Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
103.6 Кб
Скачать

Центральна спілка споживчих товариств

Полтавський кооперативний технікум

Звіт

З технологічної практики

Студентки

Курсу ІІІ Групи Б-32

Період практики з 27.04.15 до 24.05.15 року

Місце практики СП «Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі господарчими товарами»

Керівник практики

Від підприємства ____________ Г.Б

Керівник практики

Від технікуму ____________ Василенко Т.Л

Оцінка практики

Полтава 2015

Тема 1:

«Вивчення показників роботи й організації

бухгалтерського обліку підприємства»

Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі госптоварами є спільним підприємством, яке в своїй діяльності керується Законом України «Про споживчу кооперацію», рішення з'їздів, конференцій, зборів Рад, Ради засновників, правління облспоживспілки, Статутом. Воно має відокремлене майно, самостійний баланс, свій фірмовий бланк, печатку з своїм найменуванням, штамп, діє на принципах господарського розрахунку і Може від свого імені укладати договори, набувати майнові особисті, немайнові права та обов'язки.

Спільне підприємство створене з метою задоволення потреб пайовиків споживчої кооперації, інших громадян, підприємств і організацій системи в товарах, реалізації на основі одержаних від господарської діяльності прибутків соціальних і економічних інтересів спільного підприємства та Засновників.

СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» знаходиться за адресою : 36010, м. Полтава, вул. Червонофлотська 19.

У своєму підпорядкуванні підприємство має склад №1 і магазин «Сотка».

Основними завданнями СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» є закупівля товарів народного споживання безпосередньо у промислових підприємств, через бази Укоопспілки, фірмової торгівлі та шляхом децентралізованої закупівлі на біржах, у кооперативів та інших, а також завезення товарів в магазини засновників, згідно взаємних угод між спільним підприємством та райспоживспілками і споживчими товариствами.

Спільне підприємство може здійснювати такі види діяльності:

    • Може мати на своєму балансі малі підприємства, що виробляють товари народного споживання;

    • Має право здійснювати продаж товарів через роздрібну торгівельну мережу, здійснювати продаж автотранспортних засобів;

    • За згодою Засновників може здійснювати інші види діяльності, що відповідають його статутним завданням і не заборонені законодавством України.

Майно спільного підприємства складається з основних фондів, оборотних коштів, а також інших цінностей, вартість яких відображається на самостійному балансі підприємства.

Джерелами формування майна є:

    • доходи, одержані від оптової, роздрібної торгівлі, а також від інших видів господарської діяльності;

    • доходи від цінних паперів;

    • кредити банків та інших кредиторів;

    • придбання майна іншого підприємства, організації;

    • безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

    • інші джерела, не заборонені законодавством України.

Підприємство, з дозволу власників в особі Ради Засновників або правління облспоживспілки, має право здавати в оренду, надавати за плату в тимчасове користування будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби, тощо.

Вищим органом управління спільним підприємством є Рада Засновників, в яку входять представники всіх Засновників – по одному від кожного, незалежно від його частки в майні підприємства.

Керівництво підприємством здійснює директор

Керівник призначається правлінням облспоживспілки за згодою Ради Засновників, на підставі контракту.

СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами» здійснює оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну і бухгалтерську звітність по формах, затверджених для підприємств і організацій споживчої кооперації та подає їх в установлені строки Засновникам або облспоживспілці.

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві здійснюється у відповідності до вимог Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» № 966/XIV від 16 липня 1999р.

Бухгалтерський облік ведеться бухгалтерією на чолі з головним бухгалтером . Також в бухгалтерії працюють. та бухгалтер-касир. Їх обов'язки передбачені в посадових інструкціях (Додаток 1.1)

Підприємством розроблено облікову політику, яка оформляється наказом (Додаток 1.2), згідно якого бухгалтерську інформацію слід нагромаджувати та обробляти в облікових регістрах відповідних зразків журнально-ордерної форми рахівництва, пристосованої до нового плану рахунків, що затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99р. № 291 (основні рахунки, що використовуються на СП «Полтавська МРБ по торгівлі госптоварами», Додаток 1.3), з використанням комп’ютерної техніки.

Облік товарно-матеріальних цінностей організовано:

    • в бухгалтерії – в облікових відомостях в кількісно-сумовому виразі;

    • на оптовому складі – в кількісному виразі за закупівельними цінами;

    • в роздрібній торгівлі – в кількісному виразі в цінах реалізації (роздрібних цінах), рух товарів в роздрібній торгівлі відображається у товарних звітах в сумовому виразі.

У цілях формування показників фінансової звітності встановлено межу суттєвості 500 грн. Для визначення основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, терміну їх корисного використання, ліквідаційної вартості, вибору методу нарахування амортизації, визначення економічної доцільності проведення переоцінки основних засобів та нематеріальних активів, введення та виведення їх з експлуатації створено постійно діючу комісію у складі: головного бухгалтера; менеджера, відповідальної особи з охорони праці; оператора ПЕОМ.

Амортизація основних засобів нараховується: для будинків і споруд, машин, механізмів та обладнання застосовуючи прямолінійний метод.

В бухгалтерії розроблено графік документообороту (Додаток 1.4), графік подання бухгалтерської звітності (Додаток 1.5) та обсяг подання квартальної фінансової звітності в облспоживспілку (Додаток 1.6).

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться на комп'ютерах з використанням програми 1С «Підприємство 7.7».

Висновок: Полтавська міжрайонна оптова база по торгівлі госптоварами є спільним підприємством, яке в своїй діяльності керується Законом України «Про споживчу кооперацію». Основним видом діяльності підприємства є закупівля і продаж товарів для задоволення потреб споживачів та отримання прибутків.

Головний бухгалтер забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, які визначенні в наказі про облікову політику підприємства, складання і подання у встановлені строки бухгалтерської, податкової та статистичної звітності, організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства.

Спільне підприємство здійснює оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну і бухгалтерську звітність дотримуючись вимог Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».