Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Baza

.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

A Хронічний сіалолітіаз

B Абсцес щелепно-язикового жолобка

C Хронічний лімфаденіт правої піднижньощелепної області

D Гострий остеомієліт нижньої щелепи

E Хронічний періостит нижньої щелепи

  1. Хворий 48-ми років, що страждає на гіпертонічну хворобу, звернувся для видалення 46 зуба, який болів більш ніж добу. Після проведення анестезії, хворий відмітив, що біль у зубі зник але занепокоївся, став скаржитись на різкий головний біль; обличчя почервоніло, з'явилася нудота, відчуття нестачі повітря, задишка. Шкірні покриви вкрилися потом, тахікардія до 100/хв., АТ- 180/100 мм рт.ст. Констатовано розвиток гіпертонічної кризи. Які заходи необхідно провести?

A Придати горизонтальне положення, ввести внутрішньовенно гіпотензивні та седативні засоби

B Ввести внутрішньом'язово заспокійливі засоби

C Викликати бригаду швидкої допомоги

D Придати хворому горизонтального положення, дати вдихнути розчин аміаку

E Припинити всі втручання та контролювати артеріальний тиск та пульс

  1. Хворий 45 років, звернувся з приводу загострення хронічного періодонтиту 36 зуба. Хворому було запропоновано видалення 36 зуба. Залучившись згодою хворого лікар почав готуватися до проведення місцевого знеболення. В цей час хворий поскаржився на гострий біль за грудиною, який віддавав під ліву лопатку, в шию та плече. Пацієнт мав зляканий вигляд, був блідий. Пульс 80 уд. за хвилину, АТ- 140/90 мм рт.ст. Зі слів хворого такі напади вже бували при нервовому перенавантаженні. Який діагноз слід встановити?

A Напад стенокардії

B Гіпертонічний криз

C Гострий інфаркт міокарду

D Істеричний напад

E Епілептичний напад

  1. Хвора 58 років, що 2 роки тому перенесла інфаркт міокарду з утворенням аневризми аорти, звернулася до поліклініки для видалення кореня зубу. Через 15 хв. Після проведеної операції з використанням місцевого знеболення хвора поскаржилась на погіршення самопочуття, запаморочення в очах, важкість дихання. При огляді виразна блідість шкірних покровів до мармурового кольору, холодний липкий піт, дихання часте поверхневе, пульс частий, слабкий, АТ 90/60 мм.рт.ст., свідомість збережено, але хвора вкрай апатична, периферичні вени не проглядаються та не пальпуються. Який слід передбачити діагноз?

A Колапс

B Непритомність

C Гострий інфаркт

D Кома

E Гостре отруєння

  1. У дитини 12 років, через 30 хвилин після проведення операції френулопластики з використанням місцевого анестетика Ультракаїн DS 4 % - 1,7 мл розвинувся гострий набряк гортані. Якою буде ваша тактика лікування?

A Провести конікотомію та ввести внутрішньовенно кортикостероїди, спазмолітики та сечогінні препарати

B Провести трахеотомію та проводити відсмоктування слизу

C Внутрішньовенно вводити рідину та стероїдні препарати

D Ввести підслизово під язик розчин дексаметазону

E Провести інтубацію трахеї

  1. Хвора 45 років, за годину після субперіостального введення антибіотику відчула, що в неї почали запухати повіки, губи, язик та все обличчя. При огляді: відмічається припухлість всього обличчя, підщелепних та підпідборідних трикутників, тканини еластичної консистенції, обличчя здається одутлуватим, маскоподібним. Вічні щілини різко звужені, губи вибухають вперед. Колір шкіри над припухлістю звичайний, але має скляноподібний вигляд, при надавлюванні не залишається ямка. Який діагноз ви можете поставити?

A Набряк Квінке

B Бешиха обличчя

C Кропивниця

D Флебіт вен обличчя

E Опік обличчя

  1. Хворого 37 років доставили з вулиці, де він перебував біля трьох годин при температурі повітря - 27 С та сильному вітрі. При огляді: обличчя хворого різко бліде. В ділянці кінчика носу, найбільш випуклих частин щік та підборіддя шкіра сіруватого кольору. Свідомість хворого не порушена, але він дещо загальмований, скаржиться на втрату чутливості шкіри в ділянці кінчика носа, щік та підборіддя. Який діагноз можна встановити хворому?

A Обмороження шкіри обличчя І – ІІ ступеня

B Опік шкіри обличчя

C Харчове отруєння

D Алергічний стан

E Втрата свідомості

  1. Хворий 56 років, після операції видалення зуба підвівся з крісла, зробив два кроки вперед та впав. При огляді: хворий непритомний, тонічні судоми, які переходять в клонічні. Обличчя бліде, м’язові гримаси на обличчі, піна з роту. Зіниці розширені, на світло не реагують, судоми продовжуються до 2-3 хвилин, після чого зникають, а у хворого наступає акт самовільного сечовипускання. Свідомість повернулась, але хворий не реагує на подразнення (сопор), а далі засинає. Встановіть вірний діагноз.

A Великий епілептичний напад

B Напад істерії

C Церебральний інсульт

D Гіперглікемічна кома

E Втрата свідомості

  1. Хворий 34-х років після проведення туберальної анестезії розчином Sol. Lidokaini 2 % - 2,0 мл через 5 хвилин став збуджений, поскаржився на головний біль, нудоту, запаморочення, оніміння губ та язика, відчуття здавлення у грудній клітині. При огляді хворого: різка блідість шкіряних покровів та губ, гіпотонія м’язів, похолодіння кінцівок, пульс слабкий, частий, АТ – 80/40мм рт.ст, що продовжує знижуватись. Дихання поверхневе, причащене. Який діагноз можна встановити хворому?

A Анафілактичний шок

B Колапс

C Втрата свідомості

D Гостра дихальна нестача

E Мозковий інсульт

  1. Хвора Т., 19 років, зі скаргами на утруднене ковтання, обмежене відкривання рота, підвищення температури тіла. Обличчя асиметричне за рахунок набряку м'яких тканин підщелепної та позащелепної областей ліворуч. Шкіра в цих областях не змінена, в складку береться. Регіонарні лімфовузли збільшені, болісні, рухливі. Слизова в ретромолярній області та каптура над 38 зубом набрякла, гіперемована, болісна при пальпації. З-під каптура виділяється гній. Ваш діагноз.

A Гострий гнійний перікороніт

B Гострий перікороніт,виразкова форма

C Гострий гнійний періостит

D Хронічний рецидивуючий перікороніт

E Виразковий стоматит

  1. Під час прийому в клініці у хворого 19 років виявилася алергія на залишковий мономер на ортодонтичному апараті. При перших ознаках алерген (ортодонтичний апарат) був видалений з порожнини рота, але у хворого з’явилися ознаки анафілактичного шоку. Які медичні препарати потрібно ввести хворому для надання невідкладної медичної допомоги?

A Адреналін, кордіамін, преднізолон, димедрол.

B Дібазол, папаверин, рауседил, аміназин.

C Кофеїн, глюкоза, кордіамін, аскорбінову кислоту, атропіну сульфат.

D Нітрогліцерин, анальгін, но-шпа, димедрол, сібазон.

E Клофелін, діазоксид, вєрапоміл, фурасемід.

  1. На прийомі у лікаря-стоматолога хворий К., 29 р., скаржиться на біль в ділянці кута нижньої щелепи справа, загальну слабкість, підвищену температуру тіла до 38,8° С, утруднене відкривання рота. З анамнезу відомо, що 2 доби тому пацієнту проведена операція перікоронаротомія над 48 зубом під мандибулярною анестезією. Об’єктивно: обличчя асиметричне за рахунок незначного болісного інфільтрату в ділянці кута нижньої щелепи справа, контрактура ІІІ ступеню, біль при ковтанні. Підщелепні лімфовузли справа збільшені, болісні при пальпації. У ділянці розтину гіперемія слизової оболонки, яка переходить на крило-щелепову складку. Який діагноз у пацієнта?

A Флегмона крило-щелепового простору справа

B Паратонзилярний абсцес справа

C Флегмона біля глоткового простору справа

D Абсцес щелепно-язичного жолобка справа

E Гострий остеомієліт нижньої щелепи справа

  1. У пацієнта К., 28 р., на стоматологічному прийомі діагностовано хронічний одонтогенний гайморит. Яке лікування необхідно провести даному хворому?

A Видалення причинного зуба, гайморотомія

B Видалення причинного зуба, медикаментозне лікування

C Пункція гайморової порожнини, медикаментозне лікування

D Фізіотерапевтичне та медикаментозне лікування

E Гайморотомія, фізіотерапевтичне, медикаментозне лікування

  1. Хворому М., 23 р., з переламаною нижньою щелепою у ділянці премолярів зліва та по центральній лінії накладена двощелепна шина з зачіпними петлями та міжщелепною тягою. Яке втручання потрібно постраждалому при повторному відвідуванні?

A Корекція шини, антисептична обробка порожнини рота

B Зняття шини, антисептична обробка порожнини рота

C Призначення полоскання порожнини рота відваром трав

D Обробка ясен 3 % розчином перекису водню, йодом

E Обробка ясен і порожнини рота антибіотиками

  1. Пацієнт В., 38 років, скаржиться на неприємні відчуття при вживанні їжі, порушення цілісності слизової оболонки. Об’єктивно: 35 зуб зруйнований на 2/3, з гострими краями коронки. На слизовій оболонці відмічається ерозія. Який діагноз можливо поставити?

A Механічна травма

B Термічна травма

C Електрична травма

D Хімічна травма

E Ртутний стоматит

  1. Хвора 53-х років скаржиться на пухлину в правій білявушній ділянці. Пухлина виявлена півроку тому, за цей час збільшилася. В правій білявушній ділянці новоутворення розміром 1,5 х 2 см, щільне, горбисте, зі шкірою не спаяне, безболісне. З протоки білявушної слинної залози виділяється чиста слина. Якому захворюванню найбільш відповідає описана клінічна картина?

A Змішана пухлина білявушної слинної залози

B Хронічний лімфаденіт білявушно-жувальної ділянки

C Ретенційна кіста білявушної слинної залози

D Фіброма білявушно-жувальної ділянки

E Ліпома білявушно-жувальної ділянки

  1. Хвора 57 років, звернулася до лікарні за скаргами на наявність пухлини в лівій білявушній ділянці, яка помічена нею 3 роки тому. За останні півроку пухлина незначно збільшилася. При огляді в лівій білявушній ділянці визначається рухлива пухлина, безболісна, горбиста при пальпації. Шкіра над нею береться в складку, верхній її відділ має чіткі межі, нижній йде в товщу залози. Розміри пухлини 3 х 2,5 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Змішана пухлина

B Гемангіома залози

C Кіста залози

D Рак білявушної залози

E Хронічний паротит

  1. Після видалення 38 зуба, проведеного під мандибулярною анестезією, у хворого появилося обмеження відкривання рота, через три доби – біль при ковтанні. Обєктивно: лице симетричне. При огляді порожнини рота – вибухання крило-щелепної складки зліва, пальпація її болісна, лунка 38 без ознак запалення. Поставте діагноз:

A Постінєкційний абсцес крило-щелепного простору зліва.

B Абсцес щелепно-язичного жолобка зліва

C Флегмона біляглоткового простору зліва.

D Одонтогенна флегмона крило-щелепного простору зліва

E Паратонзиллярний абсцес

  1. Хворий 42 років знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом: фурункул носо-губної складки. Яке ускладнення частіше зустрічається при такій локалізації фурункула?

A Флебіт кутової вени лиця

B Карбункул

C Абсцес

D Флегмона

E Остеомієліт верхньої щелепи

  1. До клініки поступив хворий з переломом верхньої щелепи та підозрою на перелом основи черепа. Який обовяковий симптом буде свідчити про порушення цілісності кісток основи черепа?

A Лікворея з вух та носа

B Крововиливи в ділянці повік

C Порушення чутливості в місті розгалуження n.infraorbitalis

D Диплопія

E Кровотеча з носа та вух

  1. Хворому 28-ми років в поліклініці місяць тому був видалений 26 зуб з приводу хронічного періодонтиту. З анамнезу зясовано, що видалення було складним. В клініку хворий поступив з діагнозом: нориця гайморової пазухи, хронічний поліпозний гайморит справа. Яке лікування необхідно провести цьому хворому?

A Радикальна гайморотомія з пластичним закриттям нориці

B Гайморотомія з пластичним закриттям нориці

C Пластичне закриття нориці

D Протизапальна терапія

E Гайморотомія

  1. У пораненого з пошкодженням щелепно-лицевої ділянки в поєднанні із закритою черепно-мозковою травмою є вірогідність розвитку аспіраційної асфіксії. Які попереджувальні заходи необхідно вжити на полі бою?

A Очистка порожнини рота та транспортування хворого в положенні лежачи на животі

B Закріплення язика в передньому положенні

C Введення дихальної трубки (повітроводу)

D Накладання трахеостоми

E Трахеотомія

  1. Хворий 28 років поступив на стаціонарне лікування. При рентгенографічному дослідженні гайморової пазухи в горизонтальному положенні виявлено рівномірне зниження прозорості останньої з чіткими контурами синуса. При якому патологічному стані це можливе?

A При гострому гаймориті

B При хронічному поліпозному гаймориті

C При хронічному гіперпластичному гаймориті

D При раку слизової гайморової пазухи

E При проростанні кісти в гайморову пазуху

  1. До клініки звернувся хворий з припухлістю в білявушній ділянці справа та періодичними гнійними виділеннями з нориці. При обстеженні: обмежений інфільтрат діаметром 3 см, деревянистої щільності, шкіра над ним синюшного кольору, в епіцентрі інфільтрату – втягнутий крапковий рубець. Для якого захворювання характерна дана клінічна картина?

A Актиномікоз білявушно-жувальної ділянки

B Нориця білявушної слинної залози

C Хронічний сіалоаденіт

D Мігруюча підшкірна гранульома

E Хронічний остеомієліт гілки нижньої щелепи

  1. При розкритті флегмони піднижньощелепної ділянки доволі часто пошкоджується крайова гілка лицевого нерва з наступним паралічем мімічної мускулатури. Який найбільш оптимальний оперативний доступ для розкриття флегмони під нижньощелепної ділянки?

A Розріз в піднижньощелепному трикутнику, відступаючи на 2 см від краю нижньої щелепи

B Внутрішньоротовий по перехідній складці

C Внутрішньоротовий в підязиковій ділянці

D Розріз по краю нижньої щелепи

E Розріз по верхній шийній складці

  1. У хворого після видалення парадентальної кісти залишився обширний дефект кістки в ділянці кута нижньої щелепи. Для стимуляції остеогенезу післяопераційний дефект заповнили брефокісткою. Який вид трансплантації використаний

A Алотрансплантація

B Аутотрансплантація

C Ксенотрансплантація

D Експлантація

E Ізотрансплантація

  1. Хворий 28 років поступив в стаціонар. Для подальшого протезування в звязку з кінцевим дефектом нижньої щелепи, після видалення зуба, в лунку вживлений сапфіровий імплантат. Який вид трансплантації використаний у хворого?

A Експлантація

B Ізотрансплантація

C Аутотрансплантація

D Ксенотрансплантація

E Алотрансплантація

  1. Пацієнту перед видаленням 46 проведена торусальна анестезія. Через три хвилини після анестезії у хворого розвився парез мімічної мускулатури. В результаті чого розвилося дане ускладнення?

A Анастомозу щічного нерва з гілками лицевого нерва

B Анастомозу нижньолуночкового нерва з гілками лицевого нерва

C Мікроінсульту

D Травми гілок лицевого нерва

E Анастомозу язичного нерва з гілками лицевого нерва

  1. Для видалення 26 зуба лікар провів туберальну анестезію. Але анестезія виявилася неефективною, видалення болісне. Що треба зробити лікарю, щоб операція пройшла безболісно?

A Змінити анестетик

B Повторити анестезію

C Виключити малий піднебінний нерв

D Виключити різцевий нерв

E Виключити передні луночкові нерви

  1. Хвора 43 роки, явилася до хірурга-стоматолога з приводу хронічного періодонтиту 36, коронка зруйнована на 1/4. Який інструмент необхідно використати для видалення 36 зуба?

A Клювоподібні щипці для молярів, які не сходяться

B Клювоподібні щипці для молярів, які сходяться

C Прямий елеватор

D Елеватор Леклюза

E Щипці, зігнуті за площиною

  1. Хворому Н. 52 роки, необхідно поглибити присінок рота в ділянці відсутніх 44, 45, 46, 47, де відмічається значна атрофія альвеолярного паростка нижньої щелепи. Направлений до хірурга стоматолога для покращення умов фіксації знімного протезу. Який метод пластики найбільш доцільний в даному випадку?

A Вестибулопластика

B Вільна пересадка шкіри

C Пластика клаптем на ніжці

D Зустрічні трикутні клапті за Лімбергом

E Філатовський стебель

  1. Хворий поступив в клініку з діагнозом: половинний дефект нижньої щелепи зліва, після комбінованого лікування злоякісного новоутворення. Крім кісткового дефекту у нього відмічається рубцева деформація мяких тканин під нижньощелепної ділянки. Який найбільш раціональний трансплантат показаний у даного хворого?

A Васкуляризований аутотрансплантат

B Біоімплантат

C Ліофілізований ізотрансплантат

D Консервований алотрансплантат

E Аваскуляризований аутотрансплантат

  1. Хворий 19 років поступив зі скаргами на біль та припухлість в ділянці правої щоки та кута рота. Напередодні хворий був лічений з приводу важкої форми дизентерії. Вважає себе хворим три дні. При огляді – асиметрія лиця за рахунок набряку мяких тканин правої щоки. В центрі набряклої щоки – плями темно-синього кольору, шкіра навколо має блідо-восковий вид з перламутровим відтінком, гіперемії немає. На слизовій щоки – плями темно-синього кольору та ознаки виразково-гангренозного стоматиту. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Нома

B Карбункул

C Актиномікоз

D Сибірка

E Бешиха

  1. Хворий 56-ти років скаржиться на припухлість в білявушно-жувальній ділянці справа, солонуватий присмак слини. Обєктивно: щільно-еластична припухлість в ділянці білявушної слинної залози справа, місцями в ділянці припухлості – наявність безболісних ущільнень. Відкривання рота вільне, слизова щік блідо-рожевого кольору, волога. З устя правої білявушної протоки виділяється слина з домішкою слизу та гною. Який можна поставити діагноз?

A Паренхіматозний сіалоаденіт

B Хвороба Мікуліча

C Синдром Гужеро - Шегрена

D Гострий паротит

E Епідемічний паротит

  1. Жінка 37 років скаржиться на наявність пухлини на нижній губі, яка зявилася 2 тижні тому, збільшується в розмірі, заважає під час прийому їжі. Обєктивно: в товщі нижньої губи зліва – обмежене, округлої форми, еластичне пухлиноподібне утворення, рухливе, безболісне. Слизова губи над ним стоншена, при пальпації визначається флюктуація. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Поставте діагноз:

A Ретенційна кіста

B Абсцес

C Папілома

D Фіброма

E Ліпома

  1. Жінка 25 років скаржиться на наявність пухлини на верхній губі, яка появилася 6-8 місяців назад та поступово збільшується, безболісна. Обєктивно: в ділянці шкірної частини губи, ближче до носо-губної складки, відмічається пухлиноподібне утворення овальної форми, мяко-еластичної консистенції, безболісне, розміром 1,0 х 1,5 см, в центрі спаяне зі шкірою. Колір шкіри над ним не змінений, відкривання рота вільне. Поставте діагноз:

A Атерома

B Фіброма

C Дермоїдна кіста

D Хронічний лімфаденіт

E Ліпома

  1. В клініку щелепно-лицевої хірургії доставлений постраждалий 20 років з діагнозом: перелом кісток носа зі зміщенням відламків, западання спинки носа. Яким інструментом необхідно провести репозицію уламків?

A Елеватором Волкова

B Крючком Лімберга

C Прямим елеватором

D Боковим елеватором

E Елеватором Карапетяна

  1. Жінка 35років, на другий день після видалення зуба звернулася до хірурга-стоматолога зі скаргами на біль в білявушно-жувальній ділянці справа, відчуття, що зуби не змикаються на цій стороні. Під час огляду: підборіддя зміщене вліво, рот напіввідкритий, прикус порушений, обмеження бокових рухів нижньої щелепи. Попереду від козелка правого вуха – западання мяких тканин. Який попередній діагноз?

A Правосторонній передній вивих нижньої щелепи

B Гострий артрит правого СНЩС

C Двосторонній вивих нижньої щелепи

D Перелом тіла нижньої щелепи справа

E Правосторонній задній вивих нижньої щелепи

  1. Постраждалий доставлений в лікарню у важкому стані. При опитуванні супроводжуючих встановлено, що час тому він отримав травму щелепно-лицевої ділянки балкою, яка впала з висоти. Втрата свідомості супроводжувалася блюванням, відмічалась також кровотеча з носа та порожнини рота. Під час огляду встановлено: припухлість мяких тканин середньої третини обличчя, "симптом окулярів" з обох сторін, порушення прикусу, рухливість та опущення верхньої щелепи. Проведена проба з носовою хустинкою, яка після висихання залишилася мякою. Чим ще супроводжувався перелом верхньої щелепи у цього хворого?

A Переломом кісток основи черепа

B Переломом тільки верхньої щелепи

C Переломом кісток носа

D Переломом орбіт

E Переломом кісток решітчастого лабіринту

  1. Хворий 43-х років знаходиться на обстеженні в щелепно-лицевому відділенні з попереднім діагнозом: туберкульозний остеомієліт верхньої щелепи. Тканини з вогнища ураження відіслані на мікроскопічне дослідження. Які клітини будуть виявлені, якщо припустимий діагноз правильний?

A Гігантські клітини Пірогова-Лангханса

B Зірчастий епітелій

C Ксантомні клітини

D Крупні онкоцитоподібні клітини

E Тучні клітини

  1. У хворого 44-х років, який поступив на лікування в щелепно-лицевий стаціонар, діагностована радикулярна кіста нижньої щелепи в ділянці 35, 36, 37 зубів. 36 був видалений рік тому. 35, 37 - інтактні. Вкажіть, які зміни в зубному ряду з боку сусідніх зубів спостерігаються при радикулярних кістах:

A Конвергенція коронок сусідніх зубів і дивергенція їх коренів

B Розсмоктування верхівок коренів, корени набувають форму усіченого конуса

C Зміщення зубів в сторону протилежну росту кісти

D Збільшення міжзубних проміжків

E Змін немає

  1. Хворий 19-ти років отримав травму в ділянці виличної дуги. При поступленні в стаціонар хворому діагностований перелом правої виличної дуги. Яким інструментом для позаротового вправлення репонують відламки виличної дуги в правильне положення?

A Однозубим крючком Лімберга

B Елеватором Карапетяна

C Елеватором Леклюза

D Щипцями Баронова

E Лопаткою Буяльского

  1. Хворому В., 25 років, який знаходиться на лікуванні в щелепно-лицевому стаціонарі з приводу адамантіноми гілки та кута нижньої щелепи зліва, призначена радикальна операція – резекція лівої половини нижньої щелепи. Оберіть найбільш раціональний метод знеболювання для проведення операції:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]