Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітн_під-ва_НМП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

6. Методика складання звітності до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття

Розмір страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового соціаль­ного страхування на випадок безробіття за поданням Кабінету мініст­рів України встановлюється Верховною Радою України. База для нарахування страхових внесків наведена в табл. 10.9.

Таблиця 10.9

Розміри збору до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття

Платників внесків

Об’єкт оподаткування

Ставка внесків

Нарахування

Підприємства, установи, органі­зації або уповноважений ним орган незалежно від форм влас-

Фактичні витрати на оплату праці найма­них працівників (у

1,6 %

Продовж. табл. 10.9

Платників внесків

Об’єкт оподаткування

Ставка внесків

ності, виду діяльності, господа­рювання, іноземні підпри­ємства, філії та представництва (крім платників єдиного по­датку)

тому числі у натураль­ній формі), що обкла­дають податком з до­ходів фізичних осіб

Фізичні особи, які використо­вують працю найманих праців­ників, за найманих працівників (крім платників єдиного, фік­сованого податків)»

Підприємства громадських ор­ганізацій інвалідів, де інвалідів не менше 50 % від загальної чисельності працюючих і фонд оплати праці інвалідів не менше 25 % витрат на оплату праці

Не нараховують – за працівників-інвалідів;

1,6 % – за інших працівників

Підприємства УТОГ і УТОС

Не нараховують

Утримання

Наймані працівники, у тому числі інваліди, які не досягли пенсійного віку

Оплата праці найма­них працівників, яку обкладають податком з доходів фізичних осіб

0,6 %

Протягом 20 днів після закінчення кварталу платники страхових внесків на випадок безробіття зобов’язані відзвітувати перед контро­люючим органом – Фондом загальнообов’язкового соціального стра­хування на випадок безробіття до центрів зайнятості за місцем реєстрації. Форма відомості складається з 4 розділів. З 1 січня 2007 р. розділ І доповнено спеціальною таблицею, у якій зазначаються суми виплат працівникам – інвалідам (які не досягли пенсійного віку), оподатковуваних страховими внесками. При цьому слід мати на увазі, що ці суми мають бути відображені також у складі загальної суми виплат, що відображаються в основній таблиці першого розділу.

Розділ ІІ доповнено рядками 23 та 24, в яких відображаються несплачені штрафні (фінансові) санкції та пеня. Додатково ці суми враховуються в рядку 21 «Залишок заборгованості на кінець звітного періоду за платниками...».

Розділ ІІІ доповнено двома рядками, в яких зазначається середньооблікова чисельність працюючих інвалідів (які не досягли пенсійного віку) та пенсіонерів.

Розділ ІV потрібно заповнювати інформацією про заборгованість з заробітної плати в розрізі звітних періодів.

Платники внесків заповнюють відомість після того, як впишуть у його заголовну частину код за ЄДРПОУ, код галузі, в якій вони працюють (за ЗКГНГ), реєстраційний номер платника страхових внесків, номер поточного рахунку і назву банку, а також повну назву (згідно з установчими документами), адресу і телефон. Далі зазна­чають період, за який складають відомість.

У першому розділі відомості заповнюють дані про те, що є базою нарахування (утримання) внесків на випадок безробіття. Це суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що вклю­чають витрати на оплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати і підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Відомість (розділ ІІ) починають заповнювати з рядка 1 «Заборго­ваність на початок року за платниками», або рядка 13 «Заборгованість на початок року за фондом». У згаданих рядках показують заборго­ваність на початок року роботодавця перед Фондом (страхові внески, пені та штрафи, що підлягають сплаті) та Фонду перед роботодавцем (переплата за страховими внесками).

Рядки «На початок періоду» граф «Нараховано» і «Перераховано» розділу ІІ в першому кварталі прокреслюють. Ці рядки будуть запов­нювати в другому, третьому і четвертому кварталах наростаючим підсумком з початку року, причому окремо вписують суми нарахо­ваних і утриманих внесків. Далі в графу «Нараховано» вписують суми нарахованих і утриманих, а в графу «Перераховано» – суми перера­хованих у звітному кварталі внесків з розбивкою за місяцями. Зазна­чені суми додають, відповідно до сум нарахованих і перерахованих на початок періоду внесків. Отриманий результат показують у графах «Сума всього» рядків 2 і 10. Правильність нарахування та утримання внесків можна перевірити способом множення Фонду оплати праці, зазначеного у першому розділі, на діючі ставки, про які зазначалось вище.

Рядок 3 «Донараховано при прийнятті звітності» заповнюють спе­ціалісти Фонду під час проведення камеральної перевірки.

А ось рядок 4 «Нараховано за актами за звітний період, усього» заповнюють, якщо під час перевірки у звітному кварталі на підпри­ємстві було проведено донарахування сум страхових внесків, пені, штрафу (сума рядків 5–8).

У рядках 9 «Списано заборгованості» і 10 «Списано пені» пока­зують, відповідно, суми списаних заборгованості та пені.

Всього до сплати визначаємо за підсумком рядків 1, 2, 3, 4 і вира­хуванням суми рядків 9 і 10.

Суми донарахованих страхових внесків, пені та штрафів, які підприємство сплатило у звітному періоді, згідно з актами перевірок відображаємо у рядку 15, а, відповідно, всього обліковано і сплачено страхових внесків та інших виплат – по рядку 20. Для визначення цієї суми потрібно просумувати рядки 13, 14, 15 і мінус 19.

Для того щоб вписати суму у відповідний рядок 12 або 21, потрібно від більшої суми (рядка 11 або 20) відняти меншу (відповідно, рядка 20 або 11). Причому до рядка 21 входять: «недоїмка за платником», «сума страхових внесків, строк сплати яких не настав» і «реструк­туризована заборгованість». Необхідно відзначити, що до рядка «Реструктуризована заборгованість» розділу 2 вписують суму раніше реструктуризованої та розстроченої заборгованості.

У розділі ІІІ фіксують середньооблікову чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості (осіб).

Сума заборгованості і виплат заробітної плати за минулі роки відображається в розділі IV відомості. Заповнюють його аналогічно до попереднього розділу, вносячи суму нарахованих і утриманих стра­хових внесків, яку залишилося сплатити підприємству на кінець звітного кварталу чи року.