Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка с СКП (О.В. Калашников).doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Режим грона

В цьому режимі підлеглий об'єкт не будується по лінії, що управляє, а лише деформується відповідно до її форми і заданої ширини суперлінії. Початковим матеріалом для деформації служать мазання – зображення, збережені в спеціальному форматі .cmx у теці, в яку була встановлена програма CorelDraw. Суть деформації полягає в тому, що зображення – мазок розтягується або стискається так, щоб його ширина дорівнювала довжині лінії сполученого об'єкту, що управляє, а висота – заданій ширині суперлінії, а потім скривлюється відповідно до форми управляючої лінії. Прийоми побудови суперлінії в режимі кисті такі самі, як в режимі заготовки.

Для того, щоб зберегти зображення як мазок, його слід виділити за допомогою інструменту Pick (Вибір), потім вибрати інструмент Artistic Media (Суперлінія), включити режим кисті і клацнути кнопку збереження як мазок на панелі атрибутів. Після визначення (у діалоговому вікні, що розкрилося) імені файлу, в якому буде збережений мазок, новим мазком можна користуватися для створення суперліній.

В комплект постачання CorelDraw входить певна кількість стандартних мазків, і їх колекцію можна розширювати, вносячи до неї будь-які (не лише векторні, але і точкові) зображення. Після внесення зображення нового мазка до теки \CustomMediaStrokes його спрощене зображення з'являється як нова альтернатива в списку мазків, що розкривається на панелі атрибутів для режиму кисті (рис.2.12).

Рисунок 2.12 Елементи панелі атрибутів інструменту Artistic Media (Суперлінія), специфічні для режиму кисті

Кнопка видалення мазка дозволяє видалити із списку мазків елемент, що став непотрібним. Фізичне видалення мазка відбувається не при клацанні на відповідній кнопці панелі атрибутів, а при завершенні сеансу роботи з CorelDraw. Тому протягом сеансу з видаленим мазком ще можна працювати.

Режим розпилювача

Цей режим роботи інструменту Artistic Media (Суперлінія) формує не один підлеглий об'єкт, а цілу групу, розміщуючи копії заздалегідь визначеного зображення (шаблон розпилювача) уздовж управляючої лінії. Приклад з'єднання об'єкту, складеного з кіл з градієнтною заливкою приведений на рис. 2.13.

Рисунок 2.13 Суперлінія побудована в режимі розпилювача

Втім, такий складений об'єкт можна віднести до ліній лише з дуже великою натяжкою. Функціональні можливості режиму розпилювача вельми широкі, але в основному вони дублюють можливості засобів для побудови покрокових переходів (перетікань).

Додаткове вікно Artistic Media

Для побудови і зміни суперліній можна користуватися не лише панеллю атрибутів інструменту Artistic Media (Суперлінія), але і однойменним додатковим вікном (рис. 2.14). Для того, щоб відобразити його на екрані потрібно обрати команду Windows Dockers -> Artistic Media (Вікно- > Докери -> Художні ефекти).

На панелі наведено два списки із зображеннями заготовок суперліній, мазків і шаблонів розпилювача. У нижньому списку представлений повний набір схем, відповідний поточному вмісту теки \CustomMediaStrokes, у верхньому – ті з схем, які були недавно використані для побудови суперліній. Вмістом списку можна управляти за допомогою меню відображаємих об'єктів, які розкриваються кнопкою з намальованим трикутником вістрям управо. Три наведених в меню режими вмикають і вимикають відображення заготовок, мазків і шаблонів розпилювача (зверху вниз).

Рисунок 2.14 Додаткове вікно Artistic Media (Суперлінія) і його елементи

Кнопка блокування управляє режимом вживання схеми до вибраної на зображенні лінії. Якщо кнопка натиснена, то відразу після вибору схеми в одному із списків (клацанням миші на відповідній альтернативі) ця схема застосовується для побудови суперлінії. Якщо кнопка блокування віджата, для вживання схеми необхідно додатково клацнути кнопку Apply (Застосувати).

Використання елементів цієї додаткової панелі дозволяє істотно спростити роботу з трьома режимами побудови суперліній: заготовки, кисті і розпилювача.

Зокрема, щоб перетворити криву в криву суперлінії досить вибрати в одному з двох списків пристиковуваного вікна потрібне зображення заготовки, мазка або шаблону розпилювача і перетягнути його мишею на цю криву.

Для того, щоб запам'ятати зображення як мазок або шаблон розпилювача, досить виділити його і перетягнути мишею в нижній список. Після відпускання кнопки миші відкривається діалогове вікно, в якому вказується, зберігається зображення як мазок або як шаблон розпилювача, а потім задається ім'я файлу.

В CorelDraw редагування форми кривою виконується головним чином за рахунок дії на її вузли інструментом Shape (Форма). Для сегментів передбачена всього лише одна операція редагування ‒ зміна типа сегменту з прямолінійного на криволінійний або навпаки. Але і в цьому випадку спочатку виділяється не сегмент, а відповідний йому вузол кривої.