Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітн_під-ва_НМП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Ю.А. Верига

М.М. Орищенко

Н.В. Прохар

ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для самостійного вивчення дисципліни

за кредитно-модульною системою організації

навчального процесу для студентів спеціальності

8.050106 «Облік і аудит»

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

На шляху інтеграції України до європейського освітнього процесу першочергове значення набуває підвищення рівня конкурентоспро­можності фахівців з вищою освітою. Конкурентне середовище потребує прийняття управлінських рішень, тобто ринок праці висуває вимоги до рівня теоретичних знань потенційного працівника.

Сучасний фахівець з обліку, аналізу, аудиту, фінансів – це не тех­нічний працівник, обмежений у своїй діяльності численними нор­мативно-правовими актами і відповідальністю, а перш за все ініціа­тивний менеджер, який здатний творчо використовувати здобуті знання для прийняття ефективних управлінських рішень, постійно навчатися впродовж усього життя, розвивати стратегічне мислен­ня, самостійно вирішувати проблеми. Тому при підготовці майбутніх фахівців необхідно досягати фундаментальної освіти, глибокого пізнання філософії обліково-аналітичних наук, високої якості робіт в умовах постійної зміни законодавчих документів, мотивації парт­нерів і клієнтів, ризику і невизначеності.

Згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (16.07.1999 р. № 996-ХІV), усі юридичні особи, створені відповідно до чинного законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також пред­ставництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність. Звітність є заключним етапом облікового циклу підприємства і скла­дається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення інформаційних потреб різних категорій користувачів: внутрішніх і зовнішніх.

Складовими звітності підприємства є фінансова звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період; податкова звітність, яка надається податковим органам і містить інформацію про нараховані податки, які сплачує підприємство залежно від видів діяльності; статистична звітність, яка надається органам статис­тики, та спеціальна звітність, яка надається органам соціального захисту.

Крім державної обов’язкової звітності, підприємства можуть складати і відомчу (внутрішньосистемну) звітність, форми якої по­годжуються з Міністерством фінансів України і Державним комі­тетом зі статистики України. Ця звітність використовується ме­неджерами підприємств і органами управління як вихідна інформація для управління окремими процесами, підрозділами тощо.

Зважаючи на важливість звітності підприємства і для зовнішніх, і для внутрішніх користувачів, у навчальні плани підготовки спе­ціалістів і магістрів за фахом «Облік і аудит» введено спеціальну дисципліну «Звітність підприємств».

Дисципліна «Звітність підприємств» є однією з профілюючих загальних дисциплін для студентів спеціальності 8.050106 «Облік і аудит».

Предметом дисципліни є методика складання різних видів і форм звітності на підприємствах України.

Мета дисципліни полягає у формуванні системи знань з теорії та практики складання та подання фінансової, статистичної, податко­вої, спеціальної, зведеної, консолідованої звітності на підприємствах України та вміння використовувати облікову інформацію в плану­ванні та управлінні діяльністю суб’єктів господарювання.

Вивчення дисципліни «Звітність підприємства» базується на знан­нях, які студентами отримані з інших дисциплін, передбачених навчальним планом, а саме:

  • професійної підготовки – бухгалтерський облік, фінансовий об­лік І, фінансовий облік ІІ, податковий облік, бухгалтерський облік у сфері торговельного бізнесу;

  • загальноекономічної підготовки – фінанси підприємства.

Після вивчення дисципліни «Облік зовнішньоекономічної діяльнос­ті» студент повинен:

  • знати: Закони України «Про бухгалтерський облік та фінансо­ву звітність в Україні», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємства», інші нормативно-правові документи, що регламентують вимоги і порядок складання держав­ної і спеціальної звітності, правила подання та відповідальність за несвоєчасне подання звітності;

  • вміти: складати форми державної і спеціальної звітності підприємства, перевіряти узгодженість окремих показни­ків, подава­ти звітність у відповідні інстанції, вміти читати звітність з метою використання її показників у процесі управління.

Згідно з навчальним планом підготовки магістрів за фахом «Облік і аудит» дисципліна «Звітність підприємств» належить до блоку нормативних дисциплін.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дис­ципліни «Звітність підприємства» підготовлено відповідно до Галузе­вого стандарту вищої освіти України «Освітньо-професійна програ­ма підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0501 – «Еко­номіка і підприємництво», затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2006 р. № 444.

Навчально-методичний посібник включає тематичний план дис­ципліни, навчальну програму дисципліни, методичні рекомендації що­до застосування КМСОНП, методичні рекомендації до вивчення дис­ципліни за темами, навчальні завдання для практичних занять, зав­дання для самостійної роботи, індивідуальні завдання, терміноло­гічний словник, перелік рекомендованої для опрацювання літератури.

При виконанні самостійної та індивідуальної роботи слід звернути увагу, що завдання складені у вигляді ситуацій, які виникають у підприємства і потребують вирішення при складанні звітності. Кожне завдання – у п’яти варіантах. Вирішені завдання обгово­рюються на заняттях, де студент повинен обґрунтувати рішення і захистити свою думку, спираючись на чинне законодавство і поло­ження (стандарти) бухгалтерського обліку.

Номер варіантів визначається за першою літерою прізвища за наведеним нижче зразком.

Літери, з яких починається прізвище студента

Номер варіанта

А, Ж, Л, С, Ч, Ю

1

Б, З, М, Т, Ш, Ц

2

В, І, Н, У, Щ, Е

3

Г, Ї, О, Ф, Я, К

4

Д, Й, П, Х, Є, Р

5

[До змісту] [Наступне]

[До змісту] [Попереднє] [Наступне]

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Модуль І. Фінансова звітність підприємств

Тема 1. Основи побудови і загальні вимоги до звітності підприємств

Визначення, мета складання та завдання звітності. Склад і струк­тура звітності: фінансова, податкова, консолідована, зведена, статис­тична та спеціальна. Вимоги національних стандартів до складу та елементів фінансової звітності. Якісні характеристики звітності. Принципи підготовки фінансової звітності. Розкриття інформації у звітності підприємств. Загальні положення щодо порядку заповнення звітності. Користувачі звітності. Порядок оприлюднення та подання звітності підприємства.

Тема 2. Баланс підприємства

Загальні положення П(С)БО 2 «Баланс». Значення, мета складання, принципи побудови та структура балансу. Аналітичні можливості ба­лансу. Побудова і зміст чинної форми балансу. Порядок оцінки статей балансу. Підготовка облікових даних для складання балансу, інфор­маційне забезпечення статей, методика і техніка складання балансу.

Тема 3. Звіт про фінансові результати

Загальні положення П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати». Значення, структура, мета складання звіту про фінансові результати. Порядок визнання видів діяльності, доходів і витрат. Класифікація доходів і витрат у звіті про фінансові результати. Інформаційне забез­печення для складання звіту про фінансові результати. Визначення фінансового результату залежно від виду діяльності. Надзвичайні до­ходи та витрати. Склад і структура елементів операційних витрат. Показники прибутковості акцій і порядок їх розрахунку.

Тема 4. Звіт про рух грошових коштів

Загальні положення П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів». Значення, структура, мета складання звіту про рух грошових коштів. Інформаційне забезпечення складання звіту про рух грошових коштів. Характеристика методів складання звіту: прямий і непрямий. Порядок визначення руху грошових коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Порядок визначення чистого руху грошових коштів за звітний період. Взаємозв’язок звіту паро рух грошових коштів з іншими формами звітності. Розкриття інформації про гро­шові кошти у примітках до фінансової звітності.

Тема 5. Звіт про власний капітал

Загальні положення П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал». Зна­чення та мета складання звіту про власний капітал. Причини змін у складі власного капіталу за видами капіталу. Змісті статей звіту про власний капітал. Інформаційне забезпечення складання звіту про влас­ний капітал. Методика складання звіту про власний капітал. Взаємо­зв’язок показників звіту про власний капітал з іншими формами фінансової звітності. Розкриття інформації про власний капітал у примітках до річної фінансової звітності.

Тема 6. Виправлення помилок і зміни у фінансовій звітності

Склад і структура приміток до фінансової звітності. Загальні поло­ження П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Виправлення помилок і зміни в обліковій політиці. Події після дати балансу. Структура Приміток до річної фінансової звітності та харак­теристика інформаційного забезпечення для їх складання. Характерис­тика форми № 6 «Інформація за сегментами». Розкриття інформації у примітках до фінансової звітності.