Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс стац.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Тема 8. Здійснення цивільних прав та виконання обов'язків Захист цивільних прав.

Додатковий нормативний матеріал:

1. Про приватизацію державного житлового фонду: Закон України від 19.06.1992 р. // ВВР України. - 1992. - № 36. - Ст. 524.

2. Про нотаріат: Закон України від 02.09.1993 р. // ВВР України. - 1993. - № 39. - Ст. 383.

3. Про оренду державного та комунального майна: Закон України від 10.04.1992 р. в ред. від 14.03.1995 р. // ВВР України. – 1995. - № 15. - Ст. 99.

4. Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11.01.2001 р. // ВВР України. – 2001. - № 12. – Ст. 64.

5. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України: Затв. наказом Міністерства юстиції від 03.03.2004 р. № 20/5 // Офіційний вісник України. – 2004. - № 10. – Ст. 639.

6. Перелік документів, за якими стягнення провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів: Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. № 1172 // Офіційний вісник України. – 1999. - № 26. – С. 1241.

7. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних з визнанням угод недійсними: Роз’яснення Президії Вищого Арбітражного Суду України від 12.03.1999 р. № 02―5/111 // Вісник Вищого Арбітражного Суду України. – 1999. - № 2. – С. 92.

Завдання:

74. Після смерті Ткаленко відкрилася спадщина (квартира у м.Харкові), на яку претендувати за законом його дружина, дві його доньки та син, який мешкав в іншій державі. Через три місяці після смерті чоловіка дружина звернулася до но­таріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Доньки відмовилися від своєї частки на користь матері. Від сина ніяких заяв до нотаріальної контори не надходило.

Які існують способи здійснення суб’єктивних цивільних прав? За допомогою яких дій і в який строк може відбуватися здійснення цивільних прав у спадкових правовідносинах при прийнятті спадщини?

75. Мішкіна звернулася до нотаріуса з проханням посвідчити договір, за яким вона передає своїй знайомій Самохіній право на отримання аліментів від її колишнього чоловіка на протязі одного року, бо таким чином вона має намір роз­рахуватися за придбаний нею у Самохіної невеличкий меблевий гарнітур.

Що має відповісти нотаріус?

76. Безштанько уклала договір купівлі-продажу своєї трикімнатної квар­тири, що знаходилася у домі, розташованому в центрі м. Харкова. Через деякий час прокурор Дзержинської районної прокуратури м. Харкова звернувся до місь­кого суду з позовом про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним. Як з’ясувалося Безштанько мала чотирьох неповнолітніх дітей, яких вона при по­данні документів на приватизацію не вказала як таких, що мешкають з нею в ква­ртирі, а зазначила, що вони проживають у її матері в селищі поблизу м.Харкова. Після того як Безштанько в результаті приватизації стала єдиним власником квар­тири вона продала її Кривко.

Як повинна бути вирішена справа? Які основні засади здійснення суб’єктивних цивільних прав?

77. Лук’яненко, що проживав із сім’єю в невеличкому будинку, успадкова­ному від своїх батьків, вирішив поліпшити свої житлові умови шляхом будівниц­тва нового будинку на земельній ділянці, де був розташований старий будинок. В зв’язку з цим Лук’яненко звернувся до районної ради за погодженням проекту но­вого будинку, однак в дозволі на будівництво йому було відмовлено з посиланням на те, що запропонований на затвердження проект перекриває природне освіт­лення сусіднього будинку, а також не відповідає правилам пожежної безпеки. Лук’яненко, вважаючи, що його права як власника порушені, звернувся із скаргою до суду.

Яке рішення повинен винести суд?

78. З урахуванням конкурентного законодавства проаналізуйте нижче наве­дені ситуації:

1) Перевіркою, здійсненою Сумським територіальним відділенням Анти­монопольного комітету України, встановлено, що акціонерне товариство “Суми-газ” (далі – АТ) займає монопольне становище на ринку послуг з реалізації скрап­леного газу для комунально-побутових потреб населення та на ринку послуг з ре­алізації встановлення побутових лічильників природного газу з часткою 49,4%. Структурні підрозділи АТ встановлювали різні ціни для споживачів фізичних осіб різних регіонів області на монтаж газових лічильників, включаючи до обсягу ро­біт такі, що не проводилися; завищували норми часу на монтаж лічильників.

Яке рішення має прийняти з цього приводу Антимонопольний комітет?

2) Акціонерне товариство “Фаетон” (далі – АТ), товариство з обмеженою відповідальністю “Ї.С.” (далі – ТОВ), ТОВ “Лінія”, ТОВ “Криниця” та два підпри­ємці-фізичні особи, що надавали у м. Вінниця послуги з проявлення кольорової фотоплівки та фотодруку, провели збори та підписали на них прейскурант цін, встановивши єдині ціни на послуги.

Які межі здійснення цивільних суб’єктивних прав встановлені для суб’єктів підприємницької діяльності? Чи є вказані дії порушенням конкурентного законо­давства?

79. Фонд державного майна України (далі – ФДМУ) – орендодавець уклав договір оренди споруди з товариством з обмеженою відповідальністю “Спортив­ний медико-відновлювальний центр” (далі – ТОВ) - орендарем, відповідно до умов якого останній зобов’язався своєчасно здійснювати поточний і капітальний ремонт споруди. Через три роки ФДМУ звернувся до господарського суду з вимо­гою розірвати договір оренди, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач нена­лежним чином виконував умови договору і на протязі більш ніж двох років не здійснив навіть поточного ремонту. Перевірка технічного стану споруди показала, що експлуатаційна якість її незадовільна (ряд конструкцій та приміщень потре­бують невідкладного ремонту, покрівля має значні пошкодження). Відповідач проти позову заперечував, посилаючись на те, що акт про стан споруди складений без його відома, договором оренди не конкретизовано періодичність проведення ремонту; позивач (орендодавець) відповідно до ст. 776 ЦК повинен сам прово­дити капітальний ремонт переданого в оренду майна. Однак, не дивлячись на це, ТОВ вже уклало договір з іншою юридичною особою на проведення ремонтних робіт. Позивач з доводами орендаря не погодився, посилаючись на недотримання останнім умов договору, які повністю відповідають вимогам п.2 ст.18 Закону України “Про оренду державного і комунального майна”.

Яким чином повинні виконуватися цивільні обов’язки? Вирішить справу.

80. Посередницьке ТОВ “Метеорит” (далі – ТОВ) уклало з будівельно-ре­монтним АТ “Пальміра” (далі – АТ) договір на щомісячну поставку протягом трьох місяців будівельних матеріалів в асортименті. За згодою сторін у договір був внесений пункт, відповідно з яким усі спори між контрагентами мають вирі­шуватися лише шляхом переговорів без звернення до господарського суду. У пе­рші два місяці ТОВ належним чином виконувало свої зобов’язання, однак остання партія товарів в строк поставлена не була. АТ звернулося з письмовою претензією до ТОВ, проте відповіді не отримала.

Чи втратила будівельно-ремонтна організація право на судовий захист?

81. Букрєєва приїхала в гості до рідного брата Коваленко з м. Полтави до м. Харкова. Але зустріч родичів не відбулася. У квартирі брата тепер проживав не­знайомий їй чоловік, який нічого їй не пояснив. Сусіди Коваленка сказали, що він не проживає у цій квартирі більше року і пройшло вже біля 3 місяців, як там про­живає Савченко, який, щоправда, щоб потрапити у квартиру позламував замки вхідних дверей. Букрєєва звернулася до районної прокуратури в м.Харкові з ви­могою вжити заходів до притягнення Савченка до відповідальності за самовільне заняття квартири її брата. Опитаний прокурором під час попередньої перевірки Савченко стверджував, що вважає свої дії правомірними. Квартиру він купив у Коваленка, але той, отримавши гроші за квартиру, зник, не залишивши ключів від неї. Тому він, як новий власник застосував відповідні засоби, щоб забезпечити можливість користуватися своєю квартирою.

Як буде вирішена ця справа? Які існують способи захисту цивільних прав?

82. Куліш у своєму гаражі, що знаходився земельній ділянці, що належить йому на праві приватної власності, відкрив авторемонтну майстерню. У зв’язку з великою кількістю замовлень він вирішив перебудувати гараж, значно збільши­вши його площу. Орган місцевої виконавчої влади, до якого звернувся Куліш за узгодженням проекту, відмовив йому у видачі дозволу на будівництво, бо на дія­льність Куліша надійшли скарги сусідів по вулиці, в яких зазначалося, що підпри­ємницька діяльність останнього спричиняє їм значні незручності, а саме - постій­ний шум, загазованість, підвищену небезпеку. Куліш, вважаючи, що як власник земельної ділянки й гаража він має право на свій розсуд використовувати це майно, розпочав перебудову гаража. Сусіди ж перед в’їздом до гаража Куліша ви­рили величезну яму, чим позбавили його можливості користуватися цим примі­щенням й здійснювати підприємницьку діяльність. Куліш звернувся до суду за за­хистом свого майнового права.

Як слід вирішити справу?

83. Лавриненко уклав у простій письмовій формі договір купівлі-продажу комп’ютеру з акціонерним товариством “Дніпро” (далі – АТ) із розстроченням оплати на 1 рік. Через 3 місяці він продав комп’ютер Кравченко та звільнився з роботи. АТ звернулося до нотаріуса з проханням вчинити виконавчий напис на договорі купівлі-продажу у кредит для стягнення заборгованості з Лавриненка у безспірному порядку. Нотаріус відмовив у вчиненні виконавчого напису. АТ зве­рнулося до суду за захистом свого права.

Як повинна бути вирішена справа?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]