Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шевчук с.24-35

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

ПИТАННЯ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

ВІСНИК

ви держави, як створення власної армії, налагодження роботи апарату управліннянамісцяхтощо. Значніускладненняврозбудовуукраїнської державності часів гетьманщини вносила опозиція в особі українських соціалістичних партій.

На розбудові Української Держави гетьмана П. Скоропадського великою мірою позначилась геополітична ситуація того часу. Отримавши у спадщину від Центральної Ради міцну зв’язку через Брестський договір з державами Центрального блоку, передусім Німеччиною та Австро-Угорщиною, гетьманська держава потрапила в опозицію до держав Антанти. Перемога цихдержав уПершій світовій війні змусила гетьмана П. Скоропадського шукати у них підтримки, але ці зусилля виявилися марними. Визнаючи лише «єдину і неподільну» Росію, держави Антанти, особливо Англія і Франція, не визнавали української державноїнезалежностіінегативноставилисьдонепослідовностіукраїнських лідерів у виборі зовнішньополітичної орієнтації.

Саме процесвідчить розвійподійвукраїнському державотворенні. Ідея гетьманату як суто української національної моделі організації державної влади не вмирала впродовж XVIII і аж початку XX століть. Лютнева революція 1917 р. збудила вУкраїні прагнення матисвоюдержаву і створила для цього реальні передумови. Центральна Рада зробила багато для розбудови української держави. Але її невдала соціальна політика, нездатність створитиміцні підвалини держави увигляді армії та дієвого апарату управління на місцях, міцна прив’язка до держав Центрального блоку, які зазнали поразки у Першій світовій війні, призвели до падіння УНР та Центральної Ради.

На цьому тлі поширювався новий рух — велика маса селян і міського населення прагнула встановити новий уряд — несоціалістичний. У Києві широку діяльність розгорнула політична консервативна партія «УкраїнськаНароднаГромада», заснованагенераломП. Скоропадським, доякоївступилобагатовійськовослужбовців1-гоУкраїнськогокорпусу та козаків з Вільного Козацтва. Найбільш впливові її діячі — М. Устимович, І. Пащевський, М. Воронович, В. Кочубей, В. Любинський, М. Василенко та інші — поширювали в народі переконання, що тільки «сильна влада» може навести лад і порядок в Україні. Найкращою формою такої влади вважалось історичне гетьманство.

Навколо генерала П. Скоропадського іУкраїнської Народної Громади поступово згуртувалися всі антисоціалістичні елементи України. Це був достатньо міцний блок без партійних суперечок і національної ворожнечі. П. Скоропадськогопідтримувалазначназачисельністюверства

81

ВІСНИК Академії правових наук України / 2 (53)

українських селян-власників, для яких смертельною загрозою була соціалізація землі, проголошена Центральною Радою1.

Українська Народна Громада мала тісні зв’язки з партією Українських хліборобів-демократів та Союзом земельних власників, що були поборниками спадкового («дідичного» за висловом В. Липинського) гетьманату в Україні. У середині квітня 1918 р. Громада налагоджує відносини з командуванням німецьких військ в Україні2.

Діяльність Української Народної Громади і особисто П. Скоропадськогодаютьпідстави окремим дослідникам звинувачувати майбутньогогетьманавзрадіУкраїниінавітьубонапартизмі. Заїхтвердженнями, вже наприкінці 1917 р. П. Скоропадський «орієнтувався на можливий прихід в Україну австрійців і німців у ролі окупантів і планував свою співпрацю з ними <... > для досягнення своєї власної мети вважав за потрібне замаскуватися та приєднатися до національного українського руху, щобстатикомандиром Української армії, себто— щобматизмогу стати диктатором»3. Такі звинувачення були притаманні й сучасникам тих подій, провідним діячам Центральної Ради і мали, на жаль, практичні, вкрайнегативнінаслідкидлярозбудовиукраїнськоїдержавності. Центральна Рада зробила чимало для того, щоб військові формування, очолюваніП. Скоропадським, втратилисвоюбоєздатність. Іякнаслідок, навесні 1918 р. генералбувзмушенийпітиувідставку, анезабаром розпався і його 1-й Український корпус4. Така ж доля спіткала і Вільне козацтво. АвідбувалосьценапередоднінаступунаКиївбільшовицьких загонів П. Муравйова.

Тому важко погодитись із звинуваченнями П. Скоропадського у бонапартизмі, бо така оцінка більше наголошує на його особі і зовсім ігноруєконкретніреалії, щосклалисявУкраїнінавесні1918 р. По-перше, очевиднанеможливістьспівпрацізурядомЦентральноїРади, передусім у справі виконання умов Брестського договору, змушувала німців та австро-угорців шукати нагоди для усунення цього уряду. А по друге, заходи Центральної Ради щодо соціалізації землі викликали до неї опо-

1Див.: Могилянский Н. М. Трагедия Украины // Революция на Украине по мемуарам белых. – М.; Л., 1930. – С. 127–128.

2Див.: СоловейД. Усправіоцінкиактудержавногоперевороту29 квітня1918 р. // Політологічні читання. – 1994. – № 3. – С. 244.

3Соловей Д. У справі оцінки акту державного перевороту 29 квітня 1918 р. –

С. 236.

4Див.: Дорошенко Д. Война и революция на Украине // Революция на Украи-

не. – С. 88–91.

82

ПИТАННЯ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

ВІСНИК

зицію з боку землевласницьких прошарків населення, передусім крупних, представникомякихбувісамП. Скоропадський. Збігцихобставин зумовлювавінтереснімцівтаавстро-угорцівдодержавногоперевороту в Україні і П. Скоропадського як людини, котра могла очолити його. Як наслідок, у квітні 1918 р. представники німецького командування іП. Скоропадськийдосяглиугоди. ІтутслідпогодитисяздумкоюД. Табачника, що «у квітні 1918 р. було лише два варіанти перебігу подій: прямевійськовеуправлінняНімеччини, щовжеюридичноробилоУкраїну окупованою територією, або встановлення міцної влади, здатної забезпечити порядок в країні»1.

У середині квітня 1918 р. на одній з нарад німецького та австрійського командування в Україні було вирішено, зважаючи на неможливість співпраці з Центральною Радою, підтримати іншу владу, яка постала б внаслідок перевороту. За найкращу форму влади було визнано гетьманат2. Нову владу передбачалось утворити без народного представництва. Хоча створений незабаром український уряд був прихильникомвідновленнянародногопредставництва. УзверненніурядуУкраїнської держави донаселення від10 травня1918 р. наголошувалося, що «Головна задача Правительства, котре має тимчасовий, переходовий характер, зміцнитинаУкраїнідержавнийладівумовахповногоспокою та справжньої волі довести країну до хвилі скликання народного представництва...»3.

Кандидатами на гетьмана називали різних осіб, у тому числі Є. Чикаленка— багатогопоміщика, відомогогромадськогодіяча, М. Міхновського — ідеолога українського націоналізму і П. Скоропадського — колишнього командира 1-го Українського корпусу і почесного отамана Вільного Козацтва.

ПеревагубуловідданоП. Скоропадськомузатакихпричин. По-перше, він був нащадком гетьмана І. Скоропадського, і це виправдовувало його претензії на гетьманську булаву, формально робило його владу легітимною. По-друге, П. Скоропадськийбуводнимзнайбагатшихземлевласників України і міг розраховувати на підтримку поміщиків, невдоволених діямиЦентральноїРадищодосоціалізаціїземлі. По-третє, якросійський генерал він мав чималий військовий досвід і користувався авторитетом

1ТабачникД. Українськадержаваібілагвардія: відпротистояннядозапізнілого компромісу // Політика і час. – 1996. – № 7. – С. 60.

2Див.: Полонська-Василенко Н. Історія України. – Т. 2. – С. 489.

3Цит. за: ЄрмолаєвВ. М. ВищіпредставницькіорганивладивУкраїні(історикоправове дослідження). – Х., 2005. – С. 217.

83

ВІСНИК Академії правових наук України / 2 (53)

вармії. По-четверте, П. Скоропадськийпершимсередгенералівцарської арміїукраїнізувавсвійкорпус, щосприялозростаннюйогопопулярності середукраїнськоїгромадськості. Ціаргументи, безумовно, вплинулинавибір кандидатури гетьмана, але вони мали формальний характер. Головна ж причинаполягалавтому, щонімецькеіавстро-угорськекомандуваннята багато впливових українців не бажали висувати керівником держави під час громадянської війни цивільну людину.

Стоячи у витоків гетьманату, німецьке та австро-угорське військове командування в Україні намагалось заздалегідь визначити контури і напрямкидіяльностімайбутньоїдержави. Так, начальникштабунімецьких військ генерал Гренер наприкінці квітня 1918 р. узгодив з Українською НародноюГромадоюумови, наякихнімціпогоджувалисянапереворот. Уостаточномувиглядідокументмістивтакіположення: визнанняБрестськоїугоди; розпускЦентральноїРади; відкладенняскликанняУстановчих зборів; узгоджені з німецьким командуванням кількості українських військових формувань; відбудови правильного судового апарату і обмеження компетенціївійськово-польовихсудівлишерозглядомакцій, спрямованих безпосередньо протинімецькихтаавстро-угорськихвійськ; упорядкування адміністративного апарату і розпуск всіх комітетів «революційного походження»; підтвердженнязобов’язаньУкраїнищодозабезпеченняпродовольчих потреб німецьких і австро-угорських військ; відновлення вільної торгівлітаіншоїкомерційної діяльності; поновленняприватноївласності, збереження до певної норми великих господарств з метою забезпечення експортноїздатностіхліборобів, парцеляціявеликихмаєтностей, передача земліселянам завикупукредит1.

Генерал Гренер підкреслив, що німці безпосередньо участі в переворотінебратимутьіпідтримаютьгетьманалишепіслятого, яквінбуде обраний. Такі умови значною мірою ставили гетьманський режим у залежність від Німеччини та Австро-Угорщини.

Про підпорядкованість майбутнього голови Української Держави німцямщебільшнаочносвідчитьтексттелеграмиімператораВільгельмакомандувачунімецькимивійськамивУкраїніфельдмаршалуЕйхгорну: «Передайте генералу Скоропадському, що я згоден на обрання гетьмана, якщо гетьман дасть зобов’язання неухильно виконувати наші поради»2.

1Див.: Скоропадський П. Спогади (кінець 1917 – грудень 1918). – К., 1996. –

С. 148.

2Цит. за: Деникин А. И. Гетманство и Директория на Украине // Революция на Украине. – С. 138.

84

ПИТАННЯ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

ВІСНИК

Залежністьгетьманавіднімецькоготаавстро-угорськоговійськового командуванняусвідомлювалиійогоопоненти— соціалісти. Осьщописав прогетьмана В. Винниченко: «Гетьман був підставною, нікчемною фігурою, манекеном і декорацією, за якою стояв німецький генерал та його воля, бажання, інтереси й розпорядження»1. І в тому, що «німецькі генералипоставилируськогогенералаП. Скоропадськогозагетьмана», В. Винниченко вбачав перехід «влади з рук національно-української дрібнобуржуазної демократії в руки неукраїнської великої буржуазії»2.

Упродовж тривалого часу в історичній літературі існує думка, що проголошенняУкраїнськоїгетьманськоїдержавибулопоформіповерненнямдо історичних традицій у подальшій розбудові української державності3, але гетьманський переворот не мав характеру стихійного прориву соціальної енергії, спровокованого безпорадністю Центральної Ради. Це був типовий путчнімецькогокомандування, агетьманпослуживширмоюдлянедопустимої, зоглядунаумовиБрестськогодоговору, німецькоїокупаціїУкраїни4.

Такі суперечливі оцінки обставин приходу гетьмана П. Скоропадського до влади неминуче викликають непрості запитання про легітимність його режиму та характер і ступінь правонаступності в розбудові української державності.

Становище гетьмана як спадкоємця Центральної Ради у творенні української держави було складним та неоднозначним, бо він вільно чи невільно став противником Центральної Ради. Хоча вона й була розігнана не гетьманським урядом, а вищим німецьким командуванням, відсутність протесту з боку гетьмана П. Скоропадського з цього приводу означало мовчазну солідарність з німцями5. 3 погляду правонаступництва в розбудові української державності це було, безумовно, для гетьмана дискредитуючим фактом, що значною мірою спричинив опозицію до його режиму з боку українських соціалістичних партій, представники яких становили кістяк Центральної Ради.

Однак події 29 квітня 1918 р. не можна кваліфікувати як переворот

уповному розумінні цього слова, оскільки вони не були наслідком сус-

1ВинниченкоВ. Відродженнянації(Історіяукраїнськоїреволюції: марець1917 –

грудень 1919): У 3 ч. – Ч. ІІІ. – К., 1991. – С. 26.

2Винниченко В. Відродження нації. – Ч. ІІ. – С. 326.

3Велика історія України: У 2 т. – К., 1994. – Т. 2. – С. 342; Історія України: нове бачення: У 2 т. / За ред. В. А. Смолія. – К., 1995. – Т. 2. – С. 57.

4Велика історія України. – Т. 2. – С. 342.

5Див.: Липинський В. Листи до братів-хліборобів // Дві концепції української політичної думки: В’ячеслав Липинський – Дмитро Донцов. – Нью-Йорк, 1990. –

С. 48.

85

ВІСНИК Академії правових наук України / 2 (53)

пільного українського руху, а їх успіх зумовили сторонні чинники (німецька військова сила). У тому що гетьманат не виріс органічно з українського ґрунту, значною мірою полягала його нежиттєздатність 1.

Звісно, щотакаточказорумаєправонаіснування, протеаналізситуації, що об’єктивно склалася в Україні, і шляхів її подальшого розвитку як держави наводить і на інші роздуми. По-перше, не П. Скоропадський і його оточення були винні в появі німців та австро-угорців в Україні: ще до приходу гетьмана до влади окупація стала доконаним фактом, з яким не можна було не рахуватися. По-друге, німці та австро-угорці погоджувалися на утворення українського уряду з поміркованих елементів. Вони бралися своїми силами забезпечити порядок, не допускаючи розвитку більшовизму, ізахиститиУкраїнувідйогопроникненняіззовні. По-третє, у разі відмови від співробітництва Німеччина та Австро-Угорщина були готові оголосити Україну легально окупованою і вивезти із неї все, що тільки можна. Це добре розумів П. Скоропадський, який відзначав усвоїх спогодах: «Німецько-австрійські армії заполонили всю країну, на півночі були більшовики. Я відчував по відношенню до німців вкрай складніпочуття. Зодногобоку, вонинамбуливкрайпотрібні. Аздругого— яне міг байдуже бачити їх хазяйнування в Києві»2.

У кінцевому підсумку суворі історичні реалії давали підставу генералу П. Скоропадському згодитись на обрання його гетьманом України під протекторатом німців, а частині українського загалу підтримати гетьманський уряд, оскільки альтернативою приходу до влади представників власницьких кіл, як уже стало зрозумілим після трагічних подій січня-лютого 1918 р., міг бути лише більшовизм. Що стосується української соціалістичної інтелігенції, то вона виявилася нездатною налагодити справу розбудови державності і своїми соціалістичними гаслами і обіцянками, які не могла виконати, лише відчинила двері більшовицькій експансії. І це добре розумів П. Скоропадський. За його словами, «наша демократична і соціалістична інтелігенція <... > була перейнята лютою заздрістю до всіх імущих <... > вона не розуміла завдань держави і не тямила в організації влади, вносячи своїм невмілим керуванням дестабілізацію і анархію в народні маси»3.

Обрання П. Скоропадського на гетьмана України відбулося в певній організаційно-правовійформі, хочаіформальнійзасвоїмзмістом. 29 квітня 1918 р. у Києві зібрався Хліборобський конгрес, на який прибуло

1Історія січових стрільців: Воєнно-історичний нарис. – К., 1992. – С. 89.

2Скоропадський П. Спогади. – С. 146.

3Там само. – С. 75.

86

ПИТАННЯ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

ВІСНИК

6432 уповноваженихпредставникивідвосьмиетнічноукраїнськихгуберній. Це надавало форуму ознак представницького органу, а відтак робило владу гетьмана, хоча б зовні, легітимною. У промовах делегати конгресу рішуче висловлювалинезадоволенняполітикоюЦентральноїРади, соціалістичними експериментами і вимагали поновлення приватної власності на землю та запровадженняміцноївладиуформіісторичногогетьманату. ПрисутніодноголоснообралигетьманомУкраїнигенералаП. Скоропадського.

ПравомочністьХліборобськогоконгресуякпредставницькогооргануукраїнськогонародуілегітимністьотриманоївідньогоП. Скоропадським гетьманської влади не витримують серйозної критики і їх варто розглядати лише як формальний акт. І навряд чи можна погодитися з твердженням Н. Полонської-Василенко, що в порівнянні з обранням гетьманів, починаючизВиговськогоізакінчуючиРозумовським, цебуло найбільш велелюдне з усіх обрань1, оскільки Хліборобський конгрес репрезентувавпевнийпрошарокукраїнськогосуспільства, асаме— його землевласницькуверству. Тимбільше, щовумовахнімецько-австрійської окупаціїостаточневизначенняформиукраїнськоїдержавності ізаняття тих чи інших державних посад було цілком у руках окупантів.

Характерною рисою приходу до влади гетьмана П. Скоропадського є майже повна відсутність опору цій акції. У ніч з 29 на 30 квітня 1918 р. прихильникигетьманськогопереворотуопануваливсідержавніустанови практичнобезборотьби. ТількигалицькіСічовістрільці, якіохороняли Центральну Раду, намагалися обороняти її. Успіх прихильників П. Скоропадськогозначноюміроюзумовилапідтримканімців, якінапередодніперевороту роззброїли так звану Синьожупанну дивізію і стягли до столиці значнівійськовісили. Аголовнеполягаловтому, щоЦентральнаРадавже немаланіфізичної, німоральноїпідтримкисереднаселеннямістУкраїни, асвоєюаграрноюполітикоювикликалаповнерозчаруванняселян. Затаких умов прихильники Української Народної Республіки добре розуміли, що шансиназбереження УНРіЦентральноїРадибуливельмислабкими.

Крім того, на боці гетьманського перевороту стояли широкі кола пасивних обивателів, які не досить ясно розуміли суть подій, що відбувалися, але бажали спокою, безпеки і порядку будь-якою ціною2.

ТакеставленнядогетьманськогопереворотузбокунаселенняУкраїни є своєрідним підтвердженням закономірності зміни форми української державності і легітимності влади гетьмана П. Скоропадського.

1Див.: Полонська-Василенко Н. Історія України. – Т. 2. – С. 490.

2Див.: Деникин А. И. Гетманство и Директория на Украине // Революция на Украине. – С. 141.

87

ВІСНИК Академії правових наук України / 2 (53)

Д. Селіхов, доцент Полтавського факультету Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого

Законодавство царської Росії про основні принципи фінансово-кредитної діяльності Селянського поземельного банку

Скасуваннякріпосногоправа, внаслідокчогомайжеполовинамешканців України одержали можливість господарювати на власній землі на свій розсуд, зумовило швидкий розвиток товарно-грошових відносин, становленнябанківської системи європейського типу. Вже черездвадесятиріччя післяутвореннязагальноімперськогодержавногобанкупочаливиникатине лишекомерційні, алеіспеціалізовані, вузькопрофільнібанки. Ваграрному секторі економіки провідну роль відігравали державні (Селянський поземельний(1882 р.) таДворянський(1885 р.)) іпотечнібанки, саманазваяких доситьчіткоокреслюєсферудіяльностікожноїзвищезгаданихкредитних установ. Враховуючитещовпореформенийперіод85 % мешканцівУкраїниналежалидокатегоріїтакзваних«сільськихобивателів»1,впливдіяльності Селянського банку на умови господарювання переважної частини населенняважкоперебільшити. Стаття№1 ЗаконупроСелянськийпоземельний банк від 18 травня 1882 р. визначала мету нового банку так: «Селянський поземельний банк організовується для полегшення селянам усіх станівкупівліземлі...»2. Законроз’яснювавумовивидачіпозички, визначав суб’єкти господарювання та розмір можливого кредиту з детальним викладомумовйогоповернення.

Серед суб’єктів господарської діяльності крім фізичних осіб значилися також товариства (у складі трьох і більше селян) і сільські громади. Така класифікація дебіторів пояснювалася тим, що значна частина селян (у Росії — 100 %, в Україні — 45 %) володіли землею колективно, тобто остання була власністю общини, громади, а не окремого домогосподаря3. Максимальний розмір позички обмежувався сумою

1Підраховано на підставі даних: Статистический временник Российской им-

перии. – Изд-е ЦСК МВД. – СПб., 1867. – С. 4, 20, 41.

2Узаконения и распоряжения о Крестьянском поземельном банке. – СПб., 1884. – С. 5.

3Увітчизнянійісторико-економічнійлітературіпоняття«община» вживається як щодо землеволодіння, так і відносно адміністративного управління. Стосовно України вищезгаданий термін доцільно, на нашу думку, вживати тільки тоді, коли мова йде про землеволодіння, у той час як в адміністративному значенні краще користуватися поняттям «громада».

88

ПИТАННЯ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

ВІСНИК

в 125 крб на кожну особу чоловічої статі при наданні її відповідному колективуі500 крб— приподвірномуземлеволодіннінакожногодомогосподаря. Забажаннямклієнтапозичкамоглабутивиданатерміномна24,5 або 34,5 року. У першому випадку банк вимагав сплати внесків кожні шість місяців із такого розрахунку: а) росту — 2 3/4 %; б) на погашення заборгованості — 1 %; в) навитрати поуправлінню банком інаутворення запасного капіталу — 0,5 % від загальної суми кредиту. У разі порушення обумовлених термінів платежів передбачалася пеня у розмірі 0,5 % із невнесеної своєчасно суми за кожен прострочений місяць1.

Втім життя вимагало більш досконалих в економічному відношенні умов кредитування дрібних сільськогосподарських товаровиробників, що

ізнайшло своє відбиття у новому Законі про Селянський банк від 27 листопада 1895 р. Цим законом попередній Статут вищезгаданого банку був докорінно змінений. Принципова новизна полягала у визначенні нових термінів кредитування з чітким формулюванням умов повернення коштів

іжорсткимисанкціями запорушенняфінансовогозаконодавства.

Таблиця 1

Розмір піврічних платежів за законом від 27 листопада 1895 р. *

 

 

% росту

% покриття

% на витрати по

Усього

 

Термін

управлінню

Усього

позичок

 

боргу

і на зростання

 

щорічно

 

 

 

 

запасного капіталу

 

 

 

 

 

 

 

 

13 років

2,25

3

0,5

5,75

11,5

17 років

2,95

2

0,5

4,75

9,5

26,5

років

2,25

1

0,5

3,75

7,5

38,4

року

2,25

0,5

0,5

3,25

6,5

51,9

року

2,25

0,25

0,5

3

6

___________________

* Цит. за: Сборник узаконений и распоряжений о переселении. — СПб., 1901. —

С. 289.

У наведеній таблиці визначено мінімальний (13 років) і максимальний (51,9 року) терміни повернення позичок. У першому випадку щорічні платежі складали 11,5 %, тоді як удругому — майже удвічі менше

1 Див.: Узаконения и распоряжения о Крестьянском поземельном банке. –

С. 11.

89

ВІСНИК Академії правових наук України / 2 (53)

(6 %). Як бачимо, відсоток повернення коштів був суттєво підвищений. Навіть за умови видачі позички на 51,9 року він перевищував ставки кредиту за законом від 18 травня 1882 р. майже на 1,5 %. Зміни відбулися також і стосовно суми кредиту, яка не була вже фіксованою, перебуваючи у прямій залежності від ринкових земельних цін. Стаття № 81 нового статуту банку констатувала: «Позички видаються в розмірі, що не перевищує 60 % нормальної і 90 % спеціальної оцінки»1. Під нормальною оцінкою мався на увазі звичайний рівень цін на землю, що широко публікувався у пресі, тоді як спеціальна оцінка передбачала виїздпредставникаСелянськогобанкунамісцеівизначенняціниконкретної ділянки землі, що її побажав придбати клієнт. При видачі позички банк тепер уже вимагав у дебітора розписку певного змісту, де були, зокрема, зафіксовані такі правові норми: 1) не укладати без згоди банку оренднихугод; 2) непродаватиназруббездозволубанкунаявноголісу; 3) не продавати і не зносити без дозволу банку наявних будівель.

Укладачі нового статуту навряд чи передбачали досить короткий термін, якийвідвела історіянареалізацію більшдосконалих нормрегулюваннякредитудлянепривілейованихстанів. Цьогоразудалапросебе знати загальна ситуація в грошовому обігу Російської імперії, що призвела до грошової реформи 1897 р., основним змістом якої був вільний обмінкредитнихбілетівназолото. Співвідношення міжзолотимкарбованцеміпаперовимкредитнимкарбованцембуловзятете, якефактично встановилося на ринку, тобто кредитний карбованець був прирівняний до 66 коп. золотом. Іншими словами, реформа була проведена у вигляді девальвації, тобто пониження курсу карбованця до рівня, який фактичновстановивсянаринку2. Стабілізація фінансовоїсистемивкраїнідала можливість знизити процентні ставки, внести деякі інші уточнення

вбанківське законодавство. Саме з цією метою 6 грудня 1898 р. і був прийнятий закон про погашення платежів згідно із схемою, наведеною

втабл. 2.

Середнійпоказникзниженняпроцентнихставоксклав0,75. Щождо термінів кредиту, томаксимальний строксягнувмежі в55,5 року. Через півроку після публікації нових правил, уряд 31 травня 1899 р. прийняв рішення ввести до складу Ради центрального правління банку і її місцевих відділень представника від переселенського управління, що до 1906 р. було складовою частиною Міністерства внутрішніх справ. При

1Сборник узаконений и распоряжений о переселении. – С. 307.

2Див.: Мигулин П. П. Реформа денежного обращения в России и промышленный кризис. – Харьков, 1902. – С. 71.

90