Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс стац.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Тема 16. Засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів та по­слуг

Додатковий нормативний матеріал:

1. Закон України «Про ратифікацію Договору про закони щодо товарних знаків» // ВВР України. - 1995. - № 37. - ст. 281.

2. Закон України «Про приєднання України до Ніццької угоди про Міжна­родну класифікацію товарів і послуг для реєстрації знаків» // ВВР України. - 2000. - № 35. - ст. 284.

3. Закон України «Про приєднання України до Протоколу до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків // ВВР України. - 2000. - № 35. - ст. 285.

4. Закон України «Про ратифікацію Угоди про заходи щодо попередження та припинення використання не­правдивих товарних знаків та географічних зазна­чень» від 21 вересня 2000 року // ВВР України. - 2000. - № 45. - ст. 379.

5. Закон України “ Про охорону права на знаки для товарів та послуг“ // ВВР України. - 1994. - № 7. - ст. 36.

6. Закон України «Про охорону прав на зазначення походження товарів»// ВВР України. - 1999. - № 32. -ст. 267.

Завдання:

158. У січні 2004 р. було зареєстровано товариство з обмеженою відповіда­льністю (ТОВ) “Киця Мариська”, яке відкрило магазин з продажу дитячих ігра­шок. У травні 2004 р. кондитерська фабрика випустила цукерки під назвою “Киця Мариська”. У серпні 2004 р. виробничий кооператив “Дитинство” отримав свідо­цтво на торговельну марку “Киця Мариська” (клас товарів - дитячий одяг). У зв’язку з цим останній звернувся до ТОВ “Киця Мариська” та кондитерської фаб­рики з вимогою припинити використання таких найменувань, оскільки це пору­шує його права, або при бажанні продовжувати таку діяльність, уклавши з ним ліцензійний договір.

Засновники ТОВ “Киця Мариська” з метою уникнути оплати за договором спочатку пообіцяли перейменувати юридичну особу і магазин, вагаючись яку на­зву вибрати – “Теремок” чи “Колобок”, але після бесіди з юристом змінили свою позицію. Підставою для заперечення проти вимог кооперативу послугував той факт, що вони розпочали користуватися цією назвою значно раніше, а тому виро­бничому кооперативу “Дитинство” свідоцтво на торговельну марку було видано незаконно і є всі підстави для визнання свідоцтва недійсним.

Кондитерська фабрика повідомила, що дозвіл на випуск цукерок під такою назвою вона отримала у дитячого письменника К. Самійлика, який випустив по­вість “Киця Мариська”. До речі, у випадку, якщо виробничий кооператив “Дитин­ство” буде перешкоджати випуску цукерок, кондитерська фабрика змушена буде повідомити про це К. Самійлика, і в цьому випадку він заявить позов про ви­знання свідоцтва на торговельну марку недійсним, оскільки ім’я “Киця Мариська” повністю належить його творцеві і не може використовуватися іншими особами без дозволу автора.

Як потрібно вирішити спір? Як співвідносяться між собою право на коме­рційне (фірмове) найменування і на торговельну марку?

159. До патентного повіреного з проханням допомогти оформити заявки для отримання свідоцтва на торговельну марку звернулися такі особи: товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) “Струмок” із торговою маркою “Добра вода” для випуску мінеральної води; овочева фабрика із торговою маркою “Томат” для позначення продукції, виготовленої з помідорів; акціонерне товариство (АТ) “Промінь” із торговою маркою “Кока-кола” для випуску меблів; швейний коопе­ратив із торговою маркою “Ластівка” для жіночого одягу; товариство з обмеже­ною відповідальністю (ТОВ) “Альфа” із торговою маркою “Сігма-М” для товарів технічного призначення (при умові що їх конкуренти уже отримали свідоцтво на торговельну марку “Сігма” для цього ж класу товарів).

Чи можуть бути видані охоронні документи на ці позначення?

160. Назва мінеральної води “Боржомі” включена Патентним відомством Грузії до переліку географічних зазначень Грузії. Міністерство охорони навколи­шнього середовища і природних ресурсів Грузії видало АТ “Орієнтир” генера­льну ліцензію строком до 2007 р. на розлив “Боржомі” і на використання на­йменування “Боржомі” для промислової експлуатації Боржомських джерел міне­ральної води, а дванадцять підприємницьких товариств Грузії отримали тимчасові ліцензії без права їх передачі іншим підприємцям.

На території м. Харкова один з хлібокомбінатів використовує позначення “Боржомі” на етикетках своїх хлібо-булочних виробів, а товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) “Джерело” випускає мінеральну воду «Боржомі». Анти­монопольний комітет України вважає, що ТОВ “Джерело” своїми діями вводить споживача в оману відносно дійсного місця добування і розливу цієї мінеральної води і, особливо, відносно її лікувальних властивостей. З точки зору ТОВ “Дже­рело” оскільки в Україні відсутня торговельна марка “Боржомі”, то його дії не суперечать чинному законодавству України. До того ж ТОВ “Джерело” подало заявку на отримання у встановленому законом порядку охоронного документу на торговельну марку “Боржомі”.

Як повинна бути вирішена ця справа? Як співвідносяться між собою гео­графічне зазначення і торгівельна марка?

161. Концерн “Укрспирт” подав заявку до Державного департаменту інте­лектуальної власності на торговельну марку “Горобина на коньяці” для алкоголь­ного напою. Дізнавшись про це, Національний інститут найменувань місць похо­дження Франції заперечував проти видачі цього свідоцтва, оскільки реєстрація торговельної марки, яка містить як елемент позначення “коньяк”, яке є географіч­ним зазначенням, зачіпає національні інтереси Франції і стосується міжнародних відносин між Україною і Францією. Концерн “Укрспирт” не погодився із зазна­ченими аргументами, оскільки на території України діють стандарти і технічні умови, які визначають “коньяк” як вид міцного ароматного виноградного напою, виготовленого із виноградного спирту. І взагалі, словесне позначення “коньяк” стало в Україні загальноприйнятим як позначення певного виду товару, яке асо­ціюється у споживача з певним напоєм, а не з місцем його виготовлення, тобто перетворилося у видову назву товару. Представники Франції вважають, що така аргументація є підставою для порушення їх прав шляхом використання наймену­вання місця походження “коньяк”.

Вирішить спір.

Н а в ч а л ь н е в и д а н н я

Завдання

з навчальної дисципліни

«Цивільне право України»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]