Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
80
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
327.68 Кб
Скачать

4. Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент під час підготовки до заняття:

4.2. Теоретичні питання до заняття:

Основні положення теми відображені в таблицях та схемах, які містяться в Протоколі медичного догляду за здоровою дитиною до 3 років (Наказ МОЗ України від 20.03.2008р. №149) та в Протоколах діагностики, лікування та профілактики залізодефіцитної анемії від 2006р. з доповненнями, в графіках оцінки фізичного розвитку, схемах диспансерного нагляду дітей в поліклініці (матеріали додаються).

Головне завдання участкового лікаря-педіатра – втілення комплексу заходів специфічної і неспецифічної профілактики, спрямованих на зміцнення здоров'я дітей, подальше зниження захворюваності та смертності.

У дитячій поліклініці дільничний педіатр веде динамічне спостереження за здоровими дітьми і дітьми з відхиленням у стані здоров'я. Спільно з лікарями -спеціалістами він здійснює такі заходи щодо оздоровлення дітей: оцінює фізичний і нервово -психічний розвиток , призначає режим, раціональне харчування; разом з дільничною медсестрою планує профілактичне щеплення, своєчасно і обгрунтовано оформляєт протипоказання до них; готує дітей до вступу в дошкільний заклад, школу; проводить відбір дітей на санаторне лікування.

У поліклініці медперсонал веде санітарно-просвітницьку роботу, аналізує стан здоров'я дітей, їх захворюваність.

Для прийому здорових дітей раннього віку ціленаправлено образно виділити постійний день, наприклад кожен вівторок. У такому випадку буде виключений контакт їх з дітьми - реконвалесцентами, які закінчують лікування в поліклініці. З метою підвищення культури медичного обслуговування, скорочення втрат робочого часу, зменшення кратності звернення до поліклініки в профілактичні дні прийому здорових дітей раннього віку повинні працювати такі фахівці, як ортопед, офтальмолог, невропатолог, а також лабораторія. Завдяки цьому дитина зможе пройти диспансеризацію за одне відвідування поліклініки, а лікар- педіатр, оглядаючи його останнім, - комплексно оцінити стан здоров'я .

Виділення постійного дня для прийому дітей, що входять до диспансерної групи хвори. Таким днем ​​може бути кожен четвер. Інші дні тижня використовуються для прийому дітей з інших питань диспансеризації та лікувально- діагностичного плану .

Прийом дітей (здорових і хворих) з диспансерних груп здійснюється планово, на запрошення участкої медсестри з урахуванням талонною системи , щоб у кабінеті , не було черги.

Завдання лікаря під час амбулаторного прийому дитини - визначити стан здоров'я і дати найбільш ефективні рекомендації щодо його зміцнення (режим , харчування, методи фізичного виховання, загартовування , лікувально - оздоровчі заходи).

При обстеженні дитини в поліклініці і вдома дільничний лікар уточнює генеалогічний анамнез і вносит додаткові відомості про хвороби родичів в родовід дитини (пробанда). Анамнез має велике значення в оцінці стану здоров'я. В амбулаторні карті треба зазначити, які зміни в здоров'ї дитини спостерігали батьки за період від попередньої диспансеризації , які скарги пред'являє сама дитина.

Одним з найважливіших елементів роботи дільничного лікаря-педіатра, завідувача відділенням і головного лікаря є періодичний аналіз статистичних даних про діяльність різних ланок дитячої поліклініки та її ефективності. На підставі такого аналізу розробляються заходи щодо поліпшення медичної допомоги дітям. Лікаря після кожного прийому заповнюють звітну документацію по формі 039/у

Діяльність дитячої поліклініки аналізується виходячи з даних «Звіту лікувально- профілактичної установи за рік» (форма 1 ) , звіту - вкладишу № 2 «Про медичну допомогу дітям» з додатковою оцінкою ряду показників але облікової статистичної документації . Усі лікувально -профілактичні установи країни складають річний статистичний звіт за єдиною формою.

В основі інформації, що включається в річний звіт , лежить поточна документація дитячої поліклініки. Вся повсякденна документація, яку веде педіатр, умовно можна розділити на наступні три групи.

1 . Оперативна документація . Необхідна в щоденні роботі педіатра і призначена для накопичення відомостей про окремі хворих з метою обгрунтування та покращення діагностики захворювань, призначення правиль ного лікування , контролю за лікуванням та перебігом захворювання , а також для накопичення відомостей про розвиток здорової дитини . До таких документів належать : «Історія розвитку дитини» ( форма 112 / у ) - відображає стан здоров'я дитини і ефективність його медичного обслуговування з моменту народження до 14 років включно; « Індивідуальна карта дитини» ( форма 026 / у) - заповнюється на кажну дитину, що знаходиться в дошкільному закладі та школі, і дає уяву про стан здоров'я дитини , що проводяться йому лікувально -профілактичних заходах. У карті фіксуються результати періодичних медичних оглядів; «Контрольна карта диспансерного спостереження » ( форма 030 / у) - призначена для контролю за систематичним наглядом дітей , які перебувають на диспансерному обліку з приводу захворювання , а також для запису деяких лікувально -профілактичних заходів та їх результатів. На підставі обробки карт аналізується диспансерна робота на ділянці ; «Карта профілактичних щеплень дитини» (форма 063 / у) - заповнюється на кожну дитину і служить для обліку і планування всіх щеплень, які проводяться дитині (до 14 років). Основне призначення цих документів - оперативне спостереження за своєчасним проведення лікувально -профілактичних заходів кожній дитині .

2. Оперативно-облікова документація. Необхідна в повседневній роботі дитячої поліклініки і в той же час використовується для обліку різних розділів роботи поліклініки. До неї відносяться всілякі журнали, книги запису [ «Журнал обліку інфекційних захворювань » ( фор - ма 060 / у), «Журнал реєстрації відвідувань ізолятора дитячої  поліклініки, відділення поліклінік» (форма 059 / у),« Журнал обліку санітарно-просвітницької роботи» (форма 038-0/у), « Журнал обліку роботи вдома дільничної (патронажної) медичної сестри » (форма 116 / у), «Книга запису викликів лікарів на дім». (форма 031 / ​​у) і др.].

3 . Облікова документація . Необхідна для обліку та періодичного узагальнення відомостей певних ділянок роботи дитячої поліклініки. «Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених ) діагнозів » (форма 025-2 / о) призначений переважно для обліку та реєстрації захворювань, хворі на які підлягають диспансерному спостереженню, а також деяких захворювань , що підлягають оперативному обліку. « Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання , харчове, гостре професійне отруєннях, незвичайну реакцію на прививки » (форма 058 / у ) протягом 12 год відправляється в районну СЕС і використовується для складання щомісячного звіту про інфекційні захворювання . При виявленні ряду неепідемічних захворювань у дітей заповнюється « Сповіщення про хворого з уперше в житті встановленим діагнозом активного туберкульозу, венеричної хвороби, трихофітії, мікроспорії, фавуса, корости, трахоми, психічного захворювання » (форма 089 / у), яке в 3 -денний термін відсилаеться у відповідні диспансери але місцем проживання дитини. Для обліку навантаження лікаря ведеться «Щоденник роботи лікаря поліклініки (амбулаторії) , диспансеру , консультації» (форма 039 / у). Він дає можливість бачити обсяг роботи лікаря, розподіл прийнятих хворих або дітей , що відвідали кабінет лікаря з профілактичною метою. «Зведена відомість обліку захворювань, зареєстрованих в даному закладі » (форма 071 / у ) складається раз на квартал на підставі « Статистичного талона для реєстрації заключних ( уточнених ) діагнозів » для узагальнення захворювань, які підлягають диспансерному обліку.

Завдання лікарів дитячої поліклініки - забезпечити достовірність враховуються відомостей, а їх зведення проводить статистик.

Діяльність дитячої поліклініки аналізується з основних розділів її роботи в такій послідовності:

I. Загальна характеристика поліклініки. Штати.

II. Чисельність і склад дитячого населення.

III. Медичне обслуговування новонароджених та дітей першого року життя.

IV. Організація прийому дітей в поліклініці і обслуговування їх на дому.

V. Профілактична робота дитячої поліклініки та її результати.

  1. Аналіз діяльності дитячої поліклініки починається з опису її на основі паспортної частини звіту. Вказуючи найменування, тип установи, розташування, перебуваючи об'єднання зі стаціонаром , забезпеченість санітарним автотранспортом , потужність , структура , радіус обслуговування, перелік спеціальностей , за якими виявляється лікарська допомога дітям, число ділянок ( территориаль них , приписних ) , віддаленість їх. Враховуються система, графік, метод роботи дільничних лікарів -педіатрів ; принцип організації прийому дітей в поліклініці та обслуговня дома, обслуговування хворих і здорових дітей і дітей, які відвідують дошкільні установи і школи ; планування роботи і НОП в поліклініці; участь суспільства і населення в роботі поліклініки.

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 8