Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Соц. дослідження-потемно.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

56. Основні види соціологічних досліджень і їхні особливості

Соціологічне дослідження можна визначити як систему логічно послідовних методологічних, методичних і організаційно-технічних процедур, пов'язаних між собою єдиною метою — одержати достовірні дані про досліджуване явище або процес.

Конкретний вид соціологічного дослідження обумовлений характером поставлених у ньому цілі і задач. Відповідно до них і розрізняють три основні види соціологічного дослідження, розвідувальне описове й аналітичне.

Розвідувальне дослідження вирішує досить обмежені за своїм змістом завдання. Воно охоплює, як правило, невеликі обстежувані сукупності й ґрунтується на спрощеній програмі й стислому за обсягом інструментарії. Розвідувальне дослідження використовується для по переднього обстеження певного процесу або явища. Потреба в такому попередньому етапі виникає тоді, коли проблема або мало вивчена або взагалі не вивчена. Зокрема, він успішно застосовується для одержання додаткової інформації про предмет і об'єкт, для уточнення й коректування гіпотезі завдань, інструментарію й меж обстежуваної1 сукупності в поглибленому, широкомасштабному дослідженні.

Виконуючи допоміжні завдання, розвідувальне дослідження служить постачальником оперативних даних. У цьому сенсі можна говорити про такий його різновид, як експрес-опитування, ціль якого полягає в одержанні окремих відомостей, що особливо цікавлять дослідника в цей момент.

За допомогою оперативних опитувань визначають ставлення людей до актуальних подій і фактів (зондаж громадської думки), а також ступінь ефективності щойно проведених заходів Нерідко до таких опитувань вдаються для оцінки ходу й результатів різних суспільно-політичних кампаній.

Описове дослідження — більш складний вид соціологічного дослідження, що дозволяє скласти відносно цілісне уявлення про досліджуване явище його структурні елементи.

Описове дослідження проводиться за докладно розроб­леною програмою на базі методично апробованого інстру­ментарію. Його методологічна й методична оснащеність робить можли­вим угруповання й класифікацію елементів за тими характеристиками, які виділені а якості істотних у зв'язку з досліджуваною проблемою.

Описове дослідження зазвичай застосовується в тих випадках, коли об'єктом служить відносно велика спільність людей, що відрізняються різноманітними характеристиками Це може бути колектив великого підприємства, де працюють люди різних професій і вікових категорій що мають різні стаж роботи, рівень освіти, сімейний стан і т.п., або населення міста, району, області, регіону. У таких ситуаціях виділення в структурі об'єкта щодо однорідних груп дає можливість здійснити їхню оцінку, порівняння й зіставлення характеристик, що цікавлять дослідника виявити наявність і ступінь розвиненості зв'язків між ними.

Аналітичне дослідження ставить своєю метою поглиблене вивчення явища, коли потрібно не тільки описати структуру, але й дізнатися що являють собою його основні кількісні і якісні параметри, тому таке дослідження має особливо велику наукову й практичну цінність

Якщо в ході описового дослідження встановлюється, чи є зв'язок між характеристиками досліджуваного явища, то в ході аналітичного з'ясовується, чи носить виявлений зв’язок причинний характер

Підготовка аналітичного дослідження потребує значного часу, ретельно розробленої програми й інструментарію. За використо­вуваними методами збору соціологічної інформації аналітичне до­слідження носить комплексний характер У ньому, доповнюючи один одного, можуть застосовуватися різні форми опитування, аналізу документів, спостереження й експерименту. Аналітичне дослідження істотно відрізняється не тільки змістом свого підготовчого етапу й етапу збору первинної інформації, але й підходом до аналізу, узагальнення й пояснення результатів.

57. Методи збору даних. При проведенні соціологічних досліджень найбільш часто вико­ристовуються такі методи збору інформації: опитування, аналіз документів, спостереження.

Соседние файлы в предмете Социология