС 1 стадії.

B Хронічний артрит СНЩС.

C Синовіїт СНЩС.

D Синдром больової дисфункції СНЩС.

E Первинний склерозуючий остеоартроз.

  1. У дитини 10 років асиметрія лиця, різкий біль в ділянці нижньої щелепи зліва, підвищення температури тіла до 39 С. Об-но: лице асиметричне за рахунок масивного набряку мяких тканин в ділянці нижньої щелепи зліва. Шкіра над інфільтратом гіперемована, не береться в складку. Відкривання рота обмежене, болісне. Коронка 75 зруйнована на 2/3, 75 зуб рухливий 2 ступеню. Перкусія 36 болісна, 75 - безболісна. Спостерігається набряк та флюктуація мяких тканин з язичного та щічного боків в ділянці вказаних зубів. Вірогідний діагноз?

A Гострий одонтогенний остеомієліт.

B Хронічний одонтогенний остеомієліт.

C Гострий гнійний періостит.

D Гострий серозний періостит.

E Аденофлегмона.

  1. У дівчинки 10-ти років кровоточивість протягом 3-х годин з лунки видаленого 53 зуба з приводу фізіологічної зміни. В анамнезі тривалі кровотечі після видалення молочних зубів та часті кровотечні з носа. Об-но: слизова оболонка порожнини рота бліда, є дрібні крововиливи. Лунка видаленого 53 зуба заповнена масивним вибухаючим згустком, з під якого виділяється кров. На шкірі передпліч петехії. Консультація якого спеціалісту необхідна в першу чергу?

A Гематолога.

B Невропатолога.

C Ендокринолога.

D Інфекціоніста.

E Гастроентеролога.

  1. Хвора 57-ми років скаржиться на тупий, ниючий біль у СНЩС з двох сторін протягом 3 років, який посилюється після їжі та переохолодження. Відзначається обмежене відкривання рота до 1,5 см. та зниження слуху. На рентгенограмі відзначається склероз кортикальної пластинки та деформація суглобової головки. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Артроз СНЩС

B Перелом суглобового відростка нижньої щелепи

C Хронічний артрит СНЩС

D Двосторонній отит

E Больова дисфункція СНЩС

  1. У хворої 12-ти років помірна асиметрія обличчя за рахунок веретеновидного стовщення тіла нижньої щелепи. Шкіра звичайного кольору, лімфовузли не збільшені. На рентгенограмі відмічається, округлої форми гомогенне розрідження кістки. Патологічне вогнище обрамляє витончена кістка, в центрі петрифікати. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Фіброма щелепи

B Хронічний остеомієліт щелепи

C Остеоід-остеома

D Кіста щелепи

E Рак щелепи

  1. Хлопчику 10 років показано видалення 55 зуба з приводу гострого одонтогенного періоститу. 3 анамнезу відомо, що дитина хворіє на гемофілію. Які дії хірурга-стоматолога?

A Видалення зуба в умовах стаціонару.

B Введення дом'язево розчину вікасолу.

C Видалення зуба в умовах поліклініки.

D Введення 0.1\% р-ну амінокапронової кислоти.

E Консультація гематолога.

  1. На стоматологічному прийомі в пацієнта 39-ти років виник сухий кашель, який супроводжується приступом задишки, ціанозом шкірних покривів. Дихання шумне, свистяче, тахікардія, хрипи в легенях. Який діагноз у даного хворого?

A Бронхіальна астма

B Анафілактичний шок

C Набряк Квінке

D Асфіксія

E Емфізема легень

  1. До лікаря-стоматолога звернулась пацієнтка віком 32 років зі скаргами на появу "виразок" на слизовій оболонці порожнини рота. Під час огляду виявлено, що на червоній каймі губ пухирці і кірки, у кутиках рота глибокі тріщини, вкриті білим нальотом. Пацієнтка хворіє впродовж двох місяців. Впродовж вказаного періоду у пацієнтки у пацієнтки зменшилась вага на 11 кг, пацієнтка перенесла пневмонію. Визначте первинний діагноз.

A СНІД

B Багатоформна ексудативна еритема

C Хронічний кандидозний стоматит

D Герпетичний стоматит

E Рецидивуючий герпес порожнини рота, ангулярний мікотичний хейліт

  1. Зміни, які найчастіше з'являються на слизовій оболонці порожнини рота у хворих на СНІД до появи основних клінічних симптомів:

A лейкоплакія

B червоний плаский лишай

C хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

D папіломатоз

E гінгівіт

  1. У хворого в результаті приступу епілепсії відбувся подвійний перелом нижньої щелепи в ділянці підборіддя та правого суглобового паростку з підвивихом суглобової головки. Який метод лікування показаний даному хворому?

A Остеосинтез

B Міжщелепне звязування за Айві

C Пращеподібна повязка

D Шинування за Тігерштедтом з накладанням накусочної пластинки

E Шинування шинами Васильєва

  1. У хворого 27-ми років при стоматологічному огляді виявлене утворення на внутрішній поверхні нижньої губи: овальної форми, підвищене над рівнем слизової оболонки, безболісне з білісуватою "сальною" поверхнею. Яка тактика по відношенню до даного хворого.

A Спрямувати на обстеження в шкірно-венерологічний диспансер.

B Спрямувати на обстеження в туберкульозний диспансер.

C Спрямувати на обстеження в інфекційну лікарню.

D Взяти біопсію для гістологічного дослідження.

E Спрямувати на загальний аналіз крові та рентгенографію.

  1. На прийом до лікаря-стоматолога звернувся різко блідий пацієнт, у нього субфебрильна температура, висипка на слизовій оболонці порожнини рота. Відомо, що пацієнт приймає азідотимідид. Яке з перелічених захворювань можна запідозрити у пацієнта?

A СНІД

B вірусний гепатит

C вітряна віспа

D грип

E лишай, що оперізує

  1. Хворий А., 30 р., звернувся зі скаргами на наявність виразки на язиці. Об’єктивно: на спинці язика виразка блюдцеподібної форми до 6 мм в діаметрі. При пальпації безболісна з хрящоподібним інфільтратом в основі. Дно виразки мясо-червоного кольору з "сальним" нальотом. Лімфатичні вузли щільно-еластичної консистенції, безболісні, рухомі. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Сифілітична виразка

B Трофічна виразка

C Туберальна виразка

D Ракова виразка

E Декубітальна виразка

  1. Скільки посад лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів установлюються сумарно на 10 000 дорослого населення міста, де мешкає понад 25тис. осіб, згідно штатних нормативів медичного персоналу за Наказом МОЗ України № 33 від 23.02.2000.

A 4 посади лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів

B 6 посад лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів

C 7 посад лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів

D 9 посад лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів

E 8 посад лікарів-стоматологів і лікарів стоматологів-хірургів

  1. У хворої 65 років, з повною відсутністю молярів та премолярів на верхній та нижній щелепі розвинувся біль та туго рухливість в СНЩС, незначне зниження слуху. Хвора страждає на поліартрит. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу для постановки діагнозу?

A Рентгенографію СНЩС

B Рентгенографію нижньої щелепи в прямій проекції

C Рентгенографію черепа в прямій аксіальній проекції

D Рентгенографію придаткових пазух носа

E Сіалографія

  1. При забрудненні ділянок тіла через одежу ВІЛ-інфікованим матеріалом необхідно:

A зняти одежу, замочити в дез. розчині та протерти ділянку 70% спиртом, промити водою милом, протерти знову спиртом

B промити ділянку водою з милом

C промити 70% спиртом

D зняти одежу та замочити в дез. розчині

E В + С

  1. Під час обробки рани у ВІЛ-інфікованого хворого хірург уколов палець голкою. Після реєстрації аварії (зі згоди потерпілого) вперше кров беруть на тестування:

A після операції, але не пізніше 5-ти днів

B відразу ж після операції

C через 3-6 місяців

D не пізніше 3-х днів

E відразу ж після операції та через 3-6 місяців

  1. На прийом до стоматолога звернувся хворий Ш., 23 років, після видалення 37 зуба. Скаржиться на пульсуючий біль, іррадіюючий у вухо, неприємний запах із рота, підвищену температуру тіла. Слизова оболонка ясен в області лунки видаленого зуба набрякла, гіперемована. Лунка переповнена вмістом сірого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Альвеоліт лунки 37 зуба

B Остеомієліт нижньої щелепи

C Неврит луночкового нерва

D Незакінчене видалення 37 зуба

E Гострий пульпіт 36 чи 38 зубів.

  1. Хворий Е., 35 років звернувся за допомогою через 3 доби після видалення 37 зуба, зі скаргами на погіршення загального стану. Об'єктивно: хворий блідий, температура 38,1°С. Нижня щелепа ліворуч муфтоподібно потовщена, м'які тканини навколо набряклі, відкривання рота утруднено. Перехідна складка на рівні 48, 47, 45 зубів набрякла, слизова оболонка гіперемована, з лунки 47 зуба виділяється гній, перкусія 48, 46, 45 болісна. В області нижньої губи – парестезія. Який діагноз?

A Гострий остеомієліт нижньої щелепи

B Гострий періодонтит 47 зуба

C Флегмона піднижньощелепної області

D Нагноєння радикулярної кісти нижньої щелепи

E Гострий періостит нижньої щелепи

  1. Хворому Н., 68 років, з невралгією трійчастого нерву у процесі лікування необхідно виконати блокаду II гілки трійчатого нерву. До якої анатомічної області Ви підведете голку для виконання даного знеболення?

A Круглий отвір

B Нижня очна щілина

C Верхня очна щілина

D Овальний отвір

E Остистий отвір

  1. Хворому П., 45 років, перед видаленням кореня 13 зуба з приводу хронічного періодонтиту зроблена інфраорбітальна анестезія. Після виконання анестезії з'явилися явища ішемії шкіри підочної області. Що на Ваш погляд послужило причиною ішемії?

A Спазмуюча дія анестезуючого розчину на судини

B Травмування ін'єкційною голкою судин

C Травмування ін'єкційною голкою підочного нерва

D Травмування ін'єкційною голкою очного яблука

E Попадання анестезуючого розчину в орбіту

  1. При проведенні інфраорбітальної анестезії у хворого П., 28 років, з'явилася швидко наростаюча асиметрія обличчя за рахунок інфільтрації м'яких тканин лівої підочної ділянки. Розвинулася післяінєкційна гематома. Яка Ваша першочергова тактика?

A Придавити пальцем протягом 3-5 хвилин

B Розкриття гематоми

C Перев'язка судини з якої йде кров

D Перев'язка зовнішньої сонної артерії

E Фізіотерапевтичне лікування

  1. До стоматолога звернувся хворий Л., 46 років, з скаргами на ниючий біль в ділянці верхньої щелепи зліва з іррадіацією у вухо, нижню щелепу. Біль з'явився після видалення 27 зуба 2 дні тому. Лунка видаленого зуба з ознаками запалення. Який діагноз Ви поставите даному хворому?

A Альвеоліт

B Невралгія

C Неврит

D Травматичний парез

E Парестезія

  1. Хворий 24-х років звернувся до стоматолога з приводу планової санації порожнини рота. При огляді виявлений зруйнований 48 зуб. Через 5 хвилин після проведення мандибулярної анестезії перед видаленням зуба у хворого стався парез лицьового нерву. Якою була помилка, що привела до даного ускладнення?

A Більш глибоке просування ін'єкційної голки

B Неправильне витягання голки

C Відлам кінчика голки в м'яких тканинах

D Не виведена попереду ін'єкційної голки анестезуюча речовина

E Неправильне визначення кісткових орієнтирів

  1. Хвора З., 24 років, звернулася на прийом до лікаря-стоматолога з метою видалення 26 зуба, який раніше лікувався ендодонтично. Під час видалення стався відлам коронкової частини зуба. При подальших маніпуляціях з використанням штикоподібних щипців видалити залишки зуба не вдалося. Яка Ваша подальша тактика?

A Роз'єднати корені за допомогою бормашини

B Направити хворого до стаціонару

C Використати елеватор Леклюза

D Закінчити видалення зуба в наступне відвідування

E Використати кутовий елеватор

  1. Під місцевою анестезією при операції видалення 26 зуба з приводу хронічного періодонтиту стоматолог використав у соматично здорового пацієнта З., 30 років, ультракаін ДС. Після видалення зуба протягом 3 хвилин лунка зуба не заповнюється кров'ю. Яка Ваша першочергова тактика?

A Поскоблити лунку зуба гладилкою

B Затампонувати лунку зубу турундою з антисептиками

C Голову хворого пригнути до колін

D Ушити лунку зубу

E Промити лунку зуба під тиском

  1. Після атипового видалення зуба на нижній щелепі праворуч, на 3 день у хворого М., 25 років з'явився гострий біль в області лунки видаленого зуба, іррадіюючий у вухо і скроню. Температура тіла 37,2°С. Регіонарні лімфовузли в правій піднижньощелепній області збільшені, болісні. Лунка видаленого 46 зуба частково заповнена некротичним згустком. З рота неприємний запах. Який діагноз?

A Альвеоліт лунки

B Абсцес підщелепного трикутника

C Періостит альвеолярного паростка

D Лімфаденіт підщелепного трикутника

E Остеомієліт лунки

  1. До стоматолога доставлена хвора Д., 45 років, зі скаргами на луночкову кровотечу після видалення зуба. Зуб видалений 6 годин тому. Хворіє гіпертонічною хворобою біля 9 років. АД 180/90 мм рт.ст. При огляді: в лунці 36 - великий кров'янистий згусток, з під якого сочиться кров. Після видалення згустку і висушування лунки встановлено, що кровотеча йде з глибини лунки. Яка Ваша першочергова тактика в цьому випадку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]