Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
145.93 Кб
Скачать

42

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………3

Розділ 1.​ Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва……………5

1​.1. Особливості фінансування суб’єктів підприємництва різних форм організації бізнесу……………………………………………………….5

1.2.​ Формування власного капіталу підприємства…………………….7

1.3.​Фінансування Глобинської районної спілки споживчих товариств за рахунок запозичених ресурсів……………………………………...10

1.4.​ Система фінансових взаємовідносин та фінансових розрахункі..12

1.5.​ Фінансовий контролінг на підприємстві………………………….14

Розділ 2​. Фінансовий аналіз……………………………………………16

2.1​. Організація та якість аналітичної роботи на підприємстві…..16

2.2​. Майновий стан підприємства та джерела його формування…20

2.3.​ Платоспроможність та ліквідність підприємства…………….27

2.4.​ Фінансова сталість та ефективність використання капіталу Глобинської районної спілки споживчих товариств……………….…31

2.5.​ Ділова активність та інвестиційна привабливість аналізованого підприємства………………………………………….……….…..….36

Висновок………………………………………………….………….………41

Список використаних джерел……………………………………………….43

Додатки……………………………………………………………………….46

ВСТУП

Навчання у вищому навчальному закладі забезпечує надання нашій державі молодих кваліфікованих фахівців у певній галузі. Одним із головних завдань підвищення якості підготовки фахівців є всебічне вдосконалення професійної та практичної підготовки. Задля вирішення цього завдання, яке пов’язане з інтеграцією теоретичної та практичної підготовки фахівців студенти направляються на проходження практики на підприємства торгівлі, закупівель, ресторанного господарства, промисловості, банківські установи, акціонерні товариства незалежно від організаційно-правової форми власності.

Метою виробничої практики є розширення, поглиблення, систематизація та закріплення теоретичних знань та практичних навичок і вмінь, необхідних для майбутньої фахової діяльності.

Завданнями практики є:

- ознайомлення з сучасними формами та методами організації обліково-аналітичної та контрольної роботи на підприємствах різних форм власності і господарювання;

- надбання вмінь та навичок за напрямками майбутньої професійної діяльності при вирішенні науково-практичних, інформаційно-пошукових та інших завдань;

- самостійне виконання усіх видів розрахунків, аналітичних, звітних та планових робіт, з подальшим формуванням кваліфікованих висновків і підготовкою відповідних управлінських рішень;

- ознайомлення з використанням сучасних інформаційних технологій в організації обліково-аналітичної роботи;

- набуття досвіду ділових відносин;

- формування здатності до прийняття оптимальних управлінських рішень;

- надбання досвіду розробки пропозицій щодо поліпшення діяльності та фінансового стану підприємства;

- виховування внутрішньої потреби постійного оновлення і збагачення професійних знань та творчого їх застосування у практичній діяльності.

Виробнича практика проводиться на протязі трьох тижнів, місцем її проходження є Глобинська районна спілка споживчих товариств, що знаходиться за адресою: Україна, Полтавська область, м. Глобине, вул. Карла Маркса, 186.

Отже, виробнича обліково-аналітична практика є закріпленням теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання, формування професійних знань, тощо. Становлення кваліфікованого фахівця визначається не лише знаннями теоретичних основ, а й практичних навичок.

Розділ 1.​ фінансова діяльність суб’єктів підприємництва

1​.1. Особливості фінансування Глобинської районної спілки споживчих товариств

Важливою передумовою успішної підприємницької діяльності треба вважати вибір організаційно-правової форми її здійснення, який зазвичай обумовлюється низкою чинників (мірою відповідальності, системою оподаткування, потребою у фінансових коштах, можливістю зміни власника, управлінськими здібностями підприємця тощо). Суб’єкти підприємництва можуть бути організовані у різних організаційно-правових формах.

За правом власності в Україні можуть діяти суб’єкти господарювання, що належать до державної та комунальної, колективної та приватної форм власності. Господарська діяльність, реалізація певного інвестиційного проекту може здійснюватися зі створенням юридичної особи в результаті об’єднання ресурсів згідно з договором про спільну діяльність та на основі підприємницької діяльності без створення юридичної особи. Отже, в Україні можуть діяти підприємства таких видів:

  • приватні, засновані на власності фізичної особи;

  • колективні, у т. ч. господарські товариства, кооперативи;

  • комунальні, засновані на власності відповідної територіальної громади;

  • державні, засновані на державній власності, в т. ч. казенні;

  • суб’єкти господарювання з іноземними інвестиціями.

Форма організації бізнесу визначає також можливості та умови залучення власного і позичкового капіталу. Так, рівень кредитоспроможності підприємства значною мірою залежить від рівня відповідальності за борги, а також від розміру власного капіталу. Можливості використання різних інструментів фінансування залежать також від правових обмежень і рівня доступу суб’єкта підприємництва до ринку капіталів, зокрема:

  • публічні акціонерні товариства можуть залучати кошти шляхом емісії акцій та облігацій;

  • товариства з обмеженою відповідальністю можуть залучати лише вклади учасників та шляхом емісії облігацій;

  • партнерства не можуть залучати кошти шляхом емісії облігацій чи акцій.

Глобинська районна спілка споживчих товариств – скорочена назва райспоживспілка (РСС) створена на добровільних засадах Глобинським, Горбівським, Пирогівським, Великокринківським, Іваноселищанським, Манжеліївським, Федоріївським, Броварівським, Градиським, Пронозівським споживчими товариствами, Пустовійтівським та Святилівським робкоопами Глобинського району Полтавської області, які є її членами і дотримуються вимог статуту.

Райспоживспілка вважається створеною, набуває права юридичної особи, здійснює господарську та іншу діяльність з дня її державної реєстрації, 20.11.1991 року, має самостійний баланс, печатку та штампи з своєю назвою та є некомерційною організацією.

Місцезнаходження Глобинської райспоживспілки: Полтавська область, місто Глобине, вулиця Карла Маркса, 186, індекс 39000.

Райспоживспілці належить на праві власності як юридичній особі майно, необхідне для здійснення статутних завдань.

Об’єктами права власності є майнові комплекси, будівлі, споруди, машини, устаткування, транспортні засоби, сировина і матеріали, грошові кошти та інше майно виробничого, соціального, культурного призначення, продукти інтелектуальної і творчої праці.

Майно райспоживспілки утворюється за рахунок: внесків споживчих товариств, прибутків власних підприємств і організацій, реалізації цінних паперів, а також іншої діяльності та надходжень, не заборонених чинним законодавством України.

Основними цілями та завданнями РСС є:

  1. сприяння розвитку споживчої кооперації, виконання делегованих їй споживчими товариствами повноважень і функцій, координація діяльності споживчих товариств;

  2. збереження майна споживчої кооперації, збереження захисту інтересів і майнових прав споживчих товариств, в тому числі у випадку їх банкрутства, надання їм юридичної, консультаційної та іншої допомоги; представлення їх інтересів у державних, судових органах, органах місцевого самоврядування;

  3. захист прав та інтересів пайовиків і обслуговуваного населення як споживачів щодо забезпечення їх якісними товарами і послугами;

  4. розвиток мережі торгових підприємств, співпраця з органами державної виконавчої влади і сільськогосподарськими товаровиробниками в створенні інфраструктури аграрного ринку;

  5. забезпечення ефективності господарсько-фінансової діяльності, підвищення продуктивності праці працівників, впровадження нових технологій та передового досвіду, підготовка і перепідготовка кадрів.

Основними видами діяльності райспоживспілки є:

  1. оптова і роздрібна торгівля продовольчими і непродовольчими товарами, матеріалами, обладнанням, устаткуванням, транспортними засобами, торгівля нерухомістю;

  2. будівельні та ремонтно-монтажні роботи;

  3. здача в операційну оренду об’єктів нерухомості, транспортних засобів, обладнання, устаткування, іншого майна.