Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Соц. дослідження-потемно.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

4.1. Сутність програмування і організація соціологічного дослідження

Глибоке і всебічне пізнання, осмислення соціальних процесів і явищ, вироблення і реалізація ефективної со­ціальної політики, управління соціальними процесами, аналіз функціонування соціальних систем і соціальних інститутів потребують великого масиву об'єктивної ін­формації, отримати яку можна в результаті соціологіч­них досліджень.

Функції і види соціологічних досліджень

Соціологічне дослідження є досить складною спра­вою, потребує серйозної і тривалої підготовки. Надій­ність і цінність отриманої інформації безпосередньо за­лежить від оволодіння правилами, технологією його підготовки і проведення.

Соціологічне дослідження — система логічно послідовних мето­дологічних, методичних і організаційно-технічних процедур для от­римання наукових знань про соціальне явище, процес.

Основні функції соціологічного дослідження:

а) пізнавальна: відкриває нові знання про функціо­нування і розвиток суспільства та його окремих сфер, про сутність соціальних явищ і процесів, роль людини и них, дає змогу побудувати цілісну картину реального життя соціуму, спрогнозувати його розвиток;

б) методологічна: забезпечує реалізацію міждисциплінарного зв'язку соціології з іншими науками про людину і суспільство, що зумовлює нові підходи у вивченні соціальної дійсності, важливі відкриття на межі різних наукових напрямів;

в) практична: полягає у виробленні практичних заходів із вдосконалення соціальної реальності, ефективного соціального контролю за суспільними процесами;

г) інформаційна: сприяє отриманню соціальної інформації щодо стану і тенденції розвитку явищ і процесів суспільного життя, функціонування соціальних спільнот, груп, окремих індивідів, їх потреб, мотивів, реальної та вербальної поведінки, громадської думки, що формує формаційну базу пізнання соціальної реальності;

ґ) управлінська: забезпечує соціальне управління на всіх рівнях функціонування соціуму, зворотний зв'язок між суб'єктами (владними, адміністративними структурами, керівниками підприємств, організацій) та об'єктами (населенням, окремими соціальними групи ми, працівниками) управління, вироблення науково обґрунтованих управлінських рішень.

Нестуля

4.4. Методика I техніка соціологічних досліджень

4.4.1. Методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення теми традиційно розпочніть із опрацювання лекцій­ного матеріалу та відповідних розділів підручників і посібників з курсу «Соціологія». Сподіваємося, що в нагоді вам стануть та­кож опорний конспект та план (логіка) засвоєння матеріалу:

1. Поняття соціологічного дослідження, його види.

2. Програма соціологічного дослідження.

3. Методи добору та опрацювання інформації.

У найбільш загальному вигляді соціологічне дослідження мо­жна визначити як систему логічно послідовних методологічних, методичних та організаційно-технічних процедур, пов'язаних між собою єдиною метою: отримання достовірних даних про явище або процес, які вивчаються, про тенденції та протиріччя їх розвитку. Отримані дані використовують для збагачення науко­вого знання або у практиці управління соціальним життям.

Соціологічне дослідження включає в себе послідовні етапи: розробка Програми та інструментарію; добір інформації; підго­товка добраної інформації до опрацювання та її опрацювання; аналіз отриманої інформації, підведення підсумків дослідження, формулювання висновків та рекомендацій.

Незважаючи на те, що кожне соціологічне дослідження вклю­чає вищезазначені етапи, єдиної, уніфікованої форми соціологіч­них процедур, придатних для вивчення проблем різної складнос­ті, не існує.

У кожному конкретному соціологічному дослідженні роль стрижневого кореня виконує програма соціологічного дослі­дження, яка обумовлює його змістовно-смислову цінність, якість та надійність здобутої інформації.

У процесі проведення соціологічного дослідження найбільш часто плануються такі основні методи добору інформації:

аналіз документів, опитування, спостереження. Слід розібратися з ними детальніше.

Андрущенко

Проблеми і труднощі здійснення соціологічних досліджень

Практика підготовки, організації і проведення соціолог. дослідження показує, що найтиповіші помилки і труднощі в розробці програми соціолог. дослідження є:

по-перше, проблеми, що сформульовані в програмі, часто не відображають реальної ситуації. Поставлені уже раніше і реалізовані проблеми часто-густо ігноруються або ж просто не вра­ховуються.

По-друге, мета дослідження не зв'язана з проблемою, сформульована часто абстрактно, не відображає специфіку об'єк­ту. Не визначені чітко завдання дослідження. Поставлені завдання, відірвані від реальних можливостей, засобів дослідження. В ході розробки програми не проводиться аналіз моделі об'єкту в системі факторів. На основі наявних даних важко встановити межі об'єкту, його кількісний склад, структуру та ін.;

по-третє, не визначено пред­мет дослідження, дається досить вузька або широка інтерпретація предмету дослідження, в ході формування програми з'ясовувалось, що дуже слабо теоретично розроблено предметний зміст дослід­ження. В процесі дослідження ігнорується значення теоретичної моделі дослідження. Акцент в дослідженні повністю перенесено на аналіз емпіричних показників. В процесі дослідження змішується теоретичний і емпіричний рівень аналізу процесів, а теоретична інтерпретація здійснюється фрагментарно, відсутні гіпотези не спів­віднесені між собою категорії аналізу і одиниці аналізу, не побудо­вана схема понять операційної інтерпретації.

Навчальний процес, в якому одночасно реалізуються пізнавальні і виховні завдання вищої школи, виступає основою навчання і виховання, що забезпечує не лише усвоєння знань, але й формування особистих якостей тих, хто навчається. Мета вищої школи полягає в тому, щоб поєднати навчання і виховання, яка досягаєть­ся не автоматично і залежить не стільки від навчальних програм і підручників, скільки від соціально-професійного обліку і кваліфікації педагога. Тільки різностороннє освічений, висококваліфікований викладач вищого навчального закладу спрямований не штучно, а органічно вводити в лекції та інші види занять виховні аспекти. Основний підсумок всіх зусиль здійснення соціологічного аналізу подій і явищ — формування найбільш відповідної специфіки предмету соціології сукупності прийомів, методів, процедур і операцій теоретичного і емпіричного пізнання соціальної реальності, що прийнято називати методикою. Така сукупність прийомів, методі н, пізнання нерідко називається методом соціологічного досліджений Тому-то методика соціологічного дослідження часто розуміється система прийомів, процедур і операцій встановлення соціальних фактів. До такої системи належать і засоби аналізу соціальних фактів зі зміною методики змінюється і техніка соціологічних досліджень, н якій методика знаходить своє безпосереднє вираження.

Соседние файлы в предмете Социология