Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ практ- Инноватика.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
203.78 Кб
Скачать

Мета і задачі методичних вказівок

Програму дисципліни „Основи інноватики” призначено для студентів економічних спеціальностей базової освіти бакалаврського рівня денної та заочної форм навчання. Курс передбачає набуття студентами теоретичних знань в сфері інноватики в умовах ринкової економіки. З метою опанування дисципліни навчальною програмою передбачено проведення семінарських (практичних) занять.

Практична робота студентів повинна допомогти вивченню основ інноватики, засвоїти слухачами комплекс знань у галузі теорії та оволодіння практичними навичками проведення інноваційної діяльності на підприємстві. Це і є метою методичних вказівок.

Основним завданням проведення практичної частини вивчення дисципліни є забезпечення засвоєння теоретичного матеріалу шляхом обговорення питань теми, тестування, розв’язання практичних завдань та вирішення управлінських ситуацій.

При проведенні семінарських занять реалізуються такі форми навчального процесу:

– усне опитування студентів з проблем, які виносяться на обговорення;

– заслуховування і обговорення підготовлених студентами реферативних повідомлень за матеріалами періодичної преси, монографічними джерелами, результатами діяльності державних організацій та підприємств;

– виконання контрольних завдань за тестами.

Під час проведення практичних занять здійснюється:

– програмований контроль знань студентів;

– вирішення управлінських ситуацій;

– проведення ділових ігор, круглих столів та диспутів.

Мета та завдання проведення практичних і семінарських занять:

– закріплення теоретичних та нормативно-правових основ інноватики;

– вироблення умінь та навичок здійснення оцінки комплексу проблем реалізації інноваційного проекту для формування оптимального набору важелів спеціального економічного інструментарію;

– практичне застосування методичних підходів до оцінки інноваційних проектів з метою вибору найбільш прийнятного з точки зору різних критеріїв ефективності;

– опанування практичними навичками прийняття управлінських рішень в сфері управління інноваціями в організаціях та на підприємствах, вибору організаційних форм інноваційної діяльності з врахуванням кон’юнктури висококонкурентного ринку інновацій;

– вивчення особливостей інноваційної діяльності в зарубіжних країнах для пошуку можливостей використання іноземного досвіду в Україні.

На семінарських заняттях студенти повинні ознайомитися з принципами проведення інноваційної діяльності на підприємствах та в організаціях. Сформувати чітке уявлення про необхідність здійснення інноваційних процесів в економіці.

Для успішного оволодіння дисципліною, студенти повинні самостійно вивчати теоретичні основи, постійно слідкувати за новими нормативно-правовими актами, які регулюють інноваційну діяльність, тісно пов’язувати теорію із практикою. Самостійно засвоєні матеріали використовувати при підготовці до семінарських занять.

Задачею методичних вказівок є формування переліку рекомендованих літературних джерел в допомогу студентам для підготовки до семінарських занять, за основними темами вивчення надати перелік тем доповідей, навести типові приклади задач та тестів, за допомогою яких буде здійснюватися контроль знань студентів.

Підготовка до семінарських занять студентів повинна базуватися на вивченні лекційного матеріалу, а також самостійного опрацювання нормативно-правових актів чинного законодавства України (ознайомлення та самостійне конспектування основних положень цих документів).