Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка с СКП (О.В. Калашников).doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Режим каліграфії

Це найбільш простий і зрозумілий режим роботи інструмента Artistic Media (Суперлінія), оскільки дії користувача в цьому режимі не відрізняються від його роботи з інструментом Freehand (Крива). Перетягання покажчика інструменту по певній траєкторії фіксується як лінія складного об'єкту, при цьому враховується значення параметра згладжування. Проте після закінчення перетягання (після відпускання кнопки миші) автоматично будується ще один об'єкт – замкнута крива. Її форма визначається формою лінії і характеристиками каліграфічного пера – шириною, що задається значенням лічильника ширини лінії, і нахилом, який задається значенням лічильника Calligraphic Angle (Нахил пера), який змінює в режимі каліграфії схему заготовки в панелі атрибутів (рис.2.9).

Рисунок 2.9 Панель атрибутів для інструменту Artistic Media Calligraphic

Каліграфічне перо заданої ширини встановлюється із заданим нахилом до горизонту середньою крапкою на початковий вузол керуючої лінії, а потім переміщається уздовж неї із збереженням нахилу. Підлеглий об'єкт є замкнутою кривою, що складається з початкового і кінцевого положень пера і траєкторій, по яких переміщаються його краї.

На рисунку 2.10 три рази представлений один складений об'єкт, побудований в режимі каліграфії. Зліва він виділений за допомогою інструменту Shape (Форма) клацанням на осі об'єкту, посередині – за допомогою інструменту Pick (Вибір), клацанням на краю об'єкту. Справа показаний вид об'єкту після заміни значення нахилу каліграфічного пера з 0 на 60°.

Рисунок 2.10 Режим каліграфії

Режим заготовки

На відміну від режиму каліграфії режим заготівки дозволяє будувати криву двома способами: в процесі побудови складеного об'єкту суперлінії або заздалегідь, як звичайну лінію, з подальшим перетворенням в об'єкт.

В першому варіанті користувач діє так само, як в режимі каліграфії, лише замість нахилу каліграфічного пера вибирається заздалегідь підготовлена схема підлеглого об'єкту – список, що розкривається, з цими схемами з'являється в панелі атрибутів (див. рисунок 2.14). В цьому випадку в процесі перетягання інструменту по траєкторії створюваної лінії, покажчик інструменту виглядає як коло темного кольору з діаметром, рівним встановленій ширині суперлінії. Після відпускання кнопки миші будується і відображається підлеглий об'єкт (рис. 2.11).

Рисунок 2.11 Лінії, побудовані інструментом Artistic Media (Суперлінія) в режимі заготовки: зліва ‒ виділена керуюча крива, у центрі і справа – побудовані на базі цієї кривої по двох різних заготовках підлеглі об'єкти

В другому варіанті спочатку будується лінія інструментами Freehand (Крива) або Bezier (Крива Без'є), потім вибирається інструмент Artistic Media (Суперлінія), включається режим заготовки і вибирається одна із заготовок, приведених в списку, що розкривається, на панелі атрибутів. Виділена крива перетвориться в керуючу криву і по ній будується підлеглий об'єкт суперлінії. Якщо як керуючий об'єкт використовується сполучена лінія, то заготовка суперлінії застосовується до кожної з її гілок окремо. Якщо перед вибором заготовки був виділений об'єкт, що вже є суперлінією, то його підлеглий об'єкт видаляється, а по збереженій лінії, що управляє, будується новий підлеглий об'єкт відповідно до нової заготовки.