Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
74
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №5

Змістовий модуль №1

Тема заняття №2

Диференційна діагностика cиндрому задишки. Пневмоній у дітей. Ускладнення пневмонії. Невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності у дітей.

Курс

6

Факультет

Медичний №2

Актуальність теми:

Задишка(диспное) — порушення частоти та глибини дихання, яке супроводжується відчуттям нехватки повітря.

Причини розвитку задишки: знижена кількість кисню в повітрі, утруднене проходження по дихальним шляхам, захворювання легень, захворювання серцево-судинної системи, фізичне перевантаження та ін.

Найбільш часто задишка супроводжує патологію органів дихання.

Захворювання органів дихання є найбільш поширеними хворобами серед дітей. При цьому особливе значення відводиться пневмоніям і різним бронхітам, частота яких практично не знижується, складаючи близько 1000 випадків на 100000 дитячого населення. Окремі форми пневмоній відрізняються тяжкістю перебігу, що може призвести до летального результату. Летальність від пневмонії в різних регіонах України коливається від 1,5 до 6 на 10 000 дітей, а в структурі смертності дітей першого року життя смертність від захворювань органів дихання становить 3-5%. Це перевищує показники смертності в розвинених європейських країнах майже в 10 разів. Отже, обговорення питання лікування респіраторних інфекцій у дітей, особливо молодше 5 років залишається вкрай актуальним. При своєчасному лікуванні позалікарняні пневмонії практично не приводять до летального результату. Летальність при внутрішньолікарняних пневмоніях досягає 5-10%.

Періодична зміна збудників захворювання, стан реактивності варіабельність клінічної картини пневмонії, широке і нераціональне використання антимікробних препаратів призвело до помітного зниження ефективності ряду антибіотиків. Для успішного лікування пневмонії необхідні своєчасна діагностика і адекватна антибактеріальна терапія. Знання етіології, клініко-рентгенологічних критеріїв діагностики бронхітів, типових і атипових пневмоній та їх ускладнень, адекватної терапії надзвичайно важливі для майбутнього лікаря, що визначає важливість вивчення даного розділу.

2. Конкретні цілі:

- Виділяти синдром задишки у дітей

- Діагностувати різні клінічні варіанти пневмоній у дітей та їх ускладнення.

- Визначати тактику ведення хворого при різних клінічних варіантах перебігу пневмоній у дітей раннього та старшого віку.

- Демонструвати вміння ведення методичної документації хворих дітей з пневмонією з урахуванням класифікації.

- Планувати обстеження хворої дитини з пневмонією та інтерпретувати отримані результати лабораторних та інструментальних досліджень при різних клінічних варіантах пневмонії та її ускладненнях .

- Проводити диференційну діагностику пневмонії, бронхіту та бронхіоліту у дітей, ставити попередній діагноз.

- Діагностувати і надавати екстрену медичну допомогу дітям при гострій дихальній недостатності в залежності від причини виникнення та ступеня важкості.

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 1