Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
103.6 Кб
Скачать

Тема 2 Облік грошових коштів і дебіторської заборгованості

Грошові кошти – готівка, кошти на рахунках у банках та депозити.

Грошові потоки – сукупність розділених у часі надходжень і видатків грошових коштів та їх еквівалентів, генерованих підприємством у процесі господарської діяльності.

Тема № 3 Облік необоротних активів

Основні засоби – це засоби праці: споруди, будівлі, обладнання, транспортні та інші засоби, без яких разом з трудовими та матеріальними ресурсами підприємства неможливо здійснювати господарську діяльність.

Відмінною особливістю основних засобів є діяльність їх використання, в результаті чого вони поступово зношуються та передають свою вартість (засобом нарахування амортизації) на собівартість виготовленої продукції (виконаних робіт або наданих послуг).

Основні методологічні засади про формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначено П(С)БО 7 «Основні засоби» від 27.04.2000р. № 92.

Згідно П(С)БО 7 основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду або здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об'єкт основних засобів – це завершений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього або окремий конструктивно-відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функцій.

Згідно П(С)БО 7 об'єкт основних засобів визначається активом, якщо існує вірогідність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання і вартість його може бути достовірно визначена.

Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікують за такими групами:

Основні засоби Інші необоротні матеріальні активи

– будинки, споруди, пристрої; – бібліотечні фонди;

– машини та обладнання; – малоцінні необоротні матеріальні

– транспортні засоби; активи;

– інструменти, прилади, інвентар; – тимчасові (не титульні) споруди;

– земельні ділянки; – природні ресурси;

– капітальні витрати на поліпшення земель; – інвентарна тара;

– робоча і продуктивна худоба; – предмети прокату;

– багаторічні насадження та інші основні – інші необоротні матеріальні

засоби. активи.

Первісна вартість об'єкта основних засобів складається з:

  • суми, що сплачують постачальникам та підрядникам за використання будівельно-монтажних робіт (без ПДВ);

  • реєстраційних зборів, державного мита та аналогічних платежів, пов'язаних з придбанням прав на об'єкт основних засобів;

  • суми ввізного мита;

  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

  • витрат зі страхування ризику при доставці основних засобів;

  • витрат на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

  • інших витрат безпосередньо пов'язаних з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання.

Витрати на сплату відсотків за користування кредитом не включаються до первісної вартості основних засобів.

Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання. Її встановлює експерт. Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства є погоджена засновниками підприємства їх справедлива вартість.

Рух основних засобів пов'язаний із здійсненням господарських операцій з надходження, внутрішнього переміщення та вибуття основних засобів оформляються типовими формами облікової документації, затвердженими наказом міністерства Статистики України від 29.12.95р. № 352.

Форма ОЗ-1 Акт приймання-передачі основних засобів (Додаток 9.1) використовують для зарахування до складу основних засобів окремих об'єктів, обліку введення об'єктів основних засобів в експлуатацію, оформлення внутрішнього переміщення основних засобів та виключення об'єктів зі складу основних засобів при передачі іншому підприємству.

Акт складає комісія, склад якої визначається в наказі про облікову політику. При прийомі основних засобів акт складається в одному примірнику, а при передачі іншому підприємству – у двох примірниках.

Форма ОЗ-2 Акт приймання-передачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів (Додаток 9.2). Акт складається в одному примірнику якщо ремонт або реконструкція здійснювались господарським способом, а у двох примірниках – якщо на іншому підприємстві.

Форма ОЗ-3 Акт на списання основних засобів (Додаток 9.3) та форма ОЗ-4 Акт на списання автотранспортних засобів використовуються для вибуття окремих об'єктів основних засобів при повні або частковій ліквідації. Акт складається в двох примірниках і затверджується керівником підприємства.

Форма ОЗ-5 Акт про установку, пуск і демонтаж будівельних частин.

Форма ОЗ-6 Інвентарна картка обліку основних засобів (Додаток 9.4) використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність і рух всіх типів основних засобів на підприємстві. Картки заводять на кожен інвентарний об'єкт або групу однотипних об'єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі.

Форма ОЗ-7 Опис інвентарних карток по обліку основних засобів складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані картки зберігаються у картотеці, де їх групують за видами , а в середині видів за місцем їх знаходження.

Форма ОЗ-8 Картка обліку руху основних засобів. Вона заповнюється в кінці місяця.

Форма ОЗ-9 Інвентарний список основних засобів (крім випадку внутрішнього переміщення).

Форма ОЗ-15 Розрахунок амортизації основних засобів, форма ОЗ-16 Розрахунок амортизації по автотранспорту.

Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби» (активний, балансовий). Інші необоротні матеріальні активи обліковуються на рахунку 11. Всі затрати по придбанню чи створенню основних засобів обліковуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» (активний), який має субрахунки:

151 «Капітальне будівництво»;

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

Таблиця 9.1 Облік основних засобів

№ з/п

Зміст операцій

Кореспондуючі рахунки

Д – т

К – т