Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
103.6 Кб
Скачать

Тема № 7 Облік на торгівельних підприємствах

Торгівля є однією з провідних галузей економічної діяльності сучасної України, найрозвинутішою формою підприємництва.

Торгівельна діяльність – ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб і громадян щодо здійснення купівлі і продажу споживчих товарів з метою отримання прибутку.

Торгівельна діяльність в Україні регулюється Законами України «Про підприємництво», «Про захист прав споживачів», «Про підприємства в Україні», «Про споживчу кооперацію», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного добробуту населення», Декретом КМУ «Про податок на промисел» та ін.

Розрізняють оптову і роздрібну торгівлю.

Оптова торгівля – сфера підприємницької діяльності з придбання та відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам підприємницької діяльності.

Роздрібна торгівля – сфера підприємницької діяльності з продажу товарів або послуг безпосередньо кінцевим споживачам для їх власного некомерційного використання.

Роздрібно-торгівельна мережа – сукупність роздрібно-торгівельних підприємств, інших торгових одиниць, розташованих на визначеній території з метою продажу товарів і обслуговування покупців.

Товари до роздрібно-торгівельної мережі надходять на підставі угод замовника, що укладають з оптовими підприємствами або безпосередньо з виробниками товарів. Основну масу товарів СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» отримує від місцевих постачальників. В своєму асортименті підприємство має : посуд скляний, посуд фарфоровий та керамічний, металевий та столовий посуд, господарчі товари, електротовари та товари побутової хімії (Додаток.3.1).

Головною складовою частиною роздрібного товарообігу є продаж товарів населенню за готівку. Обсяг реалізації визначається виручкою за продані товари. Торгова виручка на спільному підприємстві відображається в звітах про рух товарів (Додаток 3.2, 3.9).

Відпуск та надходження товарів на торгівельних підприємствах оформляються прибутково-видатковими накладними, які виписуються в двох примірниках. Один з них в обов'язковому порядку видається особі, яка одержала товар, а інший залишається у матеріально-відповідальної особи, що відпустила товар. В прибутково-видаткових накладних вказується найменування, продажна ціна і вартість відпущених товарів, а також проставляються підписи матеріально-відповідальних осіб, які відпустили і прийняли товар.

Отже, надходження товарів на склад №1 оформляється прибутковими накладними (Додаток 3.3), по яких в кінці місяця складається реєстр прибуткових накладних (Додаток. 3.4).

Продаж товарів на СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» здійснюється як зі складу, так і з магазину. Але на складі діють оптові ціни, а в магазині – роздрібні, тобто з націнкою. Відпуск товарів підприємствам, організаціям та безпосередньо населенню оформляється видатковими накладними (Додаток 3.5, 3.12). На основі цих накладних в кінці місяця по магазину і по складу складаються реєстри видаткових накладних (Додаток 3.6, 3.14). Крім цього, касир магазину здає в бухгалтерію касові звіти для перевірки загальних підсумків (Додаток 3.13).

Товари до магазину «Сотка» для роздрібного продажу надходять зі складу по накладних на внутрішнє переміщення (Додаток 3.7, 3.10), по яких теж формуються реєстри передачі в роздріб за кожен місяць (Додаток 3.8, 3.11).

Потім в кінці кожного місяця бухгалтер формує журнали-ордери по рахунках 281 Товари на складі (Додаток 3.15), 282 Товари в торгівлі (Додаток. 3.16), 285 Торгова націнка (Додаток 3.17).

Однією з форм реалізації товарів є відпуск дрібним оптом окремим організаціям і установам. Підставою для такого відпуску товарів є лист-вимога покупця і розпорядження керівника, на підставі яких бухгалтерія виписує рахунок-фактуру в трьох примірниках. Два примірники рахунку передаються покупцю, а один залишається на підприємстві.

На підприємствах роздрібної торгівлі, незалежно від форм власності, передбачається можливість продажу товарів в кредит. Продаж товарів здійснюється на підставі договору купівлі-продажу товарів в розстрочку, який складається в трьох примірниках. Один примірник залишається у покупця, другий – в магазині, що продав товар, а третій – на підприємстві, яке буде утримувати із заробітної плати платежі.

Синтетичний облік товарів на роздрібно-торгівельних підприємствах ведеться на субрахунку 282 «Товари в торгівлі». Рахунок активний.

Таблиця 3.1 Облік товарів і тари роздрібно-торгівельного обороту

з/п

Зміст операцій

Кореспондуючі рахунки

Д – т

К – т

1

Покупна вартість товарів без ПДВ

282

631

2

На суму ПДВ

641

631

3

Встановлено торгівельну націнку на товари

282

285

4

Покупна вартість тари

284

631

5

Перераховано постачальнику за товари і тару

631

311

6

На суму транспортних витрат без ПДВ

289

631

7

На суму ПДВ

641

631

8

Пред'явлено претензію постачальнику

374

631

9

На суму виручки за товари

301,311,333

702

10

Списано собівартість реалізованих товарів

902

282

11

Сума відпущених товарів разом з ПДВ

361

702

12

На суму ПДВ

702

641

13

Облікова вартість відпущеної з товарами тари

361

284

14

Визнано нестачу на підставі акта про псування

947

282

15

Списано чистий дохід на фінансові результати

702

791

16

Отримано товари іншими підприємствами як внесок до статутного капіталу

282

46

17

Списано адміністративні витрати в кінці місяця

791

92

18

Визначено нестачу товарів за актом про нестачу

947

282

19

Коригування собівартості нестачі товарів на суму торгівельної націнки

947

285

20

Закрито субрахунок «Дохід від реалізації»

702

791

21

Віднесено собівартість реалізованих товарів на фінансові результати

791

902

Інвентаризація на підприємстві проводиться відповідно до інструкції «Про порядок проведення інвентаризації грошових коштів, основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та інших активів», яка затверджена 11.08.94р. Наказом міністерства Фінансів України № 69.

Планові інвентаризації проводяться в терміни, які затверджує керівник підприємства, але не рідше одного разу на рік. Крім того інвентаризація проводиться на підприємстві:

  1. перед складанням річних звітів;

  2. при зміні матеріально-відповідальних осіб;

  3. при встановленні фактичних крадіжок чи псування цінностей;

  4. при переоцінці;

  5. за приписом судово-слідчих органів;

  6. у разі техногенних аварій, пожеж тощо;

  7. при зміні керівника або ліквідації підприємства.

Інвентаризація проводиться на підставі наказу чи розпорядження керівника (Додаток 3.18), в якому вказується дата початку і закінчення, склад робочої інвентарної комісії. Наказ реєструється в книзі контролю інвентаризації.

По закінченні інвентаризації складається Акт контрольної перевірки інвентаризації цінностей (Додаток 3.19), по якому формується інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей (Додаток 3.20).

Висновок: Торгівля є однією з провідних галузей економічної діяльності сучасної України, найрозвинутішою формою підприємництва.

СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» здійснює свою торгівельну діяльність згідно Законів України «Про підприємництво», «Про захист прав споживачів», «Про підприємства в Україні», «Про споживчу кооперацію», Декретом КМУ «Про податок на промисел» та ін.

На підприємстві своєчасно і правильно формуються документи з руху товарів на складі та в магазині. З матеріально-відповідальними особами укладено договір про їхню матеріальну відповідальність. На підставі наказу чи розпорядження керівника на складі, в магазині проводиться раптова інвентаризація для контролю за збереженням товарно-матеріальних цінностей.