Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.1. Суспільство.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
626.18 Кб
Скачать

10. Співвідношення понять «соціальна система» і «суспільство». Основні ознаки й підсистеми суспільства. Суспільство як соціокультурна система

Складність, багатогранність і в той самий час цілісність такого яви­ща, як суспільство, обумовлює необхідність розглядати його як соціаль­ну систему, використовувати системний підхід до його вивчення.

Соціальна система — це цілісне утворення, основним елементом якого є люди, їхні зв'язки, взаємодії й відносини. Ці зв'язки, взаємодії й відносини носять сталий характер і відтворюються в історичному процесі, переходячи з покоління в покоління. Установлення соціальних зв'язків диктується соціальними умовами, у яких живе й діє людина.

Соціальна взаємодія — це процес, у якому люди діють і відчувають вплив один одного. Механізм соціальної взаємодії включає індивідів, що роблять ті або інші дії, зміни в соціальній спільності або суспільстві в цілому, викликані цими діями, вплив цих змін на інших індивідів, що становлять соціальну спільність, і зворотну реакцію індивідів. Взає­модія приводить до становлення соціальних відносин.

Соціальні відносини — це відносно стійкі й самостійні зв'язки між індивідами й соціальними групами.

Суспільство складається з безлічі індивідів, їхніх соціальних зв'язків, взаємодій і відносин. Суспільство не можна зводити до про­стої суми індивідів, їхніх зв'язків і відносин. На рівні суспільства ці зв'язки й відносини утворять нову якість.

Суспільство — це сукупність людей, об'єднаних історично сформо­ваними формами їхньої взаємодії з метою задоволення своїх потреб.

Як більша система суспільство органічно поєднує у собі сфери суспільної діяльності як підсистеми: економічну, політичну, соціаль­ну, духовну.

Економічна підсистема — це сукупність соціальних зв'язків і взаємин людей в економічній сфері. Сюди входять заводи, банки, магазини, потоки грошей та інвестицій, обороти капіталів тощо. Усе назване дозволяє суспільству запустити у виробництво наявні в його

розпорядженні ресурси (землю, працю, капітал і управління) і створити таку кількість товарів і послуг, які задовольнять життєво важливі потреби людей. Ця підсистема виконує функцію добу­вання засобів існування й виступає фундаментом суспільства.

Політична підсистема — це сукупність соціальних зв'язків і взає­мин людей у сфері політики. Основні завдання цієї сфери: забезпечен­ня соціального порядку, урегулювання конфліктів, запобігання полі­тичним переворотам та ін. Ця підсистема виконує роль управлінської надбудови суспільства.

Соціальна підсистема — це сукупність соціальних зв'язків і взає­мин між різними соціальними групами, між групами й суспільством у цілому. Це відносини в галузі освіти, медицини, комунально-побутового обслуговування, дозвілля й розваг тощо.

Духовна підсистема — це сукупність соціальних зв'язків і взаємин у сфері культури, науки, релігії.

Поняття «суспільство» може бути застосовано до будь-якої істо­ричної епохи, до кожного за чисельністю об'єднання (групи) людей.

Ознаки суспільства сформулював американський соціолог Е. Шилз:

1) об'єднання не є частиною якої-небудь більшої системи (сус­пільства);

2) шлюби укладаються між представниками даного об'єднання;

3) воно поповнюється переважно за рахунок дітей тих людей, які вже є його визнаними представниками;

4) об'єднання має територію, що вважає своєю власною;

5) у нього є власна назва й своя історія;

6) воно має власну систему управління;

7) об'єднання існує довше середньої тривалості життя окремого індивіда;

8) його поєднує загальна система цінностей {звичаїв, традицій, норм, законів, правил, вдач), що називають культурою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]