Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
84
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №

1

Змістовний модуль №1

Диференційна діагностика найбільш поширених захворювань органів дихання у дітей. Невідкладна допомога при основних невідкладних станах.

Тема заняття №5

Диференційна діагностика бронхо-легеневої дисплазії у дітей.

Курс

6

Факультет

Загальномедичний

1.Актуальність теми.

Бронхолегенева дисплазія (БЛД. bronhopulmonahs displazia, BPD) - це хронічне обструктивне захворювання легень у дітей раннього віку, які мали у ран­ній постнатальній період респіраторні розла­ди, що вимагало застосування штучно: вентиляції легень (ШВЛ) і в подальшому-кисневої терапії впродовж не менше 21-28 днів, з наяв­ністю рентгенологічних змін у вигляді гіперін-фляції та ателектазів легень. З розвитком тех­нологій виходжування та респіраторної терапії недоношених дітей відзначається зростання частоти БЛД одночасно зі зниженням смертнос­ті серед дітей з масою тіла менше 1000 г і геста­ційним віком менше 10 тижнів. За даними звітів різних центрів частота БЛД у середньому стано­вить 20% від числа усіх дітей, які потребували проведення ШВЛ, з коливаннями віл 5 до 68%, і залежить від маси тіла при народженні і гестаційного віку, м частота сягас 73% у групі дітей з масою тіла при народженні менше 1000 г, 41% - з масою тіла 1000-1499 г і 16% - серед новонаро­джених з масою тіла більше 1499 г.

Досягнення перинатальної медицини з удосконаленням методів інтенсивної терапії та респіраторної підтримки новонароджених дозволило підвищити виживання недоноше­них дітей з дуже низької масою тіла (ДНМТ). Внаслідок цього з'явилася проблема форму­вання уданого контингенту хворих хронічного захворювання легень (ХЗЛ). В останні роки на перше місце за частотою і клінічним значенням виходить БЛД як найбільш поширена форма ХЗЛ у період новонароджрності, яка може стати причиною віддаленої летальності від легене­вих причин . Незважаючи на прогрес, до­сягнутий за останні 20 років у перинатопогії та неонатології інтенсивній медицині, як і раніше, БЛД зумовлює високу захворюва­ність і смертність, насамперед - у групі дітей змасою тіла при народженні менше 1000 г.

2. Конкретні цілі.

- Визначати провідні клінічні симптоми та синдроми при бронхо-легеневої дисплазії у дітей.

- Визначати тактику ведення хворого при бронхо-легеневої дисплазії у дітей.

- Демонструвати вміння ведення хворого бронхо-легеневої дисплазії у дітей.

- Планувати обстеження хворої дитини та інтерпретувати отримані результати при бронхо-легеневої дисплазії у дітей та її ускладненнях .

- Проводити диференційну діагностику та ставити попередній діагноз при бронхо-легеневої дисплазії у дітей різного віку.

- Демонструвати вміння ведення хворого при різних клінічних захворюваннях перебігу бронхо-легеневої дисплазії у дітей.

- Надавати невідкладну допомогу бронхо-легеневої дисплазії .

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 1