Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИКРО(все)[1]...doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

16.Визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції.

Оскільки крива попиту, що характеризує можливі співвідношення „ціна-продукт”, для ринку монополістичної конкуренції матиме спадний характер, то крива граничного доходу завжди лежатиме нижче неї. Т.ч., фірма на ринку монопол.конкуренції у короткостроковому періоді буде максимізувати свої прибутки або мінімізувати збитки, виробляючи такий обсяг продукції, що відповідає координатам точки перетину кривих граничних витрат і граничного доходу.

Оскільки фірма виробляє продукт, який не має абсолютного замінника, то зменшення його пропозиції на ринук призведе до деякого підвищення цін. За рахунок цього у короткостроковому періоді фірма на монопол. ринку може стримувати ек.прибуток,розмір якого відповідає площі заштрихованої фігури.

Мал..максимізація прибутку фірми на ринку монополістичної конкуренції.(а)

Однак фірма не застрахована від збитків. Умовою отримання ек.прибутку є такий характер попиту на продукт фірми, при якому крива попиту перетинає криву середніх витрат. Якщо вона розташована нижче, ніж крива середніх витрат, але перетинає криву сер.змінних витрат, то фірма буде вирішувати завдання мінімізації збитків.мал.(б)

Якщо крива попиту пройду нижче від кривої сер.змінних витрат, то фірма змушена буде припинити вир-во, оскільки при будь-якому його обсязі збитки перевищуватимуть постійні витрати.

У довгостроковому періоді. Ек.прибуток ,який отримує фірма в умовах монополістичної конкуренції, приваблює нові фірми вступити в галузь.

Збільшується к-сть конкурентів і зростає к-сть продуктів, що здатна замінити продукт фірми. Це призводить до того, що крива попиту стає більш еластичною, наближаючи умови монопол.конкуренції до умов конкурентного ринку. Відстань між кривими попиту та сер.витрат зменшується, ліквідовуючи ек.прибуток.

Якщо фірма має збитки, то спостерігається відтік виробників із галузі ,к-сть конкурентів зменш., диференціація товарів поглиблюється, крива попиту стає крутішою. Як результат ,вона може перетнути криву середніх витрат, ліквідувавши збитки фірми.

Рівновага буде лише тоді, коли криві попиту та середніх витрат матимуть лише одну спільну точку - дотику, тобто коли ціна встановиться на рівні середніх витрат для певного обсягу вир-ва, а фірма не отримуватиме ек.прибутку та не зазнаватиме збитків. P=ATC; MC=MR.

1 7.Попит на фактори виробництва. Правило оптимального співвідношення ресурсів

Необхідні для виробництва ресурси фірми купують на специфічних ринках, які називаються ринками факторів виробництва або ресурсів. Продавцями на цих ринках виступають домогосподарства та інші фірми, які володіють тими чи іншими ресурсами.

Дослідження ринків ресурсів базується на ряді припущень: кожен фактор має свою продуктивність, яку враховує фірма, купуючи ресурси; у короткостроковому періоді діє закон спадної віддачі; у довгостроковому періоді існує взаємозамінність основних факторів виробництва.

Ринки факторів виробництва, як і ринки товарів, мають різну структуру: існують досконало конкурентні ринки, а також ринки з монопольною та монопсонічною владою.

Ринки ресурсів, як і всі інші, регулюються силами попиту і пропонування. Попит фірми на фактори виробництва має спільні риси для всіх видів ресурсів, тоді як пропонування кожного з ресурсів має свої специфічні особливості. Закон попиту так само справедливий для ринку ресурсів, як для ринку готової продукції: чим вищою є ціна ресурсу, тим меншим за інших рівних умов буде обсяг попиту на нього.

Проте формування попиту на ресурси зазнає впливу багатьох специфічних факторів, пов’язаних насамперед з похідним характером попиту. Попит на ресурси залежить від:

  • попиту на готову продукцію;

  • технології, яку фірма обирає для виробництва продукції;

  • співвідношення продуктивності і ціни ресурсу.

Ці чинники впливають на формування кривої попиту на фактори виробництва не тільки фірми, але й галузі, а також економіки в цілому.

Правило оптимального використання ресурсів: прибуток будь-якої фірми буде максимізуватись за умови, що грани­чна доходність ресурсу буде рівною граничним видаткам на ресурс, або його ціні: ,або .

Фірма постійно порівнює граничну доходність ресурсу з граничними видатками на нього (ціною ресурсу) і розширює попит на ресурс, доки гранична доходність ре­сурсу перевищує граничні видатки (ціну).

Внаслідок дії закону спадної віддачі, гранична доходність кожної додаткової одиниці ресурсу спадає. Тому фірма розширює купівлю ресурсу до обсягу, за якого гранична доходність останньої з куплених одиниць зменшується до рівня ринкової ціни ресурсу.